Een factuur aan een betaling koppelen in SnelStart 12

Vanaf het pakket inKaart kun je een verkoop- of inkoopfactuur aan een betaling koppelen. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt.

Heb je je verkoopfacturen en/of inkoopfacturen ingeboekt in SnelStart en worden daarna je bankafschriften ingelezen, dan kijkt SnelStart automatisch of de betaling kan worden gekoppeld aan de factuur. Het kan voorkomen dat een factuur niet is gekoppeld of dat een factuur in het dagboek kas moet worden gekoppeld. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf een factuur aan een betaling kunt koppelen.

In SnelStart Web is dit ook mogelijk. Klik hier om naar het stappenplan te gaan.

1. De factuur aan een betaling koppelen

Ga naar de betaling toe die staat in je Dagboek bank of Dagboek kas. Moet je de betaling nog zelf inboeken klik dan op Nieuwe boeking en vul de datum, de omschrijving en het bedrag in. Wanneer de betaling is ingelezen via bankafschriften inlezen dan zie je dat de boekingsregel waarschijnlijk is geboekt op vraagposten of op een andere grootboekrekening.

1. Ga naar de boekingsregel en klik in het veld onder Order/Factuur (F4).
    Orderfactuur_b
  2. Klik op de F4 toets op je toetsenbord.
  3. Er verschijnt een zoekvenster waarin je kunt zoeken op verschillende gegevens waaronder het klant en/of leveranciersnummer. Vul als het om een verkoopfactuur gaat het klantnummer in.
  4. De openstaande facturen van deze klant worden getoond. Selecteer de factuur die je aan deze betaling wilt koppelen en klik op Plaats de factuur.
  5. Je ziet in de boekingsregel, in het veld onder Order/Factuur, nu het factuurnummer staan. Bij grootboekrekening komt nu het dagboek te staan waarin je factuur is opgemaakt. De boeking hoef nu niet meer te worden geboekt op een omzet- of kostenrekening want dat is al gedaan op het moment dat je de factuur ging maken. Sla de boeking op als het verschil rechts onderin € 0,00 is. Is het verschil geen €0,00, maar klopt het dat het factuurbedrag niet helemaal is betaald klik dan op plaatsen. Het verschil wordt dan geplaatst en de factuur staat dan nog open met het resterende bedrag.
    SF000001190_afbeelding_003

Het is belangrijk dat je na het koppelen van de verkoopfactuur niet de grootboekrekening wijzigt, deze moet op debiteuren blijven staan. Mocht je dit wel doen dan klopt je administratie niet meer en blijft je factuur openstaan. Dit geldt ook voor je inkoopfacturen.

2. Een betaling aan factuur koppelen (d.m.v. boekingsvoorstel)

Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden → Open het dagboek bank of kas en klik op Nieuwe boeking. Vul de juiste boekingsdatum in of behoud de voorgesteld datum. Vul het veld boekstuk in als je met boekstuknummers werkt. Dit is optioneel. Vul in het veld Omschrijving het factuurnummer in van de ontvangen betaling. Als SnelStart de factuur herkent krijg je een boekingsvoorstel (zie afbeelding hieronder). Vul bij Omschrijving meerdere factuurnummers van één klant of leverancier in, dan krijg je een boekingsvoorstel gebaseerd op meerdere boekingen van facturen. Accepteer het juiste voorstel door erop te klikken (de boeking wordt dan automatisch afgemaakt) en klik op Opslaan.

SF000002186_afbeelding_001-1