De resultaatboeking maken voor de jaarafsluiting in SnelStart 12

Voordat je het boekjaar definitief gaat afsluiten moet de resultaatboeking worden gemaakt. In dit stappenplan lees je hoe je deze boeking maakt.

1. Algemene informatie

Voordat je het boekjaar definitief gaat afsluiten moet de resultaatboeking worden gemaakt. Zorg ervoor dat je eerst de btw-boeking hebt gemaakt en maak daarna de resultaatboeking. 

De boeking maak je in het dagboek tussenrekening memoriaal. Door de boeking wordt het resultaat overgeboekt naar een balansrekening. Dit kan de rekening Eigen vermogen of Kapitaal firmant 1 of 2  zijn, maar dit kan ook een andere rekening zijn. Overleg dit altijd met je boekhouder/accountant. 

2. De resultaatboeking maken

Tip: Kijk eerst bovenstaand filmpje van ongeveer 2 minuten. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de boeking.

Stap 1: Het resultaat opvragen
Het resultaat kun je vinden op de kolommenbalans. Ga naar het tabblad Rapportage → Kolommenbalans. Helemaal onderaan het overzicht van de kolommenbalans staat het resultaat. Dit resultaat is winst of verlies.  

Stap 2: De resultaatboeking maken

 1. Ga naar het tabblad Boekhouden →  Boekhouden en open het dagboek Tussenrekening memoriaal.
 2. Klik op Nieuw en vul in het veld boekingsdatum de datum 31-12-20XX in. Vul in het veld omschrijving bijvoorbeeld resultaatboeking in. 
 3. In de orderregel moet het saldo van je resultaat worden ingevuld. Dit is het saldo wat op de kolommenbalans bij Resultaat staat. Bijvoorbeeld: is het resultaat op de kolommenbalans positief dan boek je het saldo nu Debet. Is het resultaat negatief doen boek je het Credit. De resultaatrekening is in het standaard rekeningschema van SnelStart 9998 en heeft altijd functie 130. De boeking ziet er bij een positief resultaat dan zo uit:
  Resultaatboeking_b
 4. Vervolgens moet dit worden overgeboekt naar de balansrekening Eigen vermogen en of Kapitaal firmant. Dit doe je door nog een orderregel aan te maken en daarin het saldo bij een positief resultaat Credit te boeken en bij een negatief resultaat Debet. De boeking ziet er dan zo uit:
  Resultaatboeking2_b
 5. Het is nu mogelijk om het boekjaar af te sluiten  Was dit artikel nuttig?

  Kcc-ja Kcc-nee