De ICP-aangifte in SnelStart 12

Doe je zaken met bedrijven in het buitenland? Dan moet je vaak een ICP-aangifte doen. Lees hoe je dit berekent en verstuurt naar de Belastingdienst.

Vanaf het pakket inKaart kun je in SnelStart 12 de ICP-aangifte berekenen en versturen naar de Belastingdienst.

In SnelStart Web is het ook mogelijk om de ICP-aangifte versturen. Klik hier om naar het stappenplan te gaan.

1. Algemene informatie

De ICP-aangifte is een opgave van intracommunautaire prestaties. Intracommunautaire prestaties zijn alle diensten en leveringen naar andere EU-landen. Exporteer je diensten of goederen naar ondernemingen in andere EU-landen dan ben je verplicht opgaaf ICP te doen. Lees hierover meer op de website van de belastingdienst.

Zakelijke klanten
De ICP-aangifte is van toepassing voor zakelijke klanten binnen de EU. Dit zijn klanten met een btw-nummer in het land waar hij/zij woont. Dit moet een land binnen de EU zijn. Er wordt dan geen btw berekend, en er is dan sprake van een intracommunautaire prestatie. Meer informatie over een factuur naar het buitenland lees je hier

Particuliere klanten
Factureer je naar particuliere klanten binnen de EU dan wordt er gewoon Nederlandse btw berekend. Tenzij de OSS regeling bij jou van toepassing is. In dat geval moet je naar particuliere klanten binnen de EU factureren met buitenlandse btw. De OSS regeling houdt in dat je omzet naar particuliere klanten binnen de EU hoger dan 10.000 euro per jaar is. Lees hier meer over het factureren met buitenlandse btw naar particuliere klanten binnen de EU.

2. De algemene instellingen

Bedrijfsgegevens invullen:
Om de aangifte te versturen moeten de bedrijfsgegevens zijn ingevuld om je te kunnen identificeren bij de Belastingdienst. Belangrijk zijn het invullen van de NAW gegevens en het Btw en KVK-nummer. Deze gegevens kun je invullen via Administratie → Instellingen.

De periode instellen:
In SnelStart moet je instellen welke periode je gebruikt voor de aangifte. Bij de Belastingdienst is het mogelijk om de btw- of ICP-aangifte maandelijks, per kwartaal of per jaar te versturen.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en naar het tabblad Boekhouding. Vul bij ICP-aangifte de gewenste in periode en klik op Opslaan.

3. De ICP-aangifte berekenen en versturen

Ga naar Boekhouden → ICP-aangifte. Klik op de knop Bereken xxxx. De aangifte wordt berekend. Klik vervolgens op de knop Versturen om de aangifte te versturen. Bevestig de melding die verschijnt met de knop Ja en vul alle velden in het scherm Aangifte ondertekenen in en klik op Versturen.

Voor het versturen van een aangifte heb je een PKI certificaat nodig. Vanuit SnelStart is het mogelijk om gratis gebruik te maken van het SnelStart verzamelcertificaat. In een nieuwe administratie staat dit automatisch ingesteld. Het kan zijn dat je gebruik wilt maken van een eigen PKI overheidscertificaat om de btw-aangifte over te versturen. Dit moet dan worden ingesteld in SnelStart. Hoe je dit doet, vind je hier.

Wanneer er bij een klant een wijziging in de gegevens plaatsvindt die betrekking hebben op de ICP-aangifte, bijvoorbeeld aan een btw nummer, dan zal SnelStart hier een correctie bij weergeven. Als software leverancier zijn wij fiscaal juridisch verplicht om correcties/wijzigingen op BTW nummer buitenlandse klanten zichtbaar te maken op de ICP aangifte.

Een overzicht op de aangifte

1. Nederlandse klant met btw-nummer: Komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e

2. Nederlandse klant zonder btw-nummer: Komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e

3. Klant binnen EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3b of 3c en in opgaaf ICP

4. Klant binnen EU zonder btw-nummer (particuliere klant): Komt in btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e, tenzij je factureert met buitenlandse btw. In dat geval komt de btw niet op de Nederlandse aangifte (dit is van toepassing als je omzet hiermee hoger is dan 10.000 euro per jaar). Lees hier meer over het factureren met buitenlandse btw.

5. Klant buiten EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a

6. Klant buiten EU zonder btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a

Een gedetailleerd ICP overzicht maken
Vanaf het pakket inBalans kun je een gedetailleerd ICP overzicht printen.
Ga naar het tabblad
Rapportage → Financieel. Kies in het submenu nogmaals voor de optie Financieel. Klik op de optie ICP overzicht gedetailleerd. Pas eventueel de vanaf- en/of tot en met factuurdatum aan en kies voor Afdrukvoorbeeld, Afdrukken of Exporteer om het overzicht te maken.

Een ICP aangifte zonder boekingen
Als je geen boekingen in het betreffende tijdvak hebt dan hoef je die aangifte niet in te dienen.
Je kunt hiervoor het vakje ''Buiten SnelStart om aangegeven'' aanvinken en Opslaan. De aangifte is dan in SnelStart afgehandeld.
Lees hier meer op de site van de Belastingdienst.

Een geaccepteerde aangifte verwijderen
Je kunt een geaccepteerde aangifte niet verwijderen of opnieuw versturen vanuit SnelStart.
Als je een geaccepteerde aangifte alsnog wilt verwijderen en opnieuw wilt indienen dan kun je dit doen via de website van de Belastingdienst.

Meer weten over dit onderwerp?
Meer informatie over de btw- & ICP bepaling bij een afwijkend afleveradres vind je in dit artikel.