Een factuur maken voor een klant in het buitenland

Vanaf inStap kun je een factuur maken voor een klant in het buitenland. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt in SnelStart.

Je kunt een factuur maken voor een klant in het buitenland. Dit kan een zakelijke klant zijn of een particuliere klant, en zowel binnen de EU of buiten de EU. Lees verder hoe je dit goed kunt instellen.

1. Een factuur maken voor een klant in het buitenland

Stap 1: De klant
Er zijn drie verschillende klanten waar je een factuur voor kunt maken m.b.t. het buitenland:

1. Een klant binnen de EU, zonder btw nummer: In dit geval gaat het om een particulieren klant. In dat geval wordt er gewoon btw berekend via de Nederlandse btw aangifte. De omzet wordt ook op een Nederlandse omzetrekening geboekt.
  2. Een klant binnen de EU, met btw nummer: In dit geval gaat het om een zakelijke klant, er wordt dan geen btw berekend.
  3. Een klant buiten de EU met of zonder btw nummer: Voor klanten buiten de EU wordt er nooit btw berekend.

Tijdens het maken van een factuur kijkt SnelStart dus naar het land van de klant, en of er wel of geen btw nummer is ingevoerd. Het is dus belangrijk dat het land goed staat ingesteld. Vooral de 2-cijferige landcode is belangrijk. Je kunt de landen controleren door te gaan naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Landen. SF000001169_afbeelding_004

Stap 2: de ingestelde artikelomzetgroep
Nadat het land op de klantkaart staat ingesteld, en eventueel het btw nummer kun je verder naar stap 2. Dit gaat om de artikelomzetgroep. Op het moment dat je een factuur maakt, moet de omzet worden geboekt op een omzetrekening. De omzet voor verkopen naar het buitenland moeten op een aparte omzetrekeningen worden geboekt. Dit stel je in bij de artikelomzetgroep. Dit gaat om de omzet voor zakelijke klanten binnen de EU en klanten buiten de EU (zakelijk of particulier).

Het artikel wat je factureert is gekoppeld aan een artikelomzetgroep. Dit zie je terug op de artikelkaart. Ga naar deze artikelomzetgroep en koppel hier de omzetrekening voor de omzet naar het buitenland.

Deze (omzet) grootboekrekeningen kunnen de volgende functies hebben:

• Grootboekrekening 8070 of 8170: Omzet goederen binnen EU - Functie 80 (rubriek 3b)
  • Grootboekrekening 8270: Omzet diensten binnen EU - Functie 88 (rubriek 3b)
  • Grootboekrekening 8060 of 8160: Omzet landen buiten EU - Functie 81 (rubriek 3a)
Het koppelen van de grootboekrekening aan de artikelomzetgroep kun je dan bij omzetgroepen.
Ga naar Artikelen → Omzetgroepen. Selecteer een artikelomzetgroep in de lijst aan de linkerkant. Vul bij de tabel Omzet buitenland Landen binnen EU en Landen buiten EU in.
Vul vervolgens onder Omzetrekening de juiste omzetrekening in en klik op Opslaan. Klik hier voor meer informatie hierover.

SF000001169_afbeelding_003

Stap 3: de factuur maken
Nadat alles goed staat ingevuld is het mogelijk om de factuur te maken. Klik hier voor het maken van een factuur.