Een factuur maken voor een klant in het buitenland

Vanaf inStap is het mogelijk om een factuur te maken voor een klant in het buitenland. In dit artikel leggen we uit wat er dan met de btw gebeurt en hoe SnelStart dit berekend.

1. De instellingen op de klantkaart

Tijdens het maken van een factuur kijkt SnelStart, voor het berekenen van de btw, naar de klant en naar het gefactureerde artikel. Bij de klant kijkt SnelStart naar het land wat staat ingesteld op de klantkaart.
Land binnen de EU en het btw nummer staat ingesteld: Er wordt geen Btw berekend (gaat om een zakelijke klant).
Land binnen de EU en het btw nummer staat niet ingesteld: Er wordt wel Btw berekend (gaat om een particuliere klant).
Land buiten de EU: Er wordt geen btw berekend (zowel voor zakelijke als particuliere klanten niet).

De land instellingen
Om ervoor te zorgen dat de ICP-berekening goed loopt is het belangrijk dat bij de landeninstelling de juiste tweeletterige ISO-codes staat ingevuld. Ga naar Snel Starten → Instellingen. Kies in het menu aan de linkerkant voor Landen. Selecteer in de lijst het land. Controleer of er bij de Landcode (2 letterig) de juiste twee letters zijn ingevuld en vul ze in als dit niet het geval is en klik op Opslaan.
SF000001169_afbeelding_004

2. De instellingen op de artikelkaart en artikelomzetgroep

Daarnaast kijkt SnelStart naar het gefactureerde artikel. Een artikel is op de artikelkaart altijd gekoppeld aan een artikelomzetgroep. Aan de artikelomzetgroep is een grootboekrekening gekoppeld. Bij het verkopen of inkopen van een artikel kijkt SnelStart naar de grootboekrekeningen die is gekoppeld aan de artikelomzetgroep. Op de grootboekrekening wordt namelijk de omzet geboekt en de functie die aan die grootboekrekening zit is ook bepalend voor de btw.

De grootboekrekeningen die van toepassing zijn voor het boeken van de omzet bij verkopen naar het buitenland:

• Grootboekrekening 8070 of 8170: Omzet goederen binnen EU - Functie 80 (rubriek 3b)
  • Grootboekrekening 8270: Omzet diensten binnen EU - Functie 88 (rubriek 3b)
  • Grootboekrekening 8060 of 8160: Omzet landen buiten EU - Functie 81 (rubriek 3a)
Het koppelen van de grootboekrekening aan de artikelomzetgroep kun je dan bij omzetgroepen.
Ga naar Artikelen → Omzetgroepen. Selecteer een artikelomzetgroep in de lijst aan de linkerkant. Vul bij de tabel Omzet buitenland Landen binnen EU en Landen buiten EU in.
Vul vervolgens onder Omzetrekening de juiste omzetrekening in en klik op Opslaan. Klik hier voor meer informatie hierover.

SF000001169_afbeelding_003

3. De factuur maken

Nadat alles goed staat ingevuld is het mogelijk om de factuur te maken. Klik hier voor het maken van een factuur.