Bankafschriften handmatig inlezen in SnelStart 12

Vanaf inKaart kun je in SnelStart 12 bankafschriften handmatig inlezen. Hiervoor moet je eerst zelf het bankafschrift downloaden bij je bank. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

1. Algemene informatie

Het is mogelijk om bankafschriften van de volgende banken in te lezen: Rabobank, ING, ABN Amro, Regiobank, Triodos, KNAB, SNS Bank, ASN Bank en Deutsche Bank.

Het is ook mogelijk om dit bankafschrift In SnelStart Web in te lezen.

Automatische bankkoppeling
Wanneer je een zakelijke rekening bij één van de volgende banken hebt: ABN Amro, Rabobank, ING, Knab of Triodos bank is het ook mogelijk om een automatische bankkoppeling te maken. De bankmutaties worden dan automatisch in je administratie gezet. Je hoeft hiervoor niet zelf het bestand te downloaden bij de bank en in te lezen in de administratie. Klik hier voor meer informatie over automatische bankkoppelingen in SnelStart 12 of hier wanneer je gebruikt maakt van SnelStart Web.

2. Het bankafschrift inlezen

Stap 1: Het dagboek aanmaken waarin de mutaties komen te staan
Als eerst maak je een dagboek aan waarin de bankmutaties komen te staan. In het standaardgrootboekrekeningschema is dit grootboekrekeningnummer 1100 (rekening-courant bank met functie 2).  Als je meerdere dagboeken bank wilt aanmaken dan kun je een nieuw dagboek bank aanmaken. Ga hiervoor naar Boekhouden → Grootboekrekeningen en klik op Nieuw. Een dagboek bank moet functie 2 hebben.

Stap 2: Het bankrekeningnummer instellen en het Dagboek bank koppelen
Het bankrekeningnummer waarvan je de afschriften wilt inlezen moet zijn ingevoerd in de administratie.

Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen. Klik op Nieuw om een nieuwe rekening toe te voegen. Vul bij het tabblad Rekeninggegevens de gegevens van je bankrekeningnummer in en kies bij het veld Afschriften inlezen voor de optie Vanuit map bankafschriften. Selecteer in het veld Dagboek bank het dagboek bank waarin de afschriften moeten komen te staan.

Controleer in het veld Map bankafschriften welke map hier is ingesteld. Dit is een locatie op je computer. Deze map moet je eerst zelf aanmaken. Bijvoorbeeld op de C schijf in de map SnelStart een map bankieren. Wanneer je na het downloaden van het bestand bij de bank het bestand opslaat in deze map dan wordt het bestand automatisch ingelezen in SnelStart. SnelStart kijkt bij het openen van de administratie naar deze map om te zien of er wat kan worden ingelezen. Stel deze map in bij de optie Map bankafschriften.

Stap 3: Het bankafschrift downloaden bij de bank
Om het bankafschrift in te lezen in de administratie moet het bestand eerst worden gedownload bij de bank. Je gaat hiervoor naar de website van je bank en logt in in je internetbankieren omgeving. Hoe je de bestanden bij je bank kunt downloaden is per bank verschillend. Neem hiervoor contact op met je bank.

Welke bestandsformaten kun je inlezen?
De onderstaande bestandsformaten kunnen door SnelStart worden verwerkt. Het gebruik van CAMT.053 geeft het beste resultaat.

bankbestand2_b

Stap 4: Het bankafschrift inlezen in de administratie
Nadat het rekeningnummer in ingesteld en het bestand is gedownload bij de bank is het mogelijk om het bestand in te lezen in versie 12. Dit kan automatisch door het bankbestand op te slaan in de ingestelde map of dit kan via de knop Afschriften inlezen. Beide opties worden hieronder besproken.

Bankafschrift inlezen vanuit de ingestelde map
Wanneer je bij je bankrekeningnummer een map hebt ingesteld van waaruit de bankafschriften kunnen worden ingelezen, dan worden de mutaties automatisch ingelezen in de administratie (zie voorbeeld hieronder). Wanneer je het gedownloade bestand dus opslaat in die map (in C\SnelStart\Bankieren zoals het voorbeeld hieronder) dan wordt het bestand automatisch ingelezen tijdens het openen van de administratie.

SF000001677_afbeelding_002

Bankafschriften inlezen via de knop Afschriften inlezen
In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je het bankafschrift kunt inlezen via de knop Afschriften inlezen.

Ga naar het tabblad Boekhouden → Afschriften inlezen. Het verkenner venster wordt geopend. Zoek naar de map waar het bestand staat opgeslagen. Selecteer het bestand en klik op Openen.

Het is niet mogelijk om de bankmutaties van een creditcard in te lezen.

3. Extra informatie bij geboekte afschriftregels

Door de verbeterde herkenning worden afschriftregels veel vaker direct goed geboekt. In een aantal gevallen worden bij de geboekte afschriftregels labels geplaatst. Dit is extra informatie over de geboekte afschriftregel. Zo zie je in één oogopslag wat er met een boeking is gebeurd. Een voorbeeld hiervan is het label 'dubbel betaald'. De uitleg over dit soort labels vind je in onderstaande tabel.

Knipsel-111118

Meer weten over dit onderwerp?
Het voorkomen van dubbele boekingen bij handmatig bankafschriften inlezen
Handmatig een bankafschrift boeken in het Dagboek bank
Afschriftregels controleren en verwerken
Afschriftregels verwijderen