Een artikel invoeren in SnelStart 12

In SnelStart 12 is het vanaf inStap mogelijk om artikelen aan te maken. Meer informatie over artikelbeheer, vind je in dit artikel.

1. Een artikel invoeren

Ga naar het tabblad Artikelen → Artikelen. Klik op nieuw om een nieuw artikel toe te voegen.Voer een artikelcode en het veld omschrijving in. In het veld verkoopprijs kan het bedrag in worden gevoerd waarvoor je het artikel wilt verkopen. De artikelomzetgroep bepaalt op welke grootboekrekening de omzet wordt geboekt en wat er met de btw gebeurt. Koppel het artikel aan de juiste artikelomzetgroep. Klik hier voor mee informatie hierover. Vul de overige velden in die voor jou van belang zijn.

2. De samenstellingen van het artikelnummer

Een artikelcode/artikelnummer kan in SnelStart bestaan uit cijfers en/of letters. Wanneer je kiest voor alleen cijfers dan kan een artikelcode zowel positief of negatief zijn.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Geef bij het veld Soort artikelcode aan waar je artikelcode uit bestaat. Wanneer je kiest voor cijfers en letters dan kun je ook de lengte invullen.
Standaard bestaand de artikelcode bij alleen cijfers uit maximaal 10 cijfers.

Positieve artikelnummers
In de meeste gevallen gebruik je positieve artikelcodes. Wanneer je een factuur afdrukt met een positieve artikelcode dan wordt het artikelnummer op de factuur afgedrukt, net als de omschrijving en de verkoopprijs van het artikel

Negatieve artikelnummers
Wanneer je een negatieve artikelcode hebt. Bijvoorbeeld artikel -1 dan wordt het artikelnummer niet afgedrukt op de factuur. De omschrijving en het factuurbedrag worden wel afgedrukt als je dit invult. Je kunt dit dan ook leeg houden. Het gebruik van een negatief artikelnummer is dus bijvoorbeeld een optie wanneer je platte tekst in de orderregel wilt zetten.

3. De inkoop en/of verkoop prijsnotatie inclusief of exclusief btw op de artikelkaart

Op de artikelkaart kun je de verkoopprijs en de inkoopprijs van je artikelen invoeren. Het is mogelijk om aan te geven of je dit inclusief of exclusief btw invult.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links op Basisgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Daar is het mogelijk om bij de optie Verkoop prijsnotatie in het artikelbestand en inkoop prijsnotatie in het artikelbestand aan te geven of dit inclusief of exclusief btw is.

Let erop dat wanneer je kiest voor inclusief btw dat je zelf de prijzen aanpast bij een wijziging in het btw tarief.

4. Een artikelnummer wijzigen

Het is mogelijk om het nummer van je artikel te wijzigen. Ga naar het artikel toe in de artikelkaart. Klik op het zwarte pijltje naar de knop Artikelcode. Selecteer de optie Wijzig artikelcode en vul het nieuwe artikelnummer in.

SF000001936_afbeelding_001

5. Het aantal decimalen van het aantal van je artikel instellen

Tijdens het factureren van je artikelen kun je instellen hoeveel decimalen je wilt in het veld aantal van je artikel. Standaard staat het aantal decimalen ingesteld op 2.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Vul in het veld Decimalen in artikel aantallen aan hoeveel cijfers achter de komma je bij het aantal wilt hebben. Je kunt kiezen uit 2, 3 of 4 decimalen.

6. Het aantal decimalen van de inkoop en/of verkoopprijs van je artikel instellen

Op de artikelkaart kun je ook de inkoop-en verkoopprijs van je artikel invoeren. Het is dan ook mogelijk om in te stellen op hoeveel decimalen je de artikelprijs wilt hebben. Standaard staat het aantal decimalen ingesteld op 2.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Vul in het veld Decimalen in artikelprijzen aan hoeveel cijfers achter de komma je bij de verkoopprijs wilt hebben. Je kunt kiezen uit 2, 3 of 4 decimalen. Klik hier voor een artikel over het instellen van het aantal decimalen op je factuur. Standaard staat dit ingesteld op 2 decimalen.

Meer weten over dit onderwerp?
    Klik hier voor meer informatie over het maken van een factuur.
    Klik hier voor meer informatie over het aanmaken van een offerte, pakbon, werkbon, bevestiging of afhaalbon.