De kantoorinstellingen en het PKI-certificaat

Om goed te kunnen werken met SnelStart fiscaal moet je eenmalig je kantoorinstellingen instellen. In dit artikel lees je hier alles over.

In dit artikel:
1. De kantoorinstellingen

1. De kantoorinstellingen

Na het inloggen in het Accountancy Portaal ga je naar dossiers (het klantenoverzicht). Vanuit daar kun je de kantoorinstellingen invullen. Hier vul je de gegevens van de intermediair (het kantoor) in. De optie Kantoorinstellingen vind je linksboven in het scherm.
 

Je komt nu in onderstaande scherm. Hier staan de volgende drie tabbladen:
Algemeen, SnelStart Fiscaal en PKI-certificaat. In deze drie tabbladen vul je de gegevens van je kantoor in. Hieronder leggen we de drie tabbladen uit.

1.Tabblad Algemeen

De kantoornaam wordt automatisch overgenomen vanuit Mijn SnelStart. Met het pakket Accountant heb je toegang tot Mijn SnelStart. De Algemene instellingen van je kantoor kun je daar wijzigen.

2.Tabblad SnelStart Fiscaal

In SnelStart Fiscaal kun je het Beconnummer en RSIN/Fiscaal nummer invullen.

Het Beconnummer
Als accountant kun je gebruikmaken van verschillende faciliteiten van de Belastingdienst voor fiscale dienstverleners. Denk hierbij aan het verzenden van aangiften namens klanten, het regelen van machtigingen om berichten op te halen en het gebruik van de uitstelregeling.

Om van deze mogelijkheden gebruik te maken, heb je een Beconnummer nodig. Dit staat voor BElastingCONsulent en is een registratienummer dat je kunt aanvragen bij de Belastingdienst.

Met een Beconnummer ben je als fiscaal dienstverlener direct herkenbaar voor de Belastingdienst. Dit maakt contact met de Belastingdienst makkelijker, bijvoorbeeld bij vragen over ingediende aangiftes of om ondersteuning te krijgen en fouten te voorkomen.


RSIN/Fiscaal nummer
In de kantoorinstellingen vul je ook het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) van je kantoor in. Dit nummer wordt door de Kamer van Koophandel toegekend aan rechtspersonen en samenwerkingsverbanden, zoals bv’s, verenigingen, stichtingen, vof’s en maatschappen. Net als het KVK-nummer wordt het RSIN gebruikt om gegevens uit te wisselen met andere (overheids)organisaties, waaronder de Belastingdienst.

Voor niet-rechtspersonen vul je het Burgerservicenummer (BSN) in.

3.Tabblad PKI-certificaat

In dit tabblad kun je de gegevens van het PKI-certificaat invullen. Zie je nadat je het certificaat hebt geüpload niet meteen een datum? Log dan even opnieuw in en uit in SnelStart. 

Wat is een PKI-certificaat?
Een PKI-overheidscertificaat is een digitaal certificaat dat onderdeel is van de Public Key Infrastructure (PKI) van de Nederlandse overheid. Dit certificaat zorgt voor een veilige elektronische communicatie door middel van authenticatie, versleuteling en digitale handtekeningen. Het wordt gebruikt voor beveiligde transacties en gegevensuitwisseling via het internet.

Kan ik ook zonder PKI-certificaat aangiften versturen?
Ja, met SnelStart kun je belastingaangiften berekenen en direct indienen bij de Belastingdienst. Dit gebeurt via Digipoort in het SBR-formaat (Standard Business Reporting). Hiervoor kun je gebruikmaken van het PKI-verzamelcertificaat van SnelStart. Je hebt dus geen eHerkenning of eigen certificaat nodig om aangiften in te dienen. Je kunt dit tabblad dus overslaan als je hier geen gebruik van wilt maken. Je ontvangt dan alleen het bericht dat een aangifte is ontvangen en verzonden.

Wat zijn de voordelen van een eigen PKI certificaat?
Je kunt er ook voor kiezen om in SnelStart een eigen PKI-overheidscertificaat te gebruiken. Dit moet een P12/PFX-certificaat zijn. Met een eigen certificaat kun je niet alleen aangiften indienen, maar ook:

  • De Vooraf ingevulde aangifte (VIA) ophalen
  • Serviceberichten Aanslag (SBA) ontvangen (elektronische kopieën van aanslagen)
  • Serviceberichten Toeslagen (SBT) ontvangen (informatie over verleende toeslagen)
  • Uitstelinformatie ontvangen (status van uitstel en ingediende aangiften)
  • Machtigingen beheren

Een PKI-overheidscertificaat koop je bij een erkende aanbieder. Hieraan zijn kosten verbonden en het certificaat is slechts voor een bepaalde periode geldig. Een beperkt aantal partijen, erkend door de Nederlandse overheid, mag deze certificaten uitgeven. Meer informatie vind je op de website van Logius.

Heb je een type PEM certificaat?
Dit type certificaat kun je niet inlezen in SnelStart. Je moet dit converteren naar een PFX/P12 certiticaat. Ons advies is om hierover contact op te nemen met de leverancier van het certificaat of een IT-beheerder.

Machtigingen en serviceberichten
Wanneer je instelt dat je met een eigen PKI-certificaat wilt werken, kun je aangeven of je ook machtigingen en serviceberichten via SnelStart Fiscaal wilt ontvangen.
Een PKI-certificaat is gekoppeld aan een kantoor, niet aan een specifiek softwarepakket.

Let op: Gebruik je in een ander softwarepakket ook een eigen PKI-certificaat en ontvang je daar serviceberichten? Dan kun je dit niet tegelijk in SnelStart instellen. De Belastingdienst verstuurt serviceberichten namelijk maar één keer en kijkt daarbij waar het PKI-certificaat is ingesteld. Op die locatie komen de serviceberichten binnen voor de klanten die daar geregistreerd staan.

Wil je in dit geval ook de serviceberichten ontvangen voor klanten waarvoor je de aangifte via SnelStart verstuurt? Dan moet je in SnelStart de optie machtigingen en serviceberichten op nee zetten. Daarnaast moet je de klant ook in het andere softwarepakket toevoegen met fiscaal nummer en machtiging. Wanneer de Belastingdienst de serviceberichten verstuurt, herkent het systeem dat de klant in dat pakket staat en levert de informatie daar aan.

 

 

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee