Een pakbon maken in SnelStart 12

Vanaf het pakket inZicht kun je in SnelStart 12 een pakbon maken. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.


Een pakbon wordt in SnelStart gezien als een order. De pakbon kan uiteindelijk worden omgezet tot factuur. Als de pakbon wordt omgezet naar een factuur pas dan wordt er een boeking gemaakt, eerder niet. Deze boeking wordt gemaakt in het dagboek verkoop.

In SnelStart Web is het niet mogelijk om een pakbon te maken. 

1. Algemene informatie

Nadat je artikelen en klanten zijn ingevoerd is het mogelijk om een pakbon te maken. Een pakbon kan vervolgens worden omgezet tot een factuur. Het is dus belangrijk dat de artikelen die je factureert gekoppeld zijn aan de juiste omzetgroep omdat dat bepalend is voor wat er met de btw gebeurt en op welk omzetrekening de omzet wordt geboekt. Meer informatie hierover lees je hier

2. De opmaak voor een pakbon

Wanneer je in SnelStart begint met het pakket inZicht of hoger dat staat de basis opmaak voor een pakbon al standaard in de administratie. Had je eerst het pakket inBalans of lager en ben je overgestapt naar het pakket inZicht dan moet de opmaak voor een pakbon nog in de administratie worden gezet. Lees hier hoe je dit kunt doen en hoe je de opmaak eventueel kunt aanpassen naar eigen wens.

3. Een pakbon maken

Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies het verkoopsjabloon en vul de velden bij Algemeen in. Klik daarna in het veld orderregels om een orderregel toe te voegen. Klik vervolgens bovenin op Pakbon om de pakbon op te maken. Door op het pijltje naast de knop te klikken kun je kiezen voor afdrukken, e-mailen of afdrukvoorbeeld.


Een opgeslagen order omzetten tot pakbon
Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies orders → Orders zonder afdruk → de order je wilt omzetten en druk op Pakbon om de pakbon op te maken.

4. Een pakbon mailen naar de klant

Het is niet mogelijk om een pakbon vanuit SnelStart rechtstreeks te mailen naar de klant. Het is wel mogelijk om een pakbon naar twee vaste ingevulde e-mailadressen te mailen. Dit kun je instellen bij instellingen. Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen → E-mailadressen. 
Hier kun je aanvinken of je wilt dat de pakbon per mail wordt verstuurd en bij aan en cc kun je de ontvangende mailadressen invoeren. Via een work-around is het wel mogelijk om een pakbon rechtstreeks te mailen naar een klant.

De pakbon naar de klant mailen
Wanneer je geen gebruik maakt van een bevestiging dan zou je de opmaak van de pakbon in de opmaak van een bevestiging kunnen zetten (in het onderdeel verkoopsjablonen).
Opmaak van een pakbon in de opmaak voor bevestiging zetten:

  1. Ga naar Facturen → Verkoopsjablonen.

  2. Selecteer in de lijst aan de linkerkant het sjabloon dat je wilt aanpassen.

  3. Selecteer de regel Bevestiging.

  4. Controleer of er een vinkje staat in de kolom Opmaak aanwezig.

  5. Is dit niet het geval ga dan verder naar stap 7.

  6. Klik op Opmaak verwijderen.

  7. Wanneer er geen opmaak stond klik dan op de knop Opmaak kopiëren.

  8. Selecteer Basis-/voorbeeld en kies Basis Pakbon.

  9. Klik op Opslaan.

In de opmaak bevestiging staat nu de opmaak voor een pakbon. Wanneer je nu een pakbon wilt maken dan moet je bij verkopen niet kiezen voor de knop Pakbon, maar voor de knop Bevestiging. Een bevestiging kan wel rechtstreeks worden gemaild naar de klant. Dit kun je op de klantkaart bij het tabblad e-mailadressen instellen. 

5. Een pakbon omzetten tot factuur

De pakbon kan worden omgezet tot factuur. Ga naar Facturen → Verkopen. Voer het klantnummer in en open de map pakbon. Open de pakbon en klik bovenin op de knop Factuur. De pakbon wordt nu omgezet tot factuur. De factuur kan direct worden afgedrukt of gemaild naar de klant. Een pakbon kan ook eerst worden omgezet tot offerte, bevestiging of werkbon. Klik dan niet op de knop factuur, maar de knop van het gewenste document. Daarna kan dat document omgezet worden tot factuur.

Pakbon blokkeren
Het is ook mogelijk om een een pakbon te blokkeren zodat deze niet kan worden omgezet tot factuur. De blokkade moet er dan eerst weer van worden afgehaald. Klik hier voor meer informatie. Meer weten over dit onderwerp?
Klik hier om terug te gaan naar alles over verkopen, of lees hier de veelgestelde vragen. 


Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee