De btw-boeking maken voor de jaarafsluiting in SnelStart 12

Voordat je het boekjaar gaat afsluiten moet de btw-boeking worden gemaakt. In dit stappenplan lees je hoe je dit kunt doen.

1. Algemene informatie

Nadat je alle bank en kas mutaties hebt verwerkt, alle facturen hebt geboekt en de btw-aangifte van de laatste periode (de jaarsuppletie) hebt berekend kun je de btw boeking maken.
Deze boeking maak je voordat je het boekjaar gaat afsluiten. 

Door de btw-boeking te maken boek je het totale saldo van je btw rekeningen over naar de balansrekening 'Te betalen btw vorige jaren' (functie 0). Je btw rekeningen zijn de volgende rekeningen: De btw af te dragen, de btw te vorderen en de btw afdracht. Dit zijn in het standaardrekening schema van SnelStart de 1600 rekeningnummers.

De boeking maak je in het dagboek memoriaal (ook wel tussenrekening memoriaal genoemd). Door de boeking komt het saldo van je btw rekeningen op nul te staan en wordt dit saldo in zijn totaal overgeboekt naar de rekening Te betalen btw vorige jaren. Deze rekening komt op je beginbalans te staan.

De boeking maak je op 31 december van het af te sluiten boekjaar. 

2. De btw-boeking maken

Tip: Kijk eerst bovenstaand filmpje van ongeveer 2 minuten. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de boeking.

Maak deze boeking pas nadat alle bank en kasmutaties zijn verwerkt, alle facturen zijn geboekt, en de btw-aangifte van de laatste periode is berekend. 

Stap 1: Het saldo van je btw rekeningen opvragen
Als eerste stap vraag je een overzicht aan van de saldo's die op je btw rekeningen staan. Dit saldo kun je zien op de kolommenbalans.
Ga naar het tabblad Rapportage → Kolommenbalans. Selecteer het huidige boekjaar en druk de kolommenbalans eventueel af. Op de kolommenbalans zie je de btw rekeningen staan met daarachter het saldo credit of debet. Deze saldo's moet je in het dagboek memoriaal boeken.

Stap 2: De memoriaal boeking maken

 1. Ga naar het tabblad Boekhouden → klik op Boekhouden en open je dagboek Tussenrekening Memoriaal.

 2. Klik op Nieuw en vul in het veld boekingsdatum de datum 31-12-20XX in. Vul in het veld omschrijving bijvoorbeeld btw-boeking in.

 3. In de orderregels moet je het saldo van je btw-rekeningen invoeren. Dit saldo vindt je op de kolommenbalans. Bijvoorbeeld: is het saldo van je btw rekening af te dragen hoog €1000 en staat dit Credit op de kolommenbalans dan boek je dit saldo nu Debet in deze boeking. Dit ziet er dan als volgt uit:btwboeking_b
 4. Zet al je btw rekeningen onder elkaar in deze boeking. Staat het saldo van een btw rekening op de kolommenbalans Credit dan boek je dit nu debet en staat het saldo op de kolommenbalans debet dan boek je dit nu Credit. Dit ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:boekingbtw2_b
 5. Nadat je al je btw rekeningen hebt ingevoerd zie je rechtsonder een saldo staan. Dit is het totale saldo wat je gaat overboeken naar de rekening Te betalen btw vorige jaren. Maak een laatste boekingsregel aan en kies in de kolom grootboekrekening de rekening Te betalen btw vorige jaren. Is het totale saldo rechtsonder negatief dan zet je het saldo Debet in de boekingsregel. Is het saldo positief dan zet je het saldo Credit. Klik vervolgens op de knop Opslaan om de boeking op te slaan. De boeking ziet er dan zo uit:

  btwafdracht_b
 6. Het is nu mogelijk om de resultaatboeking te maken.  Was dit artikel nuttig?

  Kcc-ja Kcc-nee