Artikelen samenvoegen (recepten) in SnelStart 12

Vanaf inZicht kun je in SnelStart 12 artikelen samenvoegen. Dit wordt ook wel recepten genoemd. In dit artikel geven we hierover meer informatie.

1. Algemene informatie

Door artikelen samen te voegen kun je meerdere artikelen verkopen onder één artikel. Bijvoorbeeld: Je verkoopt verschillende tuinartikelen, zoals een loungestoel, tuinstoel, tafel en parasol. Deze artikelen verkoop je los, maar ook als complete tuinset. Door de artikelen samen te voegen onder het hoofdartikel complete tuinset kun je alle artikelen in één keer facturen onder één artikel op de factuur.

De artikelen moeten allemaal los in je administratie worden gezet en daarna kunnen de artikelen worden samengevoegd onder het hoofdartikel. In SnelStart wordt dit recepten genoemd. In dit stappenplan leggen we je uit hoe dit werkt.

2. De artikelen samenvoegen (recepten)

Stap 1: Je artikelen invoeren in SnelStart
Zet eerst al je artikelen los in je administratie bij Artikelen. 

Stap 2. Het hoofdartikel maken
Als al je artikelen los in de administratie staan dan kun je het hoofdartikel maken waaraan je de losse artikelen kunt toevoegen. Maak een nieuwe artikel aan en geef dit artikel als omschrijving de naam van het hoofdartikel, bijvoorbeeld tuinset en zet in het veld verkoopprijs het bedrag van de complete tuinset. Ga vervolgens op de artikelkaart naar het tabblad recept. Hier zie je de volgende opties waaruit je kunt kiezen:

  • Hoofdartikel plaatsen: Zet een vinkje bij hoofdartikel plaatsen als je het samengevoegde artikel (in dit geval tuinset) standaard in de orderregel op de factuur wilt zetten. De artikelen die in de tuinset zitten worden dan niet los op de factuur getoond. De omschrijving en de prijs van het samengevoegde artikel wordt dan weergegeven op de factuur.
  • Recept plaatsen tijdens het ingeven van een factuurregel: Hier kun je kiezen uit drie opties:
  1. Altijd plaatsen na ingave artikelcode: In dit geval wordt op de factuur altijd de hele lijst artikelen getoond na het invoeren van het artikelnummer van dit hoofdartikel.
  2. Nooit: Als je deze optie kiest worden de losse artikelen nooit op de factuur getoond.
  3. Keuze tijdens ingave artikelcode: In dit geval krijg je tijdens het maken van de factuur de keuze om de losse artikelen wel of niet op de factuur te zetten. Met de toetscombinatie Alt+C plaats je alle losse artikelen. Gebruik je deze toetscombinatie niet dan wordt dit hoofdartikel op de factuur geplaatst. In dit geval mag het vinkje bij hoofdartikel plaatsen niet zijn aangevinkt. 

De voorraad! Let op!
Wanneer je ervoor kiest om alleen het hoofdartikel op de factuur te tonen en je wilt de voorraad van je artikelen bijhouden dan moet je gebruik maken van de optie assembleren. Wanneer je namelijk alleen het hoofdartikel plaatst dan zal SnelStart niet automatisch de voorraad van de losse artikelen die hierin zitten bijwerken. Zet het vinkje voorraadcontrole aan op de artikelkaart van het samengevoegde artikel. Klik hier voor meer informatie over assembleren. 

Stap 3: De Artikelen toevoegen aan het samengevoegde artikel (hoofdartikel)
De losse artikelen kunnen nu worden samengevoegd onder het hoofdartikel. Dubbelklik in het veld om een nieuwe regel toe te voegen. Hierdoor is het mogelijk om de artikelen die in dit hoofdartikel moeten worden samengevoegd te selecteren. Schuif met de balk onderin naar rechts om aan te geven hoeveel keer dit artikel nodig is in dit recept.

Recepten_b

Stap 4: De factuur maken
Nadat de artikelen zijn samengevoegd in het hoofdartikel (tuinset) is het mogelijk om de factuur te maken en het hoofdartikel te factureren. De verkoopprijs dat staat ingesteld bij het hoofdartikel zal dan worden overgenomen.