Grootboekrekeningen onderbrengen in grootboekrubrieken in SnelStart 12

Vanaf het pakket inBalans kun je je grootboekrekeningen onderbrengen in rubrieken. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Er zijn twee soorten manieren om je grootboekrekeningen onder te verdelen in rubrieken. Als je administratie online staat en je hebt het pakket Accountant, of je hebt een accountant rechten gegeven in je administratie dan kunnen je grootboekrekeningen worden gekoppeld aan het RGS. Hierdoor worden je grootboekrekeningen automatisch onderverdeeld in rubrieken. Lees hier meer informatie hierover.

Heb je niet het pakket accountant, of geen accountant rechten gegeven in je administratie, dan kun je zelf je grootboekrekeningen onderverdelen in rubrieken. In dit stappenplan leggen we uit hoe dit werkt.

1. Grootboekrekeningen onderverdelen in rubrieken

Standaard staan je grootboekrekeningen al onderverdeeld onder de rubrieken. Dit kun je zelf aanpassen of wijzigen.
Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Grootboekrubrieken. Hier zie je als hoofdrubrieken Balans en Verlies & Winst staan. Onder die rubrieken staan sub rubrieken, waar je grootboekrekeningen in onder zijn verdeeld. Je kunt de grootboekrekening zelf onderverdelen naar andere (sub)rubrieken. Dat kun je doen de rekening te selecteren en je linkermuisknop ingedrukt te houden. Daarna kun je de rekening slepen onder de gewenste rubriek.

Door onderin te klikken op Nieuwe Subrubriek in Balans of Winst & Verlies kun je een nieuwe subrubriek aanmaken.

Rapportage van de rubrieken op de kolommenbalans.
Als je grootboekrekeningen zijn gekoppeld aan RGS, dan kun je het nieuwe kolommenbalans scherm opvragen op basis van rubricering. Als je grootboekrekeningen niet zijn gekoppeld aan RGS, dan kun je alleen vanuit het oude kolommenbalans scherm een overzicht vragen op rubricering. Dit doe je door te gaan naar het oude kolommenbalans scherm, en daar een vinkje te zetten bij subtotalen.

• De volgorde waarin de mappen staan is bepalend voor de volgorde waarin de overeenkomstige rubrieken op de kolommenbalans worden getoond.

• De grootboekrekeningen worden op volgorde van rekeningnummers geplaatst, dit kun je niet wijzigen. Een andere sortering is alleen mogelijk door het wijzigen van de grootboekrekeningnummers.

• Een rubriek (map) kun je verplaatsen door deze aan te klikken, vast te houden en te slepen naar de juiste map.

• Bij het aanmaken van een nieuwe grootboekrekening is het direct mogelijk de juiste rubriek te selecteren.

• Als je een periodeuitwisseling hebt aangemaakt, dan kun je tijdelijk geen nieuwe grootboekrubrieken aanmaken of bestaande wijzigen/verwijderen. Ze worden dan lichtgrijs getoond. Pas nadat de gecontroleerde periode van de accountant/boekhouder in je administratiebestand is ingelezen, zijn de rubrieken weer beschikbaar.

2. Een overzicht maken van de grootboekrubrieken

Ga naar het tabblad Rapportage → Financieel. Klik op Grootboekrekeningen en kies voor Grootboekrubrieken. Het overzicht opent direct en vanuit het afdrukvoorbeeld kun je het bestand afdrukken.

• De volgorde waarin de mappen in de rubrieken staan ingedeeld is bepalend voor de volgorde van het overzicht. Deze indeling komt ook op de kolommenbalans naar voren.

• De grootboekrekeningen worden op volgorde van rekeningnummers geplaatst, dit kun je niet wijzigen. Een andere sortering is alleen mogelijk door het wijzigen van de grootboeknummers.