De klantinstellingen

In ons vernieuwde klantenoverzicht stel je al je klanten in waarvoor je fiscale functionaliteiten wilt uitvoeren. In dit artikel lees je hier alles over.

In SnelStart Polaris hebben we een nieuw Accountancy Portaal met een klantenoverzicht (ook wel dossiers genoemd). Hier voeg je eenvoudig klanten toe – zowel natuurlijke personen als rechtspersonen – om voor hen fiscale functionaliteiten uit te voeren.

Standaard staan je SnelStart-administraties al in het klantenoverzicht, maar om hiervoor fiscale functionaliteiten te kunnen gebruiken, moet je eerst een klanttype toevoegen en aangeven of de klant belastingplichtig is.

Je kunt niet alleen klanten met een administratie toevoegen, maar ook klanten zonder administratie, zoals particuliere klanten of bedrijven die geen SnelStart gebruiken. Zo kun je voor al je klanten fiscale functionaliteiten inzetten, ongeacht of er een administratie aan gekoppeld is. Wanneer je wel een administratie koppelt, kun je eenvoudig gegevens ophalen bij het invullen van een aangifte.

In dit artikel lees je hier alles over. 

1. Een bestaande klant (SnelStart-administratie) aanpassen

Wanneer je voor de eerste keer het klantenoverzicht opent, zie je daar automatisch de SnelStart-administraties waarvan jij als kantoor eigenaar bent of waarvoor je rechten hebt. Deze administraties worden hier als klanten weergegeven.

Om voor deze administraties fiscale functionaliteiten te kunnen gebruiken, moet je een klanttype toevoegen en aangeven of de klant belastingplichtig is. Dit doe je door in de regel aan de rechterkant op de drie puntjes te klikken en naar Instellingen te gaan. 

Bij de instellingen vind je verschillende tabbladen waarin je de benodigde gegevens kunt invoeren:

Het tabblad Algemeen:

Hier vul je het type klant in, de eventuele rechtsvorm en de naamgegevens. De verschillende klanttypes zijn:

  • Natuurlijk persoon → Een natuurlijk persoon is in dit geval bijvoorbeeld een particuliere klant, een ondernemer met een eenmanszaak (zzp’er), de directeur-aandeelhouder van een B.V. of de firmant in een vennootschap onder firma (vof). Voor deze personen vul je de naamgegevens in. Belangrijk daarbij is in ieder geval de achternaam, maar vul de gegevens zoveel mogelijk in.
  • Rechtspersoon → Bij een rechtspersoon moet je bijvoorbeeld denken aan een besloten vennootschap (B.V.), een naamloze vennootschap, een stichting of een vereniging. Kies de juiste rechtsvorm en vul de naam in.
  • Samenwerkingsverband In geval van samenwerkingsvormen kun je kiezen uit een vennootschap onder firma, een maatschap, een commanditaire vennootschap, een coöperatie of anders. Kies ook hier de juiste rechtsvorm en vul de naam in.

Het tabblad Contact

Hier vul je de CRM-gegevens van de klant in. 

Het tabblad Administraties

Hier kun je een administratie koppelen die hoort bij deze klant. Door een koppeling te maken kun je gegevens uit de administratie gebruiken bij de Belastingaangifte. Je kunt één of meerdere administraties koppelen. In het klantenoverzicht zie je alleen de eerst gekoppelde administratie staan.

het tabblad Belastingplicht

In SnelStart geef je per klant aan welke belastingplicht van toepassing is. Hierdoor krijg je toegang tot de juiste belastingaangifte. Dit gaat om de belastingplicht van de klant, niet die van een administratie.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Vul altijd het juiste fiscale nummer in (BSN of RSIN).
  • Fiscale nummers moeten uniek zijn; anders kun je de gegevens niet opslaan.

Omzetbelasting instellen

Voor de omzetbelasting vul je het omzetbelastingnummer (ob-nummer) in. Dit nummer bestaat uit:

  • 9 cijfers (bij een zzp'er zijn dit de 9 cijfers van het BSN).
  • De letter B.
  • 2 cijfers (het subnummer).

🔹 Voorbeeld van een ob-nummer: 111234567B01

Door deze gegevens correct in te voeren, zorg je ervoor dat de belastingaangiften soepel verlopen.

Let op:

  • Vul hier niet het btw-identificatienummer in. Het btw-id wordt door een ondernemer alleen gebruikt voor contacten met klanten en leveranciers. Hiermee laat de ondernemer zien dat er een belastingplicht is.
  • De knop Opslaan kan pas worden gebruikt als het tabblad Algemeen en het tabblad Fiscaal zijn ingevuld.

Het tabblad Uitstel

Dit is van toepassing als je voor deze klant de uitstelregeling wilt toepassen. Hier heb je een eigen PKI-certificaat voor nodig. Lees hier alles over de uitstelregeling.

 

2. Een nieuwe klant toevoegen

  1. Klik in het klantenoverzicht op + Nieuw om een nieuwe klant aan te maken.
  2. Het venster Instellingen opent. Hier zie je verschillende tabbladen die je kunt invullen. In het hoofdstuk hierboven lees je precies wat deze tabbladen inhouden. 
    klant_b

Voorbeelden van invoeren nieuwe klanten:

a. Nieuwe particulieren klanten
 

b. Nieuwe ondernemer met een eenmanszaak

Vul bij de belastingplicht dus voor de inkomstenbelasting het BSN van de ondernemer zelf in (voor zijn aangifte inkomstenbelasting), en voor de omzetbelasting kies je ‘Ja’ als er omzetbelastingplicht is.


c. Nieuwe B.V. met wel een SnelStart administratie

d. Nieuwe B.V. als adviesklant, geen SnelStart Administratie en geen aangifte Vpd
   

 

e. Nieuwe directeur-aandeelhouder van een B.V.

f. Nieuwe Vennootschap onder firma met 2 firmanten
In dit geval hebben we 3 klanten: de v.o.f. (= de onderneming), firmant 1 en firmant 2.
Door bij alle drie klanten de koppeling met de SnelStart administratie te maken kun je in alle klantdossier direct naar de administratie van de onderneming. Met de koppeling bij de firmanten heb je de gegevens van de onderneming ook beschikbaar bij bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting.

Voor de vof krijg je dan het volgende:


En voor elk van de firmanten vul je de volgende instellingen in:

 

3. Een fiscale partner toevoegen

In SnelStart kun je een fiscale partner op twee manieren toevoegen:

Optie 1: Via het klantenoverzicht

  1. Voeg de fiscale partner toe als nieuwe klant in het klantenoverzicht.
  2. Vul de gegevens in en geef aan dat de klant belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting.
  3. Tijdens het invullen van de aangifte geef je bij het kopje Persoonlijk je burgerlijke status op.
  4. Op basis daarvan verschijnt links het kopje Partner. Vul daar de gegevens van je partner in.
  5. SnelStart herkent automatisch het BSN-nummer van je partner en koppelt deze onderwater aan elkaar.
  6. In de aangifte krijg je de nu de mogelijkheid om ook gegevens van je fisale partner in te vullen.

Optie 2: Tijdens het invullen van de aangifte

  1. Begin met het invullen van de aangifte.
  2. Bij het eerste kopje Persoonlijk geef je aan wat je burgerlijke status is.
  3. Als je een partner hebt, verschijnt links het kopje Partner. Vul daar de gegevens in.
  4. SnelStart controleert op basis van het BSN-nummer of deze klant al in het systeem staat.
    • Zo ja? Dan wordt de koppeling gemaakt.
    • Zo nee? Dan wordt de klant automatisch aangemaakt en wordt de koppeling gemaakt.
  5. In de aangifte krijg je nu de mogelijkheid om ook gegevens van je fiscale partner in te vullen.

Let op: Wil je voor de fiscale partner ook de uitstelregeling instellen? Dan moet je dit apart doen bij de klantinstellingen van je partner.

 

4. Voorbeelden van soorten klanten


Voorbeeld eenmanszaak

In SnelStart zit de administratie van de eenmanszaak Bakkerij de Warme Bakker, dit is de administratie. Deze zie je in het klantoverzicht staan. De klant die daarbij hoort is de natuurlijk persoon, de heer B. Brood. 
Voorbeeld 24-6_b


Voorbeeld met een Vennootschap onder firma (VOF)
Bij een vennootschap onder firma met 3 firmanten, waarvan 1 met een partner, hebben we 5 klanten binnen het portaal: de firma (met koppeling naar de administratie), de 3 firmanten (met elk ook de koppeling naar de administratie plus inkomstenbelastingplicht) en een partner (met inkomstenbelastingplicht).
vof fiscaal_b

Voorbeeld met een B.V.
Bij een B.V. met 1 aandeelhouder met partner krijgen we 3 klanten: de B.V. met belastingplicht voor de vennootschapsbelasting en 2 natuurlijke personen met belastingplicht voor de inkomstenbelasting.
Bij de aandeelhouder maken we geen koppeling met een administratie. De resultaten van de B.V. worden immers niet toegerekend aan de aandeelhouder, welke als directeur salaris en/of dividend aangifte in de aangifte inkomstenbelasting.
BV Fiscaal_bNb. Je kunt per klant bij de klantinstellingen ook aangeven of er sprake is van btw-plicht. Er verschijnt echter geen veld om een btw-nummer in te voeren. Er komt in de loop van 2025 een btw-module beschikbaar binnen SnelStart Fiscaal. Daar is op dat moment dan het btw-nummer voor nodig. Voor de wellicht bekende btw-module binnen Boekhouden (SnelStart 12, SnelStart Web en SnelStart Polaris) voer je binnen Boekhouden de gegevens in voor de btw-aangiften.


Voorbeeld met particuliere klant
Als je voor een particuliere klant een aangifte inkomstenbelasting wilt indienen met SnelStart Fiscaal, dan voer je de klant op in het portaal. Je geeft aan dat er sprake is van belastingplicht voor de inkomstenbelasting en vult het BSN van de klant in.
Heeft deze klant een (fiscaal) partner? Dan voer je ook de partner op als klant.
Pas in de aangifte inkomstenbelasting komen deze twee klanten als fiscaal partner samen en vul je de aangifte gezamenlijk in.
Particuliere klant Fiscaal_b

 

5. Een klant verwijderen uit het klantenoverzicht

Staat er in het klantenoverzicht een klant (administratienaam) waarvoor je geen fiscale functionaliteiten wilt gebruiken? Dan kun je deze verwijderen.

  • Klant zonder administratie: Klik in de regel aan de rechterkant op de drie puntjes en kies Deactiveren.
  • Klant met gekoppelde administratie: Klik in de regel aan de rechterkant op de drie puntjes en ga naar Instellingen. Open het tabblad Administratie en verwijder de administratie door op het prullenbakje naast de administratienaam te klikken. Klik op Opslaan en daarna op Deactiveren.

De klant verdwijnt nu uit het overzicht, maar de administratie blijft behouden in je SnelStart administratie overzicht. 

 

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee