Mollie koppelen met SnelStart

Vanaf het pakket inStap kun je een betaallink toevoegen aan de facturen die je maakt in SnelStart Web. Dit kan nadat je een koppeling met Mollie hebt gemaakt. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Als je een account hebt bij Mollie dan kun je een koppeling maken tussen Mollie en je online administratie. Hierdoor kun je een betaallink toevoegen aan de factuur, waardoor je klant deze direct kan betalen via Mollie.

Zodra Mollie deze betaling heeft ontvangen, wordt er automatisch een boeking in je dagboek Mollie memoriaal gemaakt. De factuur wordt hierdoor direct afgeboekt en het saldo wordt geboekt naar je tussenrekening Mollie. Vervolgens zal Mollie het bedrag uitbetalen naar jou en moeten de transactiekosten voor Mollie worden geboekt. In dit stappenplan leggen we uit hoe je deze boekingen kunt maken.  

Je kunt ook afschriften van Mollie handmatig inlezen. Lees hier het stappenplan hierover. 

Let op: Mollie rekent voor elke transactie kosten. Voor een overzicht hiervan verwijzen we je naar de website van Mollie. Het is niet mogelijk om een lokale administratie of netwerk administratie te koppelen. 

1. De koppeling instellen

Zodra je een account hebt aangemaakt bij Mollie kun je de koppeling instellen.

Ga naar onze website www.snelstart.nl → klik bovenin op Inloggen.
Log hier in en open je administratie. Ga links in het overzicht naar Koppelingen.
Selecteer de tegel van Mollie. Hier moet je 3 stappen doorlopen om de koppeling te activeren.
In stap 2 moet je de API-key invullen, deze kun je ophalen in je Mollie omgeving.
In stap 3 selecteer je het dagboek Mollie en de tussenrekening voor de Mollie betalingen.
Als deze nog niet in je administratie staan kun je deze hier aanmaken.


De volgende twee grootboekrekeningen zijn nodig voor het koppelen met Mollie:
Dagboek Mollie - grootboekfunctie 7 (dagboek memoriaal)
Tussenrekening Mollie - grootboekfunctie 110 - (tussenrekening betalingen)

Nadat de koppeling is ingesteld kun je een betaallink toevoegen in de factuur of mail die naar je klant gaat. Hieronder in hoofdstuk 2 wordt uitgelegd hoe je de betaallink kunt toevoegen.

2. De boeking in SnelStart

Stap 1: De factuur maken en de betaallink toevoegen
Maak je factuur in SnelStart Web en voeg de betaallink toe. Je kunt de betaallink toevoegen in de factuur zelf of in de mail die je stuurt naar je klant. Als je de link op de factuur wilt hebben dan kun je dit aangeven in stap 2. De link komt dan automatisch op de factuur. Als je de link in de mail wilt, dan kun je in stap 4 kiezen voor de optie betaallink toevoegen.

Let op: Factureer je vanuit SnelStart 12 dan is er helaas geen optie om de betaallink toe te voegen. Via een software partner kun je dit eventueel wel laten instellen. Lees hier meer informatie daarover.

Stap 2: De klant betaalt de factuur
In dit voorbeeld nemen we een factuur van €9,98. De klant betaalt de factuur via de betaallink aan Mollie. Zodra Mollie deze betaling heeft ontvangen wordt hiervan automatisch een boeking gemaakt in je Dagboek Mollie (memoriaal). Deze boeking bestaat uit 2 regels.

Regel 1: In regel 1 staat de verkoopfactuur gekoppeld. Het bedrag (€9,98) wordt credit geboekt. 
Regel 2: In regel 2 wordt het saldo van de verkoopfactuur (€9,98) geboekt naar de tussenrekening Mollie. Dit bedrag wordt debet geboekt. De boeking ziet er dan als volgt uit:
Mollie1_b
Door deze boeking wordt het saldo van de factuur geboekt naar de tussenrekening Mollie. Hierdoor staat de factuur niet meer open. Het saldo op je tussenrekening Mollie is hierdoor  €9,98 debet.     

Stap 3: De uitbetaling van Mollie naar jou
Doordat de klant de factuur heeft betaald aan Mollie, doet Mollie hiervan een uitbetaling naar jou. Deze uitbetaling doet Mollie naar je zakelijke bankrekeningnummer.

Mollie houdt hierbij transactiekosten in. Dit zijn de kosten die Mollie in rekening brengt per betaalde factuur. In dit voorbeeld: de factuur van de klant was €9,98 euro, Mollie betaalt geen €9,98 aan jou uit, maar €9,63.
Mollie rekent ongeveer €0,35 aan transactiekosten per betaalde factuur.

Na het inlezen van je bankmutaties zie je deze betaling in je Dagboek bank staan. Ga naar de betaling en boek de betaling op de Tussenrekening Mollie. De boeking ziet er dan als volgt uit:
Mollie2_b
Door deze boeking wordt het saldo van de tussenrekening Mollie verminderd met €9,63. Hierdoor is het het saldo op de tussenrekening Mollie €9,98 - €9,63 = €0,35. Dit is het bedrag wat Mollie inhoudt voor de transactiekosten. Lees verder hoe je dit saldo weg kunt boeken.

Stap 4: De inkoopfactuur van de transactiekosten voor Mollie
Van Mollie krijg je een inkoopfactuur over de transactiekosten (In dit voorbeeld €0,35).
Deze inkoopfactuur kun je downloaden in je Mollie omgeving. Boek de inkoopfactuur in je dagboek Inkoop op een kostenrekening met een hoog btw tarief. Nadat je deze boeking hebt gemaakt staat de factuur bij je openstaande inkoopfacturen. Doordat Mollie de transactiekosten al heeft ingehouden hoef je deze kosten niet meer aan Mollie te betalen. De inkoopfactuur kan dus direct als betaald worden geboekt. Lees verder hoe je dit kunt doen.

Stap 5: De openstaande inkoopfactuur wegboeken tegen de tussenrekening Mollie
De inkoopfactuur als betaald boeken doe je in het dagboek Mollie (memoriaal). Ga naar het dagboek Mollie en maak een nieuwe boeking met 2 orderregels:

Regel 1: Hierin zet je de inkoopfactuur. Ga in de kolom onder Order/factuur F4 staan en haal de inkoopfactuur van Mollie erbij. Het bedrag, in dit geval €0,35 wordt dan debet geboekt.
Regel 2: Maak een tweede orderregel aan. Hierin boek je het saldo van de inkoopfactuur (€0,35) tegen naar de tussenrekening Mollie. Dit bedrag wordt credit geboekt. De boeking ziet er dan als volgt uit:
Mollie3_b
Doordat deze boeking is gemaakt staat de inkoopfactuur niet meer open en is het saldo op op de tussenrekening Mollie afgenomen met €0,35. In dit voorbeeld is het saldo op de tussenrekening dan 0.

Heb je geen koppeling met Mollie? Dan kun je bankafschriften van Mollie ook handmatig inlezen. Klik hier voor een stappenplan.

 

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee