Invullen en indienen fiscale aangifte

In het accountancyportaal kun je een aantal aangiften invullen. In dit artikel lees je hier alles over.

Op dit moment zijn de modules ‘Inkomstenbelasting’, ‘Vennootschapsbelasting’ en ‘Toeslagen’ beschikbaar. Wij ondersteunen aangiftes vanaf 2024 en toeslagen vanaf 2025.

Bij inkomsten- en vennootschapsbelasting kan het zowel om een verzoek of wijziging voorlopige aanslag als om een aangifte gaan. In dit artikel gebruiken we de term aangifte.

In het artikel Starten met Fiscaal lees je welke functionaliteiten beschikbaar zijn en wat er later nog komt.


1. Een aangifte starten

Het invullen van een aangifte start je vanuit het dossier van een klant. Dat is het dossier van een betreffende belastingsoort en belastingjaar. Selecteer vanuit het klantoverzicht een klant. Je ziet nu een overzicht van de dossiers van deze klant. Klik op het dossier waarvoor je een aangifte wilt invullen. Let er wel op dat bij die klant de belastingplicht staat ingesteld bij de klantinstellingen.

Wil je gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte voor de inkomstenbelasting (VIA)?
Lees hier hoe je dit instelt. 

  1. Selecteer de klant waarvoor je een aangifte wil doen vanuit je klantenoverzicht. Je ziet een overzicht van de dossier(s) van deze klant.
  2. Klik op het aangemaakte dossier (in dit voorbeeld Inkomstenbelasting 2025) om de aangifte te starten. Het dossier opent op een nieuw tabblad. 
    aangifte1_b
  3. Klik linksboven op Aangifte voor het invullen van de aangifte .
    aangifte2_b
  4. Via een eenvoudig menu vul je de aangiftegegevens in. Vul alle vragen van boven naar beneden handmatig in. De gegevens worden direct opgeslagen in de database, zodat apart opslaan niet nodig is. Let op: Sommige velden worden pas zichtbaar op basis van wat je daarvoor hebt ingevuld. Het is daarom heel belangrijk om van boven naar beneden alles in te vullen. 
  5. Vul bij het kopje Persoonlijk je geboortedatum in. Zonder deze informatie kan er geen berekening worden gemaakt.
  6. Zodra je begint met het invullen van de aangifte, verschijnt rechtsboven een rood getal bij Valideren. Je kunt dit in eerste instantie negeren. Tijdens het verder invullen van de aangifte zal dit getal automatisch verminderen.

    Ben je helemaal klaar en staat er nog steeds een getal bij Valideren? Dan kun je daar controleren welke punten nog aandacht nodig hebben.

  7. Wil je gegevens uit een gekoppelde administratie inlezen? Ga naar het menu Winst uit onderneming en vul eerst de gegevens van de onderneming in. Als alles correct is ingesteld, verschijnt de optie Administratie inlezen. Klik hierop om de gegevens uit de gekoppelde administratie op te halen en te verwerken in de belastingaangifte. Let op: De administratie moet RGS ready zijn om ingelezen te worden. 
    aangifte3_b
  8. Per onderdeel zijn er subonderdelen. Soms verschijnen er subonderdelen op basis van een voorafgaande vraag & antwoord. Vul ook dit van boven naar beneden handmatig in.
    aangifte4_b
  9. Door het aanklikken van een subonderdeel komt een zijscherm tevoorschijn. Daar kun je een gegeven invullen door op het +-teken te klikken (in het voorbeeld ‘Loon invullen’).
    aangifte5_b
  10. Vul de gevraagde gegevens in. Verwijderen van gegevens gaat eenvoudig door op het prullenbakje te klikken.
    aangifte6_b
  11. Met SnelStart Fiscaal kun je uiteraard aangifte inkomstenbelasting voor fiscaal partners gezamenlijk invullen. In het invulscherm vind je daartoe een knop voor ‘Aangever’ en een knop voor ‘Partner’. Bij gezamenlijke schermen (bijv. de eigen woning) tref je deze knoppen uiteraard niet aan. Hoe je een fiscale partner instelt lees je hier
    aangifte7_b
  12. Fiscaal partners kunnen in de inkomstenbelasting gezamenlijke posten verdelen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomsten uit eigen woning en box 3. In SnelStart Fiscaal vind je bij het onderdeel ‘Verdeling’ een overzicht van de betreffende verdeelposten. Daarbij vind je ook een voorstel voor een verdeling. Dat voorstel is gebaseerd op het doorrekenen van een groot aantal verdeelscenario’s en gaat uit van een zo laag mogelijke gezamenlijke belasting. Je kunt er voor kiezen de voorgestelde verdeling over te nemen, maar het is ook mogelijk een eigen verdeling te kiezen. 
    aangifte8_b
  13.  Voor het indienen van de aangifte bij de Belastingdienst is noodzakelijk dat het aangiftebericht voldoet aan door de Belastingdienst en Digipoort gestelde eisen. Met de validatie van de aangifte beoordelen wij of dat het geval is. Validatiemeldingen geven dan aan of er onjuistheden in de aangifte/het formulier zijn aangetroffen.
  14. Pas als er geen validatiemeldingen (meer) zijn kan de aangifte verzonden of als pdf geëxporteerd worden. 
    aangifte9_b
  15. Je kunt een export maken van de aangifte. Er komt dan een pdf-rapport van de aangifte beschikbaar via een download op je computer.
    aangifte10_b

2. Gegevens uit een administratie inlezen in de aangifte

Bij het onderdeel ‘Administratie inlezen’ kun je de gegevens uit een SnelStart administratie inlezen in de aangifte. Dit betreft bij een verzoek of wijziging voorlopige aanslag enkel de resultatenrekening, en bij de aangifte komen ook de balansgegevens in de aangifte tevoorschijn. Dit geldt zowel voor de inkomsten- als voor de vennootschapsbelasting. Het inlezen van een niet-SnelStart administratie in SnelStart Fiscaal is op dit moment niet mogelijk. 

  1. Om een administratie in de aangifte in te lezen moet deze eerst gekoppeld worden aan de klant. Dit doe je vanuit het Klantenoverzicht. Klik op de regel van de klant op de drie puntjes aan de rechterkant en kies voor Instellingen. Ga naar het tabblad Administraties en koppel daar de administratie die je wilt inlezen. 
    aangifte11_b
  2. Zodra de administratie is gekoppeld, kun je deze inlezen. Ga naar het menu Winst uit onderneming en vul eerst de gegevens van de onderneming in. Als dat correct is ingesteld, verschijnt de optie Administratie inlezen. Klik hierop om de gegevens uit de gekoppelde administratie op te halen en te verwerken in de belastingaangifte. 
    aangifte12_b

Belangrijk
Voor het inlezen van de administratie is het belangrijk dat de SnelStart administratie RGS-ready is. Op deze wijze kunnen wij er voor zorgen dat de juiste cijfers op de juiste plek komen.

Voor het gebruiken van gegevens uit de administratie dient de administratie bijgewerkt te zijn. Denk aan boekingen als afschrijvingen en correcties privégebruik. Zorg er dus altijd voor dat de in te lezen cijfers gecontroleerd, volledig en juist zijn.

Let er ook op dat als je cijfers inleest gedurende het boekjaar voor een verzoek of wijziging voorlopige aanslag. Er is dan vaak sprake is van tussentijdse cijfers. Voor de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting dien je dan de gegevens wel om te zetten naar jaarcijfers!

Je kunt na het inlezen van de administratie de ingelezen gegevens aanpassen. 

3. Een aangifte indienen

Met het verzamel PKI-certificaat van SnelStart of een eigen PKI-certificaat kun je de aangifte of het verzoek/wijziging voorlopige aanslag direct indienen bij de Belastingdienst. Je ontvangt in het betreffende jaardossier binnen enkele minuten een terugkoppeling van het (succesvol) indienen bij en ontvangen door de Belastingdienst. 

aangifte13_b

Binnen SnelStart Fiscaal is op dit moment geen mogelijkheid tot het digitaal laten accorderen van (concept) aangiften door de klant. 

4. Toeslagen aanvragen

Met SnelStart Fiscaal kun je ook toeslagen voor je klanten aanvragen, wijzigen of stopzetten. Als er een aangifte of verzoek inkomstenbelasting aanwezig is, dan worden de daarin vermelde gegevens ook gebruikt voor de toeslagen. 

aangifte14_b

De wijze van invullen, valideren, exporteren en indienen van een aanvraag Toeslagen is identiek als bij de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

aangifte15_b

Let op: Wil je voor meerdere toeslagen een aanvraag indienen bij de Belastingdienst, dan moet je op dit moment dat nog per toeslag afzonderlijk doen.
aangifte16_b

5. Veelgestelde vragen

  1. Kan ik een administratie inlezen als dat een gebroken boekjaar is?
    Ja dat kan. In je administratie staat ingesteld wat je boekjaar is. Als dat boekjaar eindigt in 2024 dan valt dit volledig in het belastingjaar 2024. Tijdens het inlezen van de administratie wordt de kolommenbalans overgenomen en daarin staat de gegevens van het boekjaar zoals staat ingesteld in je administratie. 
  2. Is de AOW korting ook beschkikbaar? 
    Ja deze komt naar voren op basis van leeftijd. Dit zie je dan onderaan bij de berekeningen van de Belastingdienst.

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee