Het boekjaar afsluiten in SnelStart 12

Vanaf het pakket inStap kun je in SnelStart 12 het boekjaar afsluiten. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Voordat het boekjaar kan worden afgesloten moet eerst de btw-boeking en de resultaat-boeking worden gemaakt. Met de btw-boeking boek je het totale saldo van je btw-rekeningen over naar de balansrekening btw vorige jaren. Met de resultaatboeking boek je het resultaat (opbrengsten - kosten) over naar de balansrekeningen Eigen vermogen of kapitaal. Deze boekingen moet je zelf handmatig maken. In dit stappenplan leggen we uit hoe je deze boekingen kunt maken.

Tip: Als je administratie online staat dan kun je vanaf het pakket inKaart het boekjaar ook in SnelStart Web afsluiten. Daar wordt de btw-boeking en resultaatboeking automatisch gemaakt. Werk je ook met kostenplaatsen en of marge en globalisatie dan kan het boekjaar alleen in SnelStart 12 worden afgesloten.

Nadat je het boekjaar hebt afgesloten wordt de beginbalans automatisch geboekt in je dagboek Tussenrekening balans. Wij adviseren het om een back up van je administratie te maken voordat je het boekjaar afsluit.

Het saldo van je balansrekeningen wordt in een nieuw boekjaar automatisch nul. Het is dus belangrijk dat je het boekjaar afsluit zodat de saldo's goed worden geboekt.

1. Het boekjaar afsluiten

Stap 1: De btw-boeking maken
Nadat de laatste btw-aangifte is verstuurd kun je de btw-boeking maken. Deze boeking moet handmatig worden gemaakt. Hiermee boek je het totale saldo van de btw-rekening over naar de balansrekening Te betalen btw vorige jaren. Deze rekening komt op de balans te staan.
De btw-boeking maken bij jaarafsluiting

Stap 2: De resultaat boekingen maken
Nadat de btw-boeking is gemaakt moet de resultaatboeking worden gemaakt. Hiermee boek je het resultaat over naar de balansrekening Eigen vermogen en of Kapitaal firmant 1 of 2 etc. Hierdoor komt het resultaat op de balans te staan.
De resultaatboeking maken bij de jaarafsluiting

Stap 3: Het boekjaar definitief afsluiten
Tip:
Kijk eerst bovenstaand filmpje van ongeveer 2 minuten. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld over het boekjaar afsluiten.

Nadat de btw-boeking en de resultaatboeking zijn gemaakt kan het boekjaar definitief worden afgesloten (een jaarafsluiting kan ik SnelStart altijd weer worden teruggedraaid).

1. Zorg dat je in het af te sluiten boekjaar werkt en ga naar Boekhouden → Boekjaar afsluiten.
  2. Selecteer de optie Alle balansrekeningen. Klik op de knop Jaar .... afsluiten en bevestig door te klikken op Ja.
Boekjaarafsluiten_b

De vennootschapsbelasting
Indien je een boeking voor de vennootschapsbelasting moet maken, dan moet dit handmatig worden gedaan. SnelStart ondersteunt dit niet automatisch.

Factuurnummering aanpassen
Wil je direct de factuurnummering aanpassen klik dan op de knop Ja. Wil je de factuurnummering niet aanpassen klik dan op de knop Nee. Je kunt dit later altijd aanpassen door te gaan naar het Tabblad Administratie, instelling. Klik links in het overzicht op basisgegevens en ga naar het tabblad Orders. Bovenin zie je volgend factuurnummer staan. Hier kun je aangeven wat het eerst volgende factuurnummer moet worden.

Het boekjaar voorlopig afsluiten
Is het boekjaar nog niet helemaal afgerond, maar wil je wel alvast het saldo van je dagboeken (verkopen, inkopen, bank etc.) overboeken dan kan je een voorlopige jaarafsluiting doen. Hiermee maak je alvast een tijdelijke beginbalans in het nieuwe boekjaar. Op een later tijdstip kun je het boekjaar dan definitief afsluiten. Het voorlopig boekjaar afsluiten doe je net als het definitief afsluiten van een boekjaar, maar dan selecteer je Alleen dagboekrekeningen i.p.v. Alle balansrekeningen zoals hierboven staat uitgelegd. Zie eventueel het filmpje hieronder:

Lees hier nog meer informatie over het boekjaar afsluiten.