Een factuur maken in het vorige boekjaar nadat het boekjaar is afgesloten in SnelStart 12

Vanaf het pakket inStap kun je een factuur maken in het vorige boekjaar terwijl je al factureert in het huidige boekjaar. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

Zo rond de jaarwisseling zal het voorkomen dat je al bezig bent met factureren in het nieuwe boekjaar en dat je toch nog een factuur wilt maken in het voorgaande boekjaar. Het factuurnummer van deze factuur moet dan natuurlijk aansluiten op de factuurnummerreeks uit het vorige boekjaar. Factureren in een voorgaand boekjaar doe je in vier stappen.


1. Controleer het laatst gebruikte factuurnummer in het vorige boekjaar

Het is aan te raden eerst het boekjaar te wisselen naar het voorgaande boekjaar.
Ga naar Boekhouden → Boekjaar wisselen. Daarna ga je verder.
Ga naar Boekhouden Boekhouden en open het dagboek verkoop. Ga vervolgens naar de laatste boekingsdatum en controleer het gebruikte factuurnummer en onthoud dit.


2. De factuurnummerreeks aanpassen voor het oude boekjaar

Ga naar  Administratie → Instellingen en ga in het venster met basisinstellingen naar Orders.
Zet in het veld Volgend factuurnummer een nummer dat 1 hoger is dan het laatst gebruikte factuurnummer en klik op Opslaan.


SF000002233_afbeelding_002

3. Maak de facturen in het oude boekjaar

Na het aanpassen van het boekjaar en de factuurnummering, kun je de facturen maken in het oude boekjaar. De factuurnummering sluit nu keurig aan bij de al bestaande facturen.

4. De factuurnummerreeks weer terugzetten voor het nieuwe boekjaar

Na het maken van de facturen ga je terug naar het nieuwe boekjaar via Boekhouden  Boekjaar wisselen. Controleer het laatst gebruikte factuurnummer in het nieuwe boekjaar (zie beschrijving hierboven). Zet bij de basisinstellingen in het veld Volgend factuurnummer een nummer dat 1 hoger is dan het laatst gebruikte factuurnummer. Ga daarna verder met factureren in het nieuwe boekjaar.


Als je nog facturen maakt in een voorgaand boekjaar dan heeft dat invloed op de beginbalans van het nieuwe jaar. Vergeet niet de jaarafsluiting opnieuw te doen als je wijzigingen hebt gedaan.Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee