Een offerte maken in SnelStart 12

Vanaf het pakket inBalans kun je een offerte maken in SnelStart 12. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.


Een offerte wordt in SnelStart gezien als een order. De offerte kan uiteindelijk worden omgezet tot factuur. Pas wanneer de offerte een factuur is, wordt er een boeking gemaakt in dagboek verkoop.

In SnelStart Web kun je ook offertes maken. Klik hier om naar het stappenplan te gaan.

1. Algemene informatie

Nadat je artikelen en klanten zijn ingevoerd is het mogelijk om een offerte te maken. Een offerte kan vervolgens worden omgezet tot een factuur. Het is dus belangrijk dat de artikelen die je factureert gekoppeld zijn aan de juiste omzetgroep omdat dat bepalend is voor wat er met de btw gebeurt en op welk omzetrekening de omzet wordt geboekt. Meer informatie hierover lees je hier

2. De opmaak voor een offerte

Wanneer je in SnelStart begint met het pakket inBalans of hoger dan staat de basisopmaak voor een offerte al in de administratie.
Had je eerst het pakket inKaart of lager en ben je overgestapt naar het pakket inBalans dan moet de opmaak voor een offerte nog in de administratie worden gezet. Lees hier hoe je dit kunt doen en hoe je de opmaak eventueel kunt aanpassen naar eigen wens.

3. Een offerte maken

Ga naar Facturen → Verkopen en vul linksboven het klantnummer in. Kies het sjabloon dat je wilt gebruiken en vul de velden in de tabel Algemeen. Klik in het veld Orderregels om een orderregel toe te voegen. Hierin kun je het artikel zetten en de andere informatie die in deze regel van toepassing is. Klik vervolgens bovenin op Offerte om de offerte te maken. Door op het pijltje naast de knop te klikken kun je kiezen voor afdrukken, e-mailen of afdrukvoorbeeld.


Een opgeslagen order omzetten tot offerte

Ga naar Facturen → Verkopen en vul linksboven het klantnummer in. Ga naar Orders → Orders zonder afdruk → kies de gewenste order die je wilt omzetten tot offerte. Druk daarna op Offerte om de offerte te maken.

4. Een offerte mailen naar de klant

Je kunt de offerte rechtstreeks mailen naar de klant. Hiervoor moet op de klantkaart een e-mailadres zijn ingevuld. Het is dan ook mogelijk om een afwijkend emailadres en of een cc adres in te voeren. Klik hier voor meer informatie over mailen vanuit SnelStart. 

5. Een offerte omzetten tot factuur

De offerte kan worden omgezet tot factuur.
Ga naar Facturen → Verkopen. Voer het klantnummer in en open de map van de offerte. Open de offerte en klik bovenin op de knop Factuur. De offerte wordt nu omgezet tot factuur. De factuur kan direct worden afgedrukt of gemaild naar de klant. Wanneer je het pakket inZicht hebt dan is het ook mogelijk om de offerte eerste om te zetten tot bevestiging, werkbon of pakbon. Klik dan niet op de knop Factuur, maar op de knop Bevestiging, Werkbon of Pakbon. Het is daarna weer mogelijk om de bevestiging, werkbon of pakbon om te zetten tot factuur.

Offerte blokkeren
Vanaf inBalans kun je ook een offerte blokkeren zodat deze niet zomaar kan worden omgezet tot factuur. De blokkade moet er dan eerst weer van worden afgehaald. Klik hier voor meer informatie hierover. Meer weten over dit onderwerp?
Klik hier om terug te gaan naar alles over verkopen, of lees hier de veelgestelde vragen. 

 

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee