Artikelen in SnelStart 12

Vanaf het pakket inStap kun je in SnelStart 12 artikelen invoeren. In dit stappenplan lees je alles hierover.

Wil je een factuur versturen vanuit SnelStart? Dan moet er een artikel in je administratie staan. We vertellen je hier alles over.

1. Een artikel invoeren

In een nieuwe administratie van SnelStart staat standaard ingesteld dat je artikelcode alleen uit cijfers mag bestaan. Bestaan jouw artikelcodes uit cijfers en letters dan moet je dit eerst instellen. Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links op Bedrijfsgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Hier zie je Soort artikelcode staan. Daar kun je instellen dat dit uit cijfers en letters mag bestaan met een maximaal aantal karakters.

Als je artikelcode alleen uit cijfers bestaat dan zit hier standaard een max aan van 9 karakters.

Het artikel invoeren
Je kunt nu een nieuw artikel gaan invoeren. Ga naar het tabblad Artikelen → Artikelen. Klik op Nieuw. Vul de velden van de artikelkaart in die voor jou van belang zijn.

Op de artikelkaart zie je ook Omzetgroep staan. Hier moet je aangeven aan welke artikelomzetgroep dit artikel gekoppeld moet worden. In de artikelomzetgroep wordt bepaald op welke omzetrekening de omzet van dit artikel moet worden geboekt. Die omzetrekening heeft ook een functie en die functie bepaalt welk btw-tarief moet worden berekend. In dit artikel lees je alles over de artikelomzetgroep. Hieronder zie je een filmpje over het invoeren van een nieuw artikel.

Een positief artikelnummer
In de meeste gevallen werk je met positieve artikelnummers. Bij het afdrukken worden de artikelcode, het aantal en de verkoopprijs afgedrukt, tenzij je deze velden weg laat op je verkoopsjabloon.

Een negatief artikelnummer (-1)
Een negatief artikelnummer gebruik bij het factureren van bijvoorbeeld losse tekst. Je maakt het artikel -1 aan, en bij verkopen kies je dat artikelnummer. Je kunt dan alleen een totaal bedrag invullen. Het veld aantal kun je niet invullen. De artikelcode en het aantal worden dan ook niet afgedrukt en getoond op de factuur.

De inkoop en verkoopprijs invullen
Op de artikelkaart kun je invullen wat de verkoopprijs van je artikel is. Je kunt eventueel ook de inkoopprijs toevoegen. Je kunt ervoor kiezen of je deze prijzen inclusief of exclusief wilt invullen. Als je kiest voor exclusief, dan komt de btw er nog bij tijdens het maken van de factuur.

Het instellen van inclusief of exclusief btw doe je bij Instellingen. Ga naar het tabblad Administratie - Instellingen - Basisgegevens - Artikelen. Hier kun je aangeven wat de prijsnotatie in het artikelbestand moet zijn.

Let op: als je kiest voor inclusief btw moet je zelf de prijzen aanpassen als de btw tarieven wijzigen.

Een artikelcode wijzigen
Je kunt de artikelcode wijzigen. Ga naar de artikelkaart en klik op het zwarte pijltje naast de knop artikelcode. Kies voor wijzig artikelcode en vul een andere code in.

De artikelkaart kopiëren
Je kunt de artikelkaart ook kopiëren. Ga naar de artikelkaart en klik op het zwarte pijltje naast de knop artikelcode. Kies voor de optie Kaart kopiëren. De gegevens die op de artikelkaart staan worden gekopieerd naar de nieuwe artikelkaart. Let op: De artikelhistorie en financiële gegevens gaan niet mee.

Decimalen voor het aantal instellen
Je kunt instellen hoeveel decimalen je wilt in het veld aantal. Standaard staat dit op 2 ingesteld, dus bij het factureren van 2 artikelen zal er 2,00 komen te staan. Dit kun je ook wijzigen.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Vul in het veld Decimalen in artikel aantallen aan hoeveel cijfers achter de komma je bij het aantal wilt hebben. Je kunt kiezen uit 2, 3 of 4 decimalen.

Decimalen voor de in en verkoopprijs instellen
Je kunt ook de decimalen voor de in en of verkoopprijs instellen. Standaard staat het aantal decimalen op 2 ingesteld. Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en ga naar het tabblad Artikelen. Vul in het veld Decimalen in artikelprijzen aan hoeveel cijfers achter de komma je bij de verkoopprijs wilt hebben. Je kunt kiezen uit 2, 3 of 4 decimalen. Klik hier voor een artikel over het instellen van het aantal decimalen op je factuur. Standaard staat dit ingesteld op 2 decimalen.

Artikelen samenvoegen
Heb je het pakket inZicht of hoger dan kun je artikelen ook samenvoegen als recept. Dit is bijvoorbeeld handig als je 1 hoofdartikel wilt verkopen waaronder meerdere artikelen vallen. Hier lees je hoe dit werkt.