Een tussenrekening gebruiken bij incasso- en betaalbestanden in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je in SnelStart 12 incasso- en betaalbestanden aanmaken. Je kunt daarbij ook gebruik maken van tussenrekeningen. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Als je in SnelStart werkt met incasso- van betaalbestanden dan lever je een bankopdracht aan bij de bank. De bank verwerkt vervolgens de opdracht op je bankrekeningnummer. Wanneer je na de batchbetaling de afschriften inleest, dan worden de facturen in je administratie ingelezen en komen als 'betaald' in je administratie te staan.

Door gebruik te maken van een tussenrekening worden je facturen direct afgeboekt na het maken van het betaalbestand in SnelStart. Deze boeking wordt gemaakt in je dagboek memoriaal. Het saldo wordt dan tijdelijk geboekt op een tussenrekening. Op het moment dat de betaling daadwerkelijk binnenkomt op je bank boek je deze weer tegen op de tussenrekening. Hierdoor gaat dit saldo weer van je tussenrekening af. 

In SnelStart Web kun je geen betaal- en incassobestand aanmaken.

1. Een tussenrekening instellen

De tussenrekening moet je als eerst aanmaken bij je grootboekrekeningen. Deze rekening moet de functie 110 hebben met als soort balansrekening. In een nieuwe administratie staat grootboekrekeningnummer 2000 (tussenrekening betalingen) al. Dat is een rekening met de functie 110. Je kunt deze rekening gebruiken, maar je kunt ook een nieuwe aanmaken.

Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen en selecteer de bankrekening.
Ga aan de rechterkant naar het tabblad Incasseren en/of het tabblad Betalen.
Zet een vinkje bij de optie Tussenrekening. Vul in het veld dagboek het dagboek in waarin je de boeking wilt verwerken (dagboek Memoriaal). Vul in het veld Grootboek de grootboekrekening in die dient als tussenrekening en sla de gegevens op met de knop Opslaan.


SF000002165_afbeelding_001

  Als je je bankrekening hebt ingesteld voor het gebruik van tussenrekeningen kun je beginnen met het maken van incasso- en betaalopdrachten. 

  De tussenrekening inzien
  De boeking wordt dus automatisch gemaakt in het memoriaal dagboek dat je hebt geselecteerd. De facturen worden dan geboekt op de tussenrekening. Ga naar je dagboek memoriaal om deze boekingen te zien. Wil je precies zien wat op de tussenrekening staat? Ga dan naar je Grootboekmutatiekaarten en selecteer de tussenrekening.
  Meer weten over dit onderwerp?
   

  Klik hier om terug te gaan naar alles over bank, of lees hier de veelgestelde vragen.


  Was dit artikel nuttig?

  Kcc-ja Kcc-nee