1. Boekhouden
  2. Grootboekrekeningen

Een grootboekrekening aanmaken, verwijderen, wijzigen of kopiëren in SnelStart 12

In SnelStart 12 kun je vanaf inStap een grootboekrekening verwijderen en vanaf inKaart kun je een grootboekrekeningnummer wijzigen of kopiëren.

Als er een periode uitwisseling open staat is het niet mogelijk om een grootboekrekening toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen.
het Dagboek Verkoop (functie 5) en Dagboek Inkoop(functie 5) kunnen niet zomaar worden verwijderd. Als je een ander nummer voor deze dagboeken wilt dan kun je het beste kiezen voor wijzigen van het rekeningnummer.

Als er nooit boekingen op een grootboekrekeningnummer zijn gemaakt dan worden ze volledig uit de administratie verwijderd. Als er wel boekingen op de grootboekrekening staan dan blijft de grootboekrekening bij Verwijderde kaarten tonen staan. Het grootboekrekeningnummer kan dan niet nog een keer worden gebruikt.

1. Een nieuwe grootboekrekening aanmaken

Een nieuwe administratie in SnelStart bevat het standaard RGS grootboekschema met grootboekrekeningen en dagboeken. Het is mogelijk om een nieuwe grootboekrekening aan te maken. Ga naar Boekhouden → Grootboekrekeningen → Nieuw. Vul in het veld Rekeningnummer het nummer in. In het veld Omschrijving zet je de naam van de grootboekrekening en kies vervolgens de juiste functie.Maak de keuze voor een Balansrekening of een Verlies & Winstrekening en klik op Opslaan. De functie van de grootboekrekening is belangrijk. Dit bepaalt wat voor soort rekening het is en wat er met de btw gebeurt.

Omzetrekening
Een omzetrekening heeft de functie 10,11,12 of 13.

Kostenrekening
Een kostenrekening heeft de functie 30,31,32 of 33.
Het is mogelijk om meerdere omzet of kostenrekeningen aan te maken in de administratie.

• Je mag meerdere grootboekrekeningen dezelfde functie geven behalve de functies 4(Dagboek Verkoop), 5(Dagboek Inkoop), 8(Dagboek Tussenrekening balans), 21 t/m 23 (BTW af te dragen) en 41 t/m 43 (BTW te vorderen).
  • Als een grootboekrekening onder geen enkele rekeningfunctie valt kun je rekeningfunctie 0(Diversen) gebruiken. Bijvoorbeeld afschrijvingen, privérekeningen, inventaris.
  • Als er geboekt is op een grootboekrekening kun je de functie niet meer wijzigen.

2. Een grootboekrekening verwijderen

Ga naar Boekhouden → Grootboekrekeningen en kies de betreffende grootboekrekening. Klik vervolgens op Verwijderen.

3. Een verwijderde grootboekrekening terugzetten

Ga naar Boekhouden → Grootboekrekeningen. Klik rechtsboven staat de optie Verwijderde kaarten tonen → Klik in het vierkant → De lijst met verwijderde grootboekrekeningen worden getoond. Om een grootboekrekening terug te zetten selecteer je de grootboekrekening en kies je onderin voor Terugzetten.

4. Een grootboekrekeningnummer wijzigen of kopiëren

Dit is mogelijk vanaf het pakket inKaart. Ga naar Boekhouden → Grootboekrekeningen. Selecteer de betreffende grootboekrekening en klik op het pijltje naast het Grootboekrekeningnummer. Hier staat de optie Kaart kopiëren of Wijzig rekeningnummer.