Met het SnelStart pakket Accountant en Accountant Pro kun je een aangifte vennootschapsbelasting invullen en indienen. In dit artikel lees je hier alles over.
Bij de vennootschapsbelasting kan het zowel om een verzoek of wijziging voorlopige aanslag als om een aangifte gaan. In dit artikel gebruiken we de term aangifte.
Dit kennispleinartikel is onderdeel van SnelStart Fiscaal. Je kunt hier alleen gebruik van maken met het SnelStart pakket Accountant en Accountant Pro
1. Een aangifte vennootschapsbelasting invullen en indienen
Het invullen van een aangifte start je vanuit het dossier van een klant. Dat is het dossier van een betreffende belastingsoort en belastingjaar. Selecteer vanuit het klantoverzicht een klant. Je ziet nu een overzicht van de dossiers van deze klant. Klik op het dossier waarvoor je een aangifte wilt invullen. Let er wel op dat bij die klant de belastingplicht staat ingesteld bij de klantinstellingen.
- Selecteer de klant waarvoor je een aangifte wil doen vanuit je klantenoverzicht. Je ziet een overzicht van de dossier(s) van deze klant.
- Klik op het aangemaakte dossier (in dit voorbeeld vennootschapsbelasting 2024) om de aangifte te starten. Het dossier opent op een nieuw tabblad. Staat er nog geen dossier inkomstenbelasting? Dan kun je deze toevoegen via de knop Nieuw dossier. Voor de jaren 2023 en eerder je wel een dossier maken, maar geen aangifte invullen.
- Klik linksboven op Aangifte voor het invullen van de aangifte
- Via een eenvoudig menu vul je de aangiftegegevens in. Vul alle vragen van boven naar beneden handmatig in. De gegevens worden direct opgeslagen in de database, zodat apart opslaan niet nodig is.
Let op: Sommige velden worden pas zichtbaar op basis van wat je daarvoor hebt ingevuld. Het is daarom heel belangrijk om van boven naar beneden alles in te vullen. -
Zodra je begint met het invullen van de aangifte, verschijnt rechtsboven een rood getal bij Valideren. Je kunt dit in eerste instantie negeren. Tijdens het verder invullen van de aangifte zal dit getal automatisch verminderen.
Ben je helemaal klaar en staat er nog steeds een getal bij Valideren? Dan kun je daar controleren welke punten nog aandacht nodig hebben.
- Wil je gegevens uit een gekoppelde administratie inlezen? Ga naar het menu Algemeen - Administratie inlezen. Je ziet daar de optie SnelStart administratie inlezen. Klik hierop om de gegevens uit de gekoppelde administratie op te halen en te verwerken in de belastingaangifte. Let op: bij de klantinstellingen in het klantenoverzicht koppel je een SnelStart administratie aan een klant. (in hoofdstuk 2 van dit artikel lees je hoe je dit doet). Zonder die koppeling kun je in de aangifte geen administratie inlezen. De administratie moet RGS ready zijn om ingelezen te worden.
- Per onderdeel zijn er subonderdelen. Soms verschijnen er subonderdelen op basis van een voorafgaande vraag & antwoord. Vul ook dit van boven naar beneden handmatig in.
- Door het aanklikken van een subonderdeel komt een zijscherm tevoorschijn. Daar kun je de betreffende gegevens invullen, bijvoorbeeld de balans.
- Vul de gevraagde gegevens in. Eventueel verwijderen van gegevens gaat eenvoudig door op het prullenbakje te klikken.
- Rechtsboven staat de knop Indienen. Voor het indienen van de aangifte bij de Belastingdienst is noodzakelijk dat het aangiftebericht voldoet aan door de Belastingdienst en Digipoort gestelde eisen. Met de validatie van de aangifte beoordelen wij of dat het geval is. Validatiemeldingen geven dan aan of er onjuistheden in de aangifte/het formulier zijn aangetroffen.
- Pas als er geen validatiemeldingen (meer) zijn kan de aangifte verzonden of als pdf geëxporteerd worden. Klik dan rechtsboven op Indienen. Je kunt daar ook aangeven of je de aangifte wilt indienen voor aangever, partner of aangever & partner samen.
- Je kunt een export maken van de aangifte. Er komt dan een pdf-rapport van de aangifte beschikbaar via een download op je computer.
2. Veelgestelde vragen
1. Waarom komt er een validatiemelding over de balans?
Bij het invullen van de balans is het belangrijk dat de totale activa volgens de openings- en slotbalans gelijk zijn aan de totalen van de openings- en slotbalans van de passiva. Is dat niet geval, dan levert dat een validatiemelding op en wordt er geen berekening uitgevoerd.
2. Ik zie een knop ‘Specificeer’ op balans, wat is dat?
Als er bij een balanspost een waarde ingevuld wordt en er staat een knop ‘+ Specificeer’, dan dien je van de balanspost een specificatie in te voeren. Deze gegevens geven extra informatie over de balanspost en zijn dus voor de belastingdienst van belang bij het beoordelen van de balanspost.
3. Wat is het verschil tussen Winstreserves en Overige fiscale reserves?
Heeft een vennootschap winstreserves van voorgaande jaren, vul dit dan in bij de post ‘Winstreserves’. De vaak gebruikt post ‘Overige fiscale reserves’ is daar niet bedoeld voor. Daar gaat het om andere fiscale reserves zoals bijvoorbeeld een opwaarderingsreserve.
4. Rekent het programma zelf de beperkt aftrekbare kosten uit?
Bij de vraag over ‘Beperkt aftrekbare kosten’ vul je het niet-aftrekbare deel in. Het programma berekent dus niet een bepaald percentage van de ingevulde kosten.
Was dit artikel nuttig?