De jaarafsluiting in SnelStart 12

Vanaf het pakket inStap kun je in SnelStart 12 het boekjaar afsluiten. In dit artikel lees je hier alles over.

Aan het eind van het jaar moet je administratie worden afgesloten. Hiermee sluit je dat boekjaar af en begin je weer opnieuw. In dit stappenplan lees je alles over het afsluiten van het boekjaar in SnelStart 12.

Heb je geen rechten gegeven aan een accountant dan kun je vanaf het pakket inKaart het boekjaar ook afsluiten in SnelStart Web. Klik hier om naar dat stappenplan te gaan. 

Onze landingspagina
Wil je nog meer weten over het boekjaar afsluiten? Klik dan hier om naar onze landingspagina over de jaarafsluiting te gaan. Je vindt daar ook een webinar over het boekjaar afsluiten. 

1. Het boekjaar afsluiten

Voordat je het boekjaar gaat afsluiten is het volgende belangrijk om te weten:

  1. Voordat je het boekjaar kunt afsluiten moet je eerst de btw- en resultaatboeking maken. Dit leggen we hieronder aan je uit.
  2. Als je geen accountant rechten hebt gegeven in je administratie dan kun je vanaf het pakket inKaart het boekjaar ook afsluiten in SnelStart Web. Hier worden de btw- en resultaatboeking automatisch gemaakt bij de afsluiting. Klik hier om naar dat stappenplan te gaan.
  3. Als je werkt met kostenplaatsen of marge en globalisatie dan kun je het boekjaar alleen in SnelStart 12 afsluiten.
  4. Als het boekjaar is afgesloten wordt er automatisch een beginbalans geboekt van de eindsaldo's van dat boekjaar. Sluit je het boekjaar niet af? Dan staan de beginsaldosaldo's van je grootboekrekeningen automatisch op nul in het volgende boekjaar.
  5. Wij adviseren om een back up van je administratie te maken voordat je het boekjaar gaat afsluiten. 

Het boekjaar afsluiten

Stap 1: De btw-boeking maken
Nadat de laatste btw-aangifte is verstuurd kun je de btw-boeking maken. Deze boeking moet handmatig worden gemaakt. Hiermee boek je het totale saldo van de btw-rekening over naar de balansrekening Te betalen btw vorige jaren. Deze rekening komt op de balans te staan. 
De btw-boeking maken bij jaarafsluiting

Stap 2: De resultaat boekingen maken
Nadat de btw-boeking is gemaakt moet de resultaatboeking worden gemaakt. Hiermee boek je het resultaat over naar de balansrekening Eigen vermogen en of Kapitaal firmant 1 of 2 etc. Hierdoor komt het resultaat op de balans te staan. 
De resultaatboeking maken bij de jaarafsluiting

Stap 3: Het boekjaar definitief afsluiten
Tip:
Kijk eerst bovenstaand filmpje van ongeveer 2 minuten. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld over het boekjaar afsluiten. 

Nadat de btw-boeking en de resultaatboeking zijn gemaakt kan het boekjaar definitief worden afgesloten (een jaarafsluiting kan ik SnelStart altijd weer worden teruggedraaid).

  1. Zorg dat je in het af te sluiten boekjaar werkt en ga naar Boekhouden → Boekjaar afsluiten.
  2. Selecteer de optie Alle balansrekeningen. Klik op de knop Jaar .... afsluiten en bevestig door te klikken op Ja.
Boekjaarafsluiten_b

De vennootschapsbelasting
Indien je een boeking voor de vennootschapsbelasting moet maken, dan moet dit handmatig worden gedaan. SnelStart ondersteunt dit niet automatisch.

Factuurnummering aanpassen
Wil je direct de factuurnummering aanpassen klik dan op de knop Ja. Wil je de factuurnummering niet aanpassen klik dan op de knop Nee. Je kunt dit later altijd aanpassen door te gaan naar het Tabblad Administratie, instelling. Klik links in het overzicht op basisgegevens en ga naar het tabblad Orders. Bovenin zie je volgend factuurnummer staan. Hier kun je aangeven wat het eerst volgende factuurnummer moet worden. 

Het boekjaar voorlopig afsluiten
Is het boekjaar nog niet helemaal afgerond, maar wil je wel alvast het saldo van je dagboeken (verkopen, inkopen, bank etc.) overboeken? Maak dan een voorlopige jaarafsluiting. Hiermee maak je alvast een tijdelijke beginbalans in het nieuwe boekjaar. Op een later tijdstip kun je het boekjaar definitief afsluiten.
Het boekjaar voorlopig afsluiten doe je net als het definitief afsluiten van een boekjaar, maar dan selecteer je Alleen dagboekrekeningen i.p.v. Alle balansrekeningen. De boeking wordt gemaakt in dagboek tussenrekening balans. Zie eventueel het filmpje hieronder:

 
De jaarafsluiting terugdraaien

Heb je het boekjaar afgesloten maar wil je dit toch terugdraaien? Dat kan. Ga naar het tabblad Boekhouden→ Boekjaar afsluiten. Klik op de knop Jaarafsluiting boekjaar terugdraaien.

De beginbalans in het nieuwe boekjaar wordt verwijderd. Als hier gegevens op staan die je nodig hebt bij het opnieuw invoeren van je beginbalans, maak dan eerst een kopie of back up van de administratie. Je kunt hierin altijd terugkijken hoe de beginbalans was.

Kan ik het boekjaar blokkeren?
Nee je kunt niet instellen dat een boekjaar geblokkeerd is. Nadat een boekjaar is afgesloten kun je hier nog steeds in boeken.

Kennispleinartikelen die betrekking hebben op de jaarafsluiting

Hieronder vind je een aantal links naar andere kennispleinartikelen die ook betrekking op de jaarafsluiting hebben.

Een factuur maken in het vorige boekjaar nadat het boekjaar is afgesloten
De btw-boeking maken
De resultaatboeking maken
Melding: De correctierekening van betaalwijze.. bestaat niet meer
Melding: Het boekjaar kan niet worden afgesloten omdat er een grootboekrekening met functie 8 ontbreekt
Melding: Het boekjaar kan niet worden afgesloten omdat niet alle geldlades zijn afgesloten
Jaarrekening deponeren in SBR formaat
Nieuw factuurnummer instellen in SnelStart 12
Verschil in het eindsaldo op mijn kolommenbalans en de beginbalans

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee