Automatische bankkoppelingen in SnelStart 12

Vanaf inKaart is het in SnelStart 12 mogelijk om te werken met een automatische bankkoppeling. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.


Wanneer je gebruik maakt van een bankkoppeling dan worden je bankmutaties automatisch in je administratie van SnelStart gezet. De bankkoppeling is mogelijk met de ABN Amro, Rabobank, Knab, ING en Triodos bank. De koppeling is met de ING en Triodos alleen mogelijk i.c.m. een online administratie. Bankier je bij een andere bank dan is het ook mogelijk om bankafschriften handmatig in te lezen. Klik hier voor meer informatie hierover. 

Werk je vanuit SnelStart Web? Klik dan hier voor informatie over de bankkoppeling aanvragen vanuit SnelStart Web.

1. Het bankrekeningnummer instellen

Om te werken met een bankkoppeling moet het bankrekeningnummer zijn ingesteld in de administratie. Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen en klik op Nieuw. Hier kunnen de gegevens van je bankrekeningnummer worden ingevoerd. In het veld IBAN moet hett volledige IBAN nummer worden ingevoerd. Wanneer je daarna op de tab toets klikt dan wordt het BIC nummer automatisch gevuld. Vul de overige velden in en zet het veld afschriften inlezen op Met directe bankkoppeling. Kies in het veld dagboek het bankboek waarin je wilt dat de mutaties van die rekening worden ingelezen. 

SF000002504_afbeelding_001

2. De bankkoppeling aanvragen

De bankkoppeling voor de ING en Triodos kunnen ook rechtstreeks vanuit SnelStart Web worden aangevraagd. De bankkoppelingen van de ABN-AMRO, Rabobank en Knab moeten vanuit SnelStart 12 worden aangevraagd.

Het aanvragen van de bankkoppeling is per bank verschillend. Klik hieronder op de link van jouw bank om te lezen hoe de koppeling kan worden aangevraagd.
Bankkoppeling aanvragen voor de ABN-AMRO bank
Bankkoppeling aanvragen voor de Rabobank
Bankkoppeling voor de ING Bank aanvragen
Bankkoppeling aanvragen voor de Knab
Bankkoppeling aanvragen voor de Triodos bank

3. Een bankkoppeling gebruiken met het pakket inStap

Wanneer je het pakket inStap hebt dan is het niet mogelijk om zelf een bankkoppeling aan te vragen. Het is wel mogelijk dat je accountant dit voor je kan doen. Dit kan alleen wanneer de accountant rechten heeft gekregen in jouw administraties. Klik hier voor meer informatie.

4. Instellen wanneer de mutaties binnenkomen

Wanneer je een bankkoppeling met de ABN Amro, Rabobank of Knab hebt dan worden de mutaties alleen ingelezen op het moment dat er in SnelStart wordt ingelogd met het e-mailadres waarmee de koppeling is aangevraagd.  Staat je administratie online? Dan is het ook mogelijk om de bankkoppeling te laten werken wanneer extra gebruikers inloggen en/of wanneer de accountant de administratie opent. Dit wordt in SnelStart de bankkoppeling instellen voor 's nachts inlezen genoemd. De mutaties worden dan automatisch in de nacht in de administratie gezet.
Bij een bankkoppeling met de ING of Triodos werkt het al standaard op deze manier en hoeft dit niet te worden ingesteld.

Bankkoppeling instellen voor 's nachts inlezen
Het instellen voor 's nacht inlezen is alleen mogelijk in SnelStart 12 en kan alleen worden gedaan door de beheerder van de koppeling. Het emailadres waarmee de koppeling is aangevraagd.
Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen. Selecteer de bankrekening. Onder de bankrekeninggegevens staat een link beheer uw bankkoppeling. Klik op deze link. Je wordt doorverwezen naar een pagina van SnelStart. Log hier in met je inloggegevens.
Klik vervolgens op de regel met het betreffende bankrekeningnummer. In het scherm wat daarna naar voren komt kun je aangeven in welke online administratie je de bankmutaties automatisch wilt inlezen. Klik op het kruisje achter de tekst "Geen online administratie gekozen" om een administratie te kiezen. Na het kiezen van de administratie wordt de instelling automatisch opgeslagen. De mutaties zullen voortaan in de nacht worden ingelezen. 

SF000002498_afbeelding_005
Gebruikers rechten geven
Het is ook mogelijk om alleen extra gebruikers te selecteren die de bankafschriften mogen binnenhalen.Kies dan niet voor 's nachts inlezen, maar selecteer de gebruikers die van toepassing zijn. Dit doe je ook bij beheer uw bankkoppeling. 

SF000002519_afbeelding_004

5. Opheffen van de bankkoppeling

Het opheffen van de koppeling met de ABN kan in SnelStart 12 bij het bankrekeningnummer. Er staat daar een link Hef voor deze rekening de bankkoppeling op. De bankkoppeling voor de ING, Rabobank, Knab en Triodos kun je alleen opheffen via de site van de bank.

6. Extra informatie bij geboekte afschrift regels

Door de verbeterde herkenning worden afschriftregels veel vaker direct goed geboekt. In een aantal gevallen worden bij de geboekte afschriftregels labels geplaatst. Dit is extra informatie over de geboekte afschriftregel. Zo zie je in één oogopslag wat er met een boeking is gebeurd. Een voorbeeld hiervan is het label 'dubbel betaald'. De uitleg over dit soort labels vind je in onderstaande tabel.

Knipsel-111118Meer weten over dit onderwerp?
Wanneer worden afschriften middels een bankkoppeling ingelezen in de administratie?
Ik heb een automatische bankkoppeling, maar de mutaties worden niet ingelezen
Bankrekening kan niet ingesteld worden voor bankkoppeling
Bankkoppeling aanvragen met de ING en Triodos in SnelStart Web