De ICP-aangifte in SnelStart 12

Vanaf inKaart is het in SnelStart 12 mogelijk om de ICP-aangifte te berekenen en te versturen naar de belastingdienst. In dit artikel lees je hierover meer informatie.

In SnelStart Web is het ook mogelijk om de ICP-aangifte versturen.

1. Algemene informatie

Opgaaf ICP is de aangifte van intracommunautaire prestaties. Intracommunautaire prestaties zijn alle diensten en leveringen naar andere EU-landen. Exporteer je diensten of goederen naar ondernemingen in andere EU-landen dan ben je verplicht opgaaf ICP te doen. Lees hierover meer op de website van de belastingdienst.

Voor particuliere klanten binnen de EU (klanten zonder btw-nummer) bereken je gewoon de btw zoals dat ook voor Nederlandse klanten geldt. Bij zakelijke klant binnen de EU (klanten met een btw-nummer in het land waar hij woont) wordt er geen btw-berekend. Er is dan sprake van een intracommunautaire prestatie.

Na het maken van een factuur of een verkoopboeking komt het bedrag alleen in de ICP-aangifte terecht als het land in het afleveradres van de klant een land binnen de EU is en het juiste btw-nummer is ingevuld op de klantenkaart. Meer informatie over een factuur naar het buitenland lees je hier

2. De algemene instellingen

Bedrijfsgegevens invullen:
Om de aangifte te versturen moeten de bedrijfsgegevens zijn ingevuld om je te kunnen identificeren bij de Belastingdienst. Belangrijk zijn het invullen van de NAW gegevens en het Btw en KVK-nummer. Deze gegevens kun je invullen via Administratie → Instellingen.

De periode instellen:
In SnelStart moet je instellen welke periode je gebruikt voor de aangifte. Bij de Belastingdienst is het mogelijk om de btw- of ICP-aangifte maandelijks, per kwartaal of per jaar te versturen.

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens en naar het tabblad Boekhouding. Vul bij ICP-aangifte de de gewenste in periode en klik op Opslaan.

3. De ICP-aangifte berekenen en versturen

Ga naar Boekhouden → ICP aangifte. Klik op de knop Bereken xxxx. De aangifte wordt berekend. Klik vervolgens op de knop Versturen om de aangifte te versturen. Bevestig de melding die verschijnt met de knop Ja en vul alle velden in het scherm Aangifte ondertekenen in en klik op Versturen.

Voor het versturen van een aangifte heb je een PKI certificaat nodig. Vanuit SnelStart is het mogelijk om gratis gebruik te maken van het SnelStart verzamelcertificaat. In een nieuwe administratie staat dit automatisch ingesteld. Het kan zijn dat je gebruik wilt maken van een eigen PKI overheidscertificaat om de Btw-aangifte over te versturen. Dit moet dan worden ingesteld in SnelStart. Hoe je dit doet, vind je hier.

Wanneer er bij een klant een wijziging in de gegevens plaatsvindt die betrekking hebben op de ICP-aangifte, bijvoorbeeld aan een btw nummer, dan zal SnelStart hier een correctie bij weergeven. Als software leverancier zijn wij fiscaal juridisch verplicht om correcties/wijzigingen op BTW nummer buitenlandse klanten zichtbaar te maken op de ICP aangifte.

Een overzicht op de aangifte

1. Nederlandse klant met btw-nummer: Komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
  2. Nederlandse klant zonder btw-nummer: Komt in de btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
  3. Klant binnen EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3b of 3c en in opgaaf ICP
  4. Klant binnen EU zonder btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 1a t/m 1e
  5. Klant buiten EU met btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a
  6. Klant buiten EU zonder btw-nummer: Komt in btw-aangifte bij rubriek 3a

Een gedetailleerd ICP overzicht maken
Vanaf inBalans kun je een gedetailleerd ICP overzicht printen. Ga naar het tabblad Rapportage → Financieel. Kies in het submenu nogmaals voor de optie Financieel. Klik op de optie ICP overzicht gedetailleerd. Pas eventueel de vanaf- en/of tot en met factuurdatum aan en kies voor Afdrukvoorbeeld, Afdrukken of Exporteer om het overzicht te maken.

Meer weten over dit onderwerp?
Meer informatie over de btw- & ICP bepaling bij een afwijkend afleveradres vind je in dit artikel.