Financiële rapportages in SnelStart

In dit artikel zie je welke financiële rapportages er beschikbaar zijn per SnelStart pakket.

In Snelstart kun je verschillende financiële rapportages opvragen. Deze zijn terug te vinden onder het tabblad Rapportage. In dit artikel lees je welke financiële rapportages er zijn en wat deze inhouden.

Klik hier om (terug) te gaan naar het overzicht van alle rapportages per SnelStart pakket.

1. De financiële rapportages

Hieronder zie je eerst een lijst van alle financiële rapportages per pakket. Deze vind je door te gaan naar het tabblad Rapportage → Financieel. In dit artikel leggen we verder uit wat deze rapportages inhouden.

Beschikbaar vanaf het pakket inStap:

• Boekingen
  • Kolommenbalans
  • Grootboekmutatiekaarten
  • Grootboekrekeningen - ingevoerde grootboekrekeningen
  • Boekingsverslagen (Auditfile)

Extra vanaf het pakket inKaart:

• Financieel - Marge inkopen
  • Financieel - Marge verkopen

Extra vanaf het pakket inBalans:

• Financieel - ICP overzicht gedetailleerd
  • Grootboekrekeningen - Grootboekrubrieken

Extra vanaf het pakket inZicht:

• Kostenplaatsen mutatiekaart
  • Kostenplaatsen mutatiekaart verdicht
  • Kostenplaatsen overzicht
  • Kostenplaatsen saldilijst
  • Periodebalans
  • Periode vergelijking

Extra vanaf het pakket inControle:

• Geen

2. Wat houden deze rapportages in?

Boekingen:

Hier zie je een overzicht van al je boekingen. Vanuit dit overzicht kun je doorklikken naar mutaties en gegevens exporteren. Je kunt dit scherm naar eigen inzicht inrichten en makkelijk zoeken en filteren. Zie hieronder een filmpje van dit scherm.

In de zoekbalk kun je op verschillende gegevens zoeken. Zoals bijvoorbeeld op het dagboek, de omschrijving, de relatienaam of de datum. Door in een kolomnaam te klikken worden de boekingen op data getoond. Via de trechter die je in de kolom ziet kun je de kolom filteren. De volgorde van de kolommen kun je zelf bepalen door de kolommen te slepen. Klik met je muiscursor op de kolomnaam en sleep de kolom naar een andere plek. Door rechtsboven op het tandwiel te klikken kun je meerdere kolommen toevoegen. Een kolom verwijder je door op de kolom te staan en op je rechtermuisknop te klikken. Je kunt kolommen ook groeperen en passend maken. Dubbelklik op de kolomnaam en kies voor Groepeer deze kolom.
Door dubbel te klikken op een boeking wordt je direct doorgeleid naar die boeking.

Een lijst exporteren: Rechtsboven zie je de knop Exporteren staan. Hiermee kun je de gegevens exporteren naar Excel.

Grootboekrubrieken

Je kunt je grootboekrekeningen onderverdelen in rubrieken.

Er zijn twee soorten manieren om je grootboekrekeningen onder te verdelen in rubrieken. Als je administratie online staat en je hebt het pakket Accountant, of je hebt een accountant rechten gegeven in je administratie dan kunnen je grootboekrekeningen worden gekoppeld aan het RGS. Hierdoor worden je grootboekrekeningen automatisch onderverdeeld in rubrieken. Lees hier meer informatie hierover.

Heb je niet het pakket accountant, of geen accountant rechten gegeven in je administratie, dan kun je zelf je grootboekrekeningen onderverdelen in rubrieken. In dit stappenplan lees je hoe dit werkt.

De kolommenbalans

De kolommenbalans geeft een overzicht in kolomvorm van de balans en de winst- en verliesrekening. Het is een uitgebreid overzicht van alle grootboekrekeningen die in de administratie voorkomen. Per grootboekrekening is er een totaalsaldo weergegeven. Je kunt zelf de begin en einddatum invullen. Standaard staat deze op het boekjaar waarin je werkt.

Is je administratie gekoppeld aan het RGS? Dan kun je de kolommenbalans rubriceren. Dit kan vanaf het pakket inBalans. Alleen een accountant kan de grootboekrekeningen koppelen aan het RGS. Hier lees je meer over het koppelen aan het RGS.

De grootboekmutatiekaarten

De grootboekmutatiekaarten geven per grootboekrekening een overzicht van alle gemaakte boekingen in een aangegeven periode. Wil je een bijlage openen die bij een boeking is toegevoegd? Voeg dan de kolom Bijlage toe. Een extra kolom kun je toevoegen door rechtsboven op het tandwiel te klikken. Selecteer de extra kolom.

De kolom btw controle: Als je het vinkje bij btw-controle aan hebt staan wordt het gebruikelijk btw-tarief bij een boeking getoond. Bij boekingen die een afwijkend tarief hebben zie je een sterretje staan.

Grootboekrekeningen

Hier kun je een overzicht opvragen van je ingevoerde grootboekrekeningen.

Boekingsverslagen

Een Boekingsverslag is een overzicht van alle journaalposten op volgorde van boekingsdatum of boekstuknummer. Per journaalpost worden de gespecificeerde gegevens van de boeking opgenomen. Op het Journaal staan per grootboekrekening de totalen van de debet- en de creditmutaties die in het boekingsverslag zijn opgenomen. Om verslag te kunnen doen bij de Belastingdienst of je accountant kun je een Auditfile maken en exporteren, dit is mogelijk vanaf inStap. Je kunt een auditfile ook Afdrukken.

Via de knoppen Rapportage → Financieel → Boekingsverslagen kom je bij de verschillende opties en formaten van de boekingsverslagen terecht.

Schermopname (9)_b

Bestandsformaten Auditfile
Je kunt de auditfile exporteren in XML V2, XML V3 of in ADF-formaat. XML V3 is de nieuwste versie. Neem contact op met de Belastingdienst of je accountant om na te vragen welk bestandsformaat zij willen ontvangen.

Een auditfile met formaat V3.2 kun je alleen aanvragen i.c.m. een online administratie. Na het kiezen voor een auditfile V3.2 word je doorverwezen naar onze online omgeving. Hier moet je inloggen. Kies van welk jaar je de auditfile wilt opmaken en welke bestanden je wilt hebben. Na het versturen van je keuzes ontvang je een e-mail met een link om de auditfile of de bijlages te downloaden.

• Door de optie 'Inclusief NAW gegevens relaties' aan te vinken, bepaal je of de auditfile naam- en adresgegevens van leveranciers bevat.
  • Een auditfile wordt opgeslagen als XAF-bestand.

Kostenplaatsen

Werk je met kostenplaatsen? Dan kun je vanaf het pakket inZicht hiervan een overzicht opvragen. Je kunt zien welke kostenplaatsen zijn aangemaakt, en wat het saldo is van de kostenplaats.

De periodebalans

Een periodebalans is een overzicht van uw financiële status op een bepaald moment. De periodebalans begint met een balans. Een balans is een overzicht van bezittingen en schulden op een bepaald moment.

De periodevergelijking

Via dit overzicht kun je verschillende periodes met elkaar vergelijken. Je kunt zelf kiezen welke grootboekrekeningen je in die periodes wilt zien. Vanuit dit overzicht kun je dubbelklikken op een boeking. Je komt dan direct bij de boeking op de grootboekmutatiekaart. Vanuit daar kun je weer doorklikken naar de boeking.