Automatische bankkoppelingen in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart is het in SnelStart 12 mogelijk om te werken met een automatische bankkoppeling.

Door middel van een bankkoppeling worden je bankmutaties automatisch in je administratie van SnelStart gezet. De bankkoppeling is mogelijk met de ABN Amro, Rabobank, Knab, ING en Triodos bank. De koppeling is met de ING en Triodos alleen mogelijk i.c.m. een online administratie.

1. Het bankrekeningnummer instellen

Om te werken met een bankkoppeling moet het bankrekeningnummer zijn ingevoerd in de administratie. Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen en klik op Nieuw. Het is nu mogelijk om je bankrekeningnummer toe te voegen. Vul in het veld IBAN het volledige IBAN nummer in. Wanneer je daarna op de tab toets klikt dan wordt het BIC nummer automatisch gevuld. Vul de overige velden in en zet het veld afschriften inlezen op Met directe bankkoppeling. Kies in het veld dagboek het bankboek waarin je wilt dat de mutaties van die rekening worden ingelezen.

SF000002504_afbeelding_001

2. De bankkoppeling aanvragen

Het aanvragen van de bankkoppeling is per bank verschillend. Hieronder vind je per bank hoe je de bankkoppeling kunt aanvragen.
Bankkoppeling aanvragen voor de ABN-AMRO bank
Bankkoppeling aanvragen voor de Rabobank
Bankkoppeling voor de ING Bank aanvragen
Bankkoppeling aanvragen voor de Knab
Bankkoppeling aanvragen voor de Triodos bank

De bankkoppeling voor de ING en Triodos kunnen ook rechtstreeks vanuit SnelStart Web worden aangevraagd. De bankkoppelingen van de ABN-AMRO, Rabobank en Knab moeten vanuit SnelStart 12 worden aangevraagd.

3. Ik heb het pakket inStap is het dan ook mogelijk om een bankkoppeling aan te vragen?

Wanneer je het pakket inStap hebt en je hebt je accountant rechten gegeven in je administratie dan is het mogelijk dat de accountant de bankkoppeling voor je aanvraagt. Meer informatie hierover lees je in dit stappenplan.

4. Instellen wanneer de mutaties binnenkomen

Wanneer je een bankkoppeling met de ABN Amro, Rabobank of Knab hebt dan worden de mutaties standaard ingelezen op het moment dat er in SnelStart wordt ingelogd met het e-mailadres waarmee de koppeling is aangevraagd.  Het is ook mogelijk om de bankkoppeling te laten werken wanneer extra gebruikers inloggen of wanneer de accountant de administratie opent. Dit wordt in SnelStart de bankkoppeling instellen voor 's nachts inlezen genoemd. De mutaties worden dan automatisch in de nacht in de administratie gezet. Bij een bankkoppeling met de ING of Triodos werkt dit al standaard op die manier en hoeft dit dus niet te worden ingesteld.

Bankkoppeling instellen voor 's nachts inlezen
Het instellen voor 's nacht inlezen is alleen mogelijk in SnelStart 12 en kan alleen worden gedaan door de beheerder van de koppeling. Het emailadres waarmee de koppeling is aangevraagd.
Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen. Selecteer de bankrekening. Onder de bankrekeninggegevens staat een link beheer uw bankkoppeling. Klik op deze link. Je wordt doorverwezen naar een pagina van SnelStart. Log hier in met je inloggegevens.
Klik vervolgens op de regel met het betreffende bankrekeningnummer. In het scherm wat daarna naar voren komt kun je aangeven in welke online administratie je de bankmutaties automatisch wilt inlezen. Klik op het kruisje achter de tekst "Geen online administratie gekozen" om een administratie te kiezen. Na het kiezen van de administratie wordt de instelling automatisch opgeslagen. De mutaties zullen voortaan in de nacht worden ingelezen.

SF000002498_afbeelding_005
Gebruikers rechten geven
Het is ook mogelijk om alleen extra gebruikers te selecteren die de bankafschriften mogen binnenhalen.Kies dan niet voor 's nachts inlezen, maar selecteer de gebruikers die van toepassing zijn. Dit doe je ook bij beheer uw bankkoppeling.

SF000002519_afbeelding_004

5. Opheffen van de bankkoppeling

Het opheffen van de koppeling met de ABN kan in SnelStart versie 12 bij het bankrekeningnummer. Er staat daar een link hef voor deze rekening de bankkoppeling op. De bankkoppeling voor de ING, Rabobank, Knab en Triodos kun je alleen opheffen via de site van de bank.

6. Meer weten over dit onderwerp?

Wanneer worden afschriften middels een bankkoppeling ingelezen in de administratie?
Ik heb een automatische bankkoppeling, maar de mutaties worden niet ingelezen
Bankrekening kan niet ingesteld worden voor bankkoppeling