Een factuur maken in SnelStart 12

Vanaf inStap is het mogelijk om een factuur te maken. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

In SnelStart Web is het ook mogelijk om een factuur te maken. Het is helaas niet mogelijk om vanuit SnelStart Web te facturen met de opmaken vanuit SnelStart 12. SnelStart Web heeft een eigen factuuropmaak.

1. Algemene informatie

Nadat je artikelen en klanten zijn ingevoerd is het mogelijk om een factuur te maken. Na het maken van een factuur wordt de omzet en de btw automatisch geboekt. Het is dus belangrijk dat de artikelen die je factureert gekoppeld zijn aan de juiste omzetgroep omdat dat bepalend is voor wat er met de btw gebeurt en op welk omzetrekening de omzet wordt geboekt. Meer informatie hierover lees je hier

2. Een factuur maken

Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer van de klant in. Kies vervolgens het juiste verkoopsjabloon en vul de velden in bij de tabel Algemeen. Klik in het veld Orderregels om een orderregel toe te voegen. Hierin kun je het artikel zetten en de andere informatie die in deze regel van toepassing is. Klik daarna bovenin op de knop Factuur om de factuur op te maken. Door op het pijltje naast de knop te klikken kun je kiezen voor afdrukken, e-mailen of afdrukvoorbeeld. Je kunt ook vanaf de klantkaart klikken op de knop Verkopen om direct een factuur voor die klant te maken. Het factuurnummer komt pas op de factuur nadat de factuur definitief is afgedrukt of per email is verstuurd.

Factuur afdrukken_b

Boeking in het Dagboek verkoop.

Na het opmaken van de factuur zal er automatisch een boeking in het Dagboek verkoop worden gemaakt en zal de factuur als bijlage worden bijgevoegd. Wil je niet dat de factuur als bijlage wordt opgeslagen in het Dagboek verkoop dan kun je dit uit zetten. Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links op Basisgegevens en ga naar het tabblad Orders. Zet daar het vinkje uit bij Factuur als bijlage Opslaan bij verkoopboeking.

Lege regel
Door niks in te vullen in de velden in de orderregels (behalve in de kolom soort) is het mogelijk om een lege regel tussen de orderregels op de factuur te krijgen.

Tekstregel
Door alleen in het veld omschrijving iets te zetten is het mogelijk om alleen tekst tussen de orderregels te zetten.

Tekst met verkoopprijs zonder artikelcode en aantal
Om losse tekst en een verkoopprijs op de factuur te krijgen kun je als artikelcode -1 of -2 gebruiken. Het is dan mogelijk om losse tekst in te voeren en een verkoopprijs.

3. Een factuur direct mailen naar de klant

De factuur kan rechtstreeks naar de klant worden gemaild. Hiervoor moet het e-mailadres op de klantkaart zijn ingevuld. Meer informatie over mailen vanuit SnelStart lees je hier

4. De factuuropmaak

Standaard staat er een standaard factuuropmaak in SnelStart 12. Het is ook mogelijk om deze opmaak te wijzigen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een logo toe te voegen. Meer informatie hierover lees je hier

5. De factuur afdrukken naar een pdf printer

Het is mogelijk om een factuur af te drukken naar een pdf printer. Hierdoor kun je de factuur gemakkelijk opslaan op je computer. Ga naar Facturen → Verkoopsjablonen en selecteer het juiste sjabloon (links in het venster). Selecteer de juiste Soort → Opmaak wijzigen. Kies vervolgens voor Bestand → Printer instellen en druk op Printerinstelling 1. Kies in het Printerkeuzescherm de SnelStart PDF-printer en klik op Ok → gevolgd door opslaan_b.

Meer weten over dit onderwerp?
Een creditfactuur maken
Een factuur en een creditfactuur tegen elkaar wegboeken
Een factuur maken zonder Btw
Een factuur zonder Btw voor een klant in het buitenland
Een factuur wijzigen of verwijderen
Een factuur maken in het vorige boekjaar na afsluiten boekjaar
Het scherm verkopen aanpassen
Een factuur kopiëren