Bankafschriften inlezen van diverse betaaldiensten in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je bankafschriften van diverse betaaldiensten inlezen. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Je kunt bankafschriften van diverse betaaldiensten inlezen in SnelStart. Denk hierbij aan MoneyYou, Mollie of Sisow. Het rekeningnummer bij deze betaaldiensten bestaat uit 8 cijfers. In SnelStart kun je geen 8-cijferig rekeningnummer invullen. Om deze bankbestanden toch in te kunnen lezen is hier een workaround voor, namelijk het invoeren van een fictief rekeningnummer. In dit stappenplan leggen we uit hoe dit werkt.

Wil je afschriften voor PayPal inlezen? Klik dan hier

Let op: Je kunt geen buitenlandse valuta inlezen in SnelStart. Wanneer dit in het bestand staat zal het bestand niet kunnen worden ingelezen.

1. Het Bankrekeningnummer toevoegen

1. Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen en klik op Nieuw.

2. Vul in het veld IBAN het het fictieve IBAN-nummer in: NL13TEST0123456789. Vul bij BIC de fictieve BIC-code NLTEST2A in. Vul de overige velden in en klik op Opslaan.

Nog een bankrekeningnummer toevoegen
Wil je nog een extra bankrekeningnummer via deze work-around toevoegen?
Dat kan, maar je kunt niet nogmaals hetzelfde fictieve nummer gebruiken.
Op deze pagina vind je een overzicht van fictieve IBAN-rekeningnummers.

2. Het bestand downloaden en inlezen

Download het afschriftbestand in je Mollie omgeving. Dit bestand kun je daarna inlezen via het tabblad Boekhouden → Afschrift inlezen.

Let op: Als je het bestand gaat downloaden bij Mollie dan kan het zijn dat er voor het downloaden wordt gevraagd om een fictief bankrekeningnummer.
Vul dan het fictieve rekeningnummer in, wat je in stap 2 hebt ingevuld: (NL13TEST0123456789).

Als er niet wordt gevraagd om een fictief nummer in te vullen dan zal het 8-cijferige rekeningnummer van Mollie in het bestand worden gezet. Het bestand kan dan niet worden ingelezen, omdat dit rekeningnummer niet in SnelStart staat. Het bestand moet je dan handmatig aanpassen. Sla het bestand op, op je computer.
Ga naar het bestand, klik op je rechtermuisknop en open het bestand met Kladblok.
Druk op CTRL+H om het zoekvenster te openen. Vul in het veld Zoeken het volgende in: :25: en klik op Volgende zoeken. De code :25: in de tekst wordt blauw gemarkeerd, achter deze code staat het 8 cijferig rekeningnummer. Vervang dit nummer voor het fictieve Mollie nummer dat je in SnelStart hebt ingesteld (NL13TEST0123456789) en sla het bestand op. Het bestand kan nu wel worden ingelezen.

De volgende bestanden kunnen worden ingelezen:
Mollie: MT940
Mutisafepay: MT940
SISOW: CAMT053
*Buckaroo: MT940

Extra informatie over Buckaroo inlezen
Stap 1: Het bankrekeningnummer instellen
Buckaroo heeft een eigen IBAN-nummer. Dit nummer moet je in SnelStart 12 instellen bij Boekhouden → Bankrekeningen. Selecteer bij Dagboek bank het dagboek waarin je wilt dat de afschriften komen te staan.

Stap 2: Bestand downloaden bij Buckaroo
Download het afschrift bestand in je omgeving van Buckaroo. Kies voor het bestandsformaat MT940 structured (SnelStart). Sla het bestand op je computer op.

Stap 3: Lees het bestand in
Als laatste stap lees je het bestand in. Ga naar het tabblad Boekhouden → Afschrift inlezen. Selecteer het bestand wat je in stap 2 hebt gedownload. De afschriftregels worden nu ingelezen.

Meer weten over dit onderwerp?

Klik hier om terug te gaan naar alles over bank, of lees hier de veelgestelde vragen.