Een afhaalbon maken in SnelStart 12

Wanneer je werkt met de uitbreidingsmodule SnelStart Kassa kun je een afhaalbon maken in SnelStart 12.

In SnelStart Web is het niet mogelijk om een afhaalbon te maken.

1. Algemene informatie

Nadat je artikelen en klanten zijn ingevoerd is het mogelijk om een afhaalbon te maken. Een afhaalbon kan vervolgens worden omgezet tot een factuur. Het is dus belangrijk dat de artikelen die je factureert gekoppeld zijn aan de juiste omzetgroep omdat dat bepalend is voor wat er met de btw gebeurt en op welk omzetrekening de omzet wordt geboekt. Meer informatie hierover lees je hier

2. De opmaak voor een afhaalbon

Wanneer je in SnelStart begint met de module kassa dan staat de basis opmaak voor een afhaalbon al standaard in de administratie. Heb je module kassa later aangeschaft dan moet de opmaak voor een afhaalbon nog in de administratie worden gezet. Lees hier hoe je dit kunt doen en hoe je de opmaak eventueel kunt aanpassen naar eigen wens.

3. Een afhaalbon maken

Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies het verkoopsjabloon en vul de velden in het tabel Algemeen in. Klik in het veld orderregels om een orderregel toe te voegen. Hierin kun je het artikel zetten en de andere informatie die in deze regel van toepassing is. Klik daarna bovenin op de knop Afhaalbon om de afhaalbon op te maken. Door op het pijltje naast de knop te klikken kun je kiezen voor afdrukken, e-mailen of afdrukvoorbeeld.

Een order omzetten tot afhaalbon
Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in. Kies onder het mapje Orders → Orders zonder afdruk, de order je wilt omzetten tot afhaalbon. Druk op de knop Afhaalbon om de afhaalbon op te maken.

4. Een afhaalbon mailen

Het is niet mogelijk om een afhaalbon te mailen naar een klant. Een afhaalbon kan alleen worden gemaild naar het eigen emailadres wat staat ingesteld bij Instellingen → Basisgegevens → tabblad Bedrijfsgegevens.

5. Een afhaalbon omzetten tot factuur

De afhaalbon kan worden omgezet tot factuur. Ga naar Facturen → Verkopen. Voer het klantnummer in en open de map Afhaalbon. Open de afhaalbon en klik bovenin op de knop Factuur. De afhaalbon wordt nu omgezet tot factuur. De factuur kan direct worden afgedrukt of gemaild naar de klant. Een afhaalbon kan ook eerst worden omgezet tot offerte wanneer je werkt met InBalans of tot een werkbon, pakbon of bevestiging wanneer je werkt met het pakket inZicht. Klik dan niet op de knop factuur, maar de knop van het gewenste document. Daarna kan dat document omgezet worden tot factuur.

Afhaalbon blokkeren
    Het is ook mogelijk om een een afhaalbon te blokkeren zodat deze niet zomaar kan worden omgezet tot factuur. De blokkade moet er dan eerst weer van worden afgehaald. Klik hier voor meer informatie hierover.

Meer weten over dit onderwerp?
    Een order kopiëren naar een nieuwe order of naar een andere klant