1. Bank
  2. Incasso en betaalbestanden

Betaalbestanden maken in SnelStart 12

Vanaf inKaart kun je in SnelStart 12 een betaalbestand aanmaken van je openstaande inkoopfacturen. Dit bestand kun je vervolgens aanleveren bij je bank ter verwerking. Meer informatie vind je in dit artikel.

Wil je je openstaande facturen in één keer betalen dan is dat mogelijk door een betaalbestand aan te maken in SnelStart. Dit bestand kun je vervolgens aanleveren bij je bank ter verwerking.

In SnelStart Web is het nog niet mogelijk om betaalbestanden aan te maken.

1. Gegevens invullen om een betaalbestand te kunnen maken

Om de openstaande facturen in een betaalbestand te krijgen moeten eerst een aantal stappen worden ingesteld.

Je eigen bankrekeningnummer moet zijn ingesteld in SnelStart. Het kan zijn dat je bankrekeningnummer al in SnelStart staat, dan moet dit alleen nog worden aangevuld met informatie over betalen. Klik hier voor meer informatie hierover.

Daarnaast moet je per leverancier aangegeven of je de inkoopfacturen van deze leverancier wilt meenemen in het betaalbestand. Ga naar de leverancierskaart en zet een vinkje bij Betaalopdracht. Vul ook de betalingstermijn in. Dit bepaalt namelijk wanneer een factuur in aanmerking komt voor het betaalbestand.

Boek vervolgens de inkoopfacturen in het Dagboek inkoop.

Nadat bovenstaande stappen zijn ingesteld is het mogelijk om het betaalbestand klaar te zetten.

2. Het betaalbestand maken en klaarzetten

Nadat het bankrekeningnummer is ingesteld op betaalbestanden en op de leveranciers kaart is ingevuld dat inkoopfacturen van die leverancier in het betaalbestand mogen komen is het mogelijk om het betaalbestand op te maken. Uiteraard moeten wel eerst de inkoopfacturen zijn ingeboekt in het Dagboek inkoop.

Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankieren. Selecteer het bankrekeningnummer en klik op het pijltje voor het rekeningnummer. Klik vervolgens op Betalingen → Nieuwe betalingen.
Vul de gewenste verwerkingsdatum in (dit is de datum waarop de bank de incasso moet verwerken). Klik daarna op Vul met openstaande facturen. Vul de peildatum in (dit is de datum tot wanneer je de facturen naar voren wil laten komen). Kies voor de optie creditering klanten wanneer je ook creditfacturen naar voren wilt laten komen. De openstaande inkoopfacturen die in aanmerking komen zullen worden getoond. Staat een factuur er niet tussen, maar moet deze wel mee in het betaalbestand? Dan kun je deze handmatig toevoegen. Dubbelklik onder de regels zodat er een nieuwe regel bijkomt. Vul zelf het factuurnummer en de andere gegevens in.

Wanneer de lijst compleet is kun je klikken op opslaan. Het bestand wordt klaargezet in de map nog niet klaargezette betalingen.
Het bestand is nu opgemaakt, maar nog niet opgeslagen in de map op je computer. Dit kun je nu doen. Ga naar de map Nog niet klaargezette betalingen, selecteer het bestand en klik op Klaarzetten. Het SEPA betaalbestand wordt klaargezet in de map op je computer die staat ingesteld bij je bankrekeningnummer.
Let erop dat er geen oud betaalbestand in deze map staat. Als dit wel zo is dan moet je dit bestand eerst verwijderen. Pas dan kan een nieuw bestand worden klaargezet.
Je moet dit bestand nu zelf aanleveren bij je bank ter verwerking. Voor vragen over de werkwijze voor het aanleveren van het bestand is het advies om contact op te nemen met de bank. SnelStart kan hierbij helaas geen ondersteuning bieden.

Om een factuur uit het bestand te halen klik je met je rechtermuisknop op de regel en vervolgens op knippen. Het is ook mogelijk om het bedrag van de factuur aan te passen. Klik op het bedrag en pas het bedrag aan. De factuur zal hierdoor voor een bepaald bedrag open blijven staan.

3. Het betaalbestand koppelen aan de openstaande inkoopfacturen

Nadat het betaalbestand is verwerkt door de bank en je bankafschriften zijn in SnelStart ingelezen koppelt SnelStart automatisch de openstaande inkoopfacturen aan de batch betaling in je bank. Wanneer dit niet automatisch gebeurt dan kan dit handmatig worden gedaan. Klik hier voor meer informatie.

Meer weten over dit onderwerp?
Klik hier om terug te gaan naar alles over bank, of lees hier de veelgestelde vragen.