Boekjaar afsluiten in SnelStart 12

In SnelStart 12 is het mogelijk om het boekjaar af te sluiten. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Bij het afsluiten van het boekjaar maakt SnelStart automatisch een nieuw boekjaar aan en wordt de beginbalans daarin geboekt, in dagboek Tussenrekening Balans. Het is handig om voorafgaand aan het boekjaar afsluiten een back-up van de administratie te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om het boekjaar af te sluiten in SnelStart Web.

1. Btw-boeking maken

Nadat de laatste btw-aangifte is berekend en verstuurd is het mogelijk om de btw-boeking te maken. De btw-boeking moet in SnelStart handmatig worden gemaakt. Hiermee boek je de totale saldo van de btw-rekening over naar de balansrekening die meegaat naar de beginbalans in het nieuwe boekjaar.
De btw-boeking maken bij jaarafsluiting

2. Resultaatboeking maken

Na het maken van de btw-boeking kan de resultaatboeking worden gemaakt. Met deze boeking verwerk je het behaalde bedrijfsresultaat.
De resultaatboeking maken bij de jaarafsluiting

3. Het boekjaar definitief afsluiten

Nadat de btw-boeking en de resultaatboeking zijn gemaakt kan het boekjaar definitief worden afgesloten (een jaarafsluiting kan ik SnelStart altijd weer worden teruggedraaid).

Zorg dat je in je administratie in het af te sluiten boekjaar bent. Ga naar Boekhouden → Boekjaar afsluiten en selecteer de optie Alle balansrekeningen. Klik op de knop Jaar .... afsluiten. Bevestig de vraag of je het boekjaar .... wilt afsluiten met de knop Ja.

Boekjaarafsluiten_b

Factuurnummering aanpassen
Wil je direct de factuurnummering aanpassen klik dan op de knop Ja. Wil je de factuurnummering niet aanpassen klik dan op de knop Nee.

4. Het boekjaar voorlopig afsluiten

Het kan voorkomen dat het boekjaar nog niet is afgerond, maar dat je wel al wilt beginnen met het maken van facturen in het volgende boekjaar. Het is dan mogelijk om een voorlopige jaarafsluiting te doen. Hiermee maak je alvast een tijdelijke beginbalans in het nieuwe boekjaar.

Zorg dat je in je administratie in af te sluiten boekjaar zit. Ga naar Boekhouden → Boekjaar afsluiten en selecteer de optie Alleen dagboekrekeningen. Klik op de knop Jaar .... afsluiten en bevestig de vraag of je het boekjaar .... wilt afsluiten met de knop Ja.

Factuurnummering aanpassen
Wil je direct de factuurnummering aanpassen klik dan op Ja. Wil je de factuurnummering niet aanpassen? Klik dan op de knop Nee. SnelStart heeft nu het volgend boekjaar toegevoegd aan je administratie en hierin kun je direct gaan werken. In het dagboek Tussenrekening balans is een tijdelijke beginbalans gemaakt.

• Wil je in het nieuwe jaar gelijk beginnen met factureren dan is het raadzaam om direct de factuurnummering te wijzigen. (Administratie → Instellingen → Basisgegevens → Tabblad Orders).

• Zodra het voorgaande boekjaar helemaal is afgerond kun je de definitieve jaarafsluiting doen.

• Een jaarafsluiting kan ALTIJD ongedaan worden gemaakt.

Meer weten over dit onderwerp?
Hoe kan ik de jaarafsluiting terugdraaien?
Hoe kan ik de openingsbalans berekenen in SnelStart 12?
Help! Ik heb een verschil in mijn eindsaldo kolommenbalans en beginbalans?
Hoe stel ik een nieuw factuurnummer in bij het afsluiten van mijn boekjaar in SnelStart 12?
Kan ik met SnelStart mijn jaarrekening deponeren in SBR-formaat?

Wat nu?
Help! Boekdatum valt in een geblokkeerde periode?
Ik kan mijn boekjaar niet afsluiten want er ontbreekt een grootboekrekening met functie 8?
Ik kan mijn boekjaar niet afsluiten want niet alle geldlades zijn afgesloten?
Help! De correctierekening van betaalwijze bestaat niet meer?
De beginbalans is niet aanwezig of er ontbreken grootboekrekeningen in de beginbalans
Ik wil de voorraad in één keer importeren in mijn administratie