Een bevestiging maken in SnelStart 12

Vanaf het pakket InZicht kun je een bevestiging maken in SnelStart 12. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

Een bevestiging wordt in SnelStart gezien als een order. De bevestiging kan uiteindelijk worden omgezet tot factuur. Pas wanneer de bevestiging een factuur is, wordt er een boeking gemaakt.

In SnelStart Web is het niet mogelijk om een bevestiging te maken.

1. Algemene informatie

Nadat de artikelen en klanten zijn ingevoerd kun je een bevestiging maken. Een bevestiging kan daarna worden omgezet tot een factuur. Het is dus belangrijk dat de artikelen die je factureert gekoppeld zijn aan de juiste omzetgroep omdat dat bepalend is voor wat er met de btw gebeurt en op welk omzetrekening de omzet wordt geboekt. Meer informatie hierover lees je hier

2. De opmaak voor een bevestiging

Als je in SnelStart begint met het pakket inZicht of hoger dan staat de opmaak voor een bevestiging al standaard in de administratie.
Had je eerst het pakket inBalans of lager en ben je overgestapt naar het pakket inZicht dan moet de opmaak voor een bevestiging nog in de administratie worden gezet. Lees hier hoe je dit kunt doen en hoe je de opmaak eventueel kunt aanpassen naar eigen wens.

3. Een bevestiging maken

Ga naar Facturen→ Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies het sjabloon dat je wilt gebruiken en vul de velden bij Algemeen in. Klik in het veld Orderregels om een orderregel toe te voegen. Hierin kun je het artikel zetten en de andere informatie die in deze regel van toepassing is. Klik bovenin op de knop Bevestiging om de bevestiging op te maken. Door op het pijltje naast de knop te klikken kun je kiezen voor afdrukken, e-mailen of afdrukvoorbeeld.

Een opgeslagen order omzetten tot bevestiging
Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies onder het mapje Orders → Orders zonder afdruk → kies de gewenste order. Druk op de knop Bevestiging om de bevestiging op te maken.

4. Een bevestiging mailen naar de klant

Het is mogelijk om de bevestiging rechtstreeks te mailen naar de klant. Hiervoor moet op de klantkaart een e-mailadres zijn ingevuld. Het is dan ook mogelijk om een afwijkend e-mailadres en of een cc adres in te voeren. Klik hier voor meer informatie over mailen vanuit SnelStart.

5. Een bevestiging omzetten tot factuur

De bevestiging kan worden omgezet tot factuur.
Ga naar Facturen → Verkopen. Voer het klantnummer in en open de map Bevestiging.
Open de bevestiging en klik bovenin op de knop Factuur. De bevestiging wordt nu omgezet tot factuur. De factuur kan direct worden afgedrukt of gemaild naar de klant. Een bevestiging kan ook eerst worden omgezet tot offerte, werkbon of pakbon. Klik dan niet op de knop factuur, maar de knop van het gewenste document. Daarna kan dat document omgezet worden tot factuur.

Bevestiging blokkeren
Het is ook mogelijk om een een bevestiging te blokkeren zodat deze niet zomaar kan worden omgezet tot factuur. De blokkade moet er dan eerst weer vanaf worden gehaald. Klik hier voor meer informatie hierover.