1. Boekhouden
  2. Grootboekrekeningen

Grootboekrekeningen onderbrengen in grootboekrubrieken

Vanaf inBalans kun je een grootboekboekrekening onderbrengen in een grootboekrubriek. In dit artikel lees je hierover meer.

1. Algemene informatie

Staat je administratie online? Dan is het ook mogelijk om je grootboekrekeningschema te koppelen aan RGS (Het Referentie Grootboek Schema). Wanneer je grootboekrekeningschema RGS is gekoppeld kun je het nieuwe scherm kolommenbalans tonen op rubricering op basis van RGS. Is je administratie niet RGS gekoppeld dan kun je alleen het oude scherm kolommenbalans tonen op basis van de rubricering die je zelf kunt instellen. Lees hier voor meer informatie over het koppelen aan RGS.

1. Werken met grootboekrubrieken

Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Grootboekrubrieken. Hier zie je een overzicht van je grootboekrubrieken. De grootboekrekeningen staan daar onderverdeeld onder de verschillende rubrieken. Door een grootboekrekening aan te klikken en daarna je linker muisknop ingedrukt te houden kun je een grootboekrekening verplaatsen naar een andere rubriek.

Door onderin te klikken op Nieuwe Subriek in Balans of Winst en verlies is het mogelijk om een nieuwe subrubriek aan te maken.

De rubricering op de kolommenbalans
In het oude scherm kolommenbalans is het mogelijk om dit te rubriceren op basis van wat je hebt ingesteld. Dit doe je door subtotalen aan te vinken. Het is niet mogelijk om deze rubricering te krijgen in het nieuwe scherm kolommenbalans. Daar kan er alleen gerubriceerd worden op basis van RGS. Bij punt 1 in dit stappenplan lees je hierover meer.

• De volgorde waarin de mappen staan is bepalend voor de volgorde waarin de overeenkomstige rubrieken op de kolommenbalans worden getoond.

• De grootboekrekeningen worden op volgorde van rekeningnummers geplaatst, dit kun je niet wijzigen. Een andere sortering is alleen mogelijk door het wijzigen van de grootboekrekeningnummers.

• Een rubriek (map) kun je verplaatsen door deze aan te klikken, vast te houden en te slepen naar de juiste map.

• Bij het aanmaken van een nieuwe grootboekrekening is het direct mogelijk de juiste rubriek te selecteren.

• Als je een periodeuitwisseling hebt aangemaakt, kun je tijdelijk geen nieuwe grootboekrubrieken aanmaken of bestaande wijzigen/verwijderen. Ze worden dan lichtgrijs getoond. Pas nadat de gecontroleerde periode van de accountant/boekhouder in je administratiebestand is ingelezen, zijn de rubrieken weer beschikbaar.