Hoe boek ik een inkoopfactuur met betalingskorting?

Vanaf het pakket inStap kun je een inkoopfactuur met betalingskorting boeken. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Betalingskorting is een korting die je krijgt van je leverancier als je binnen een bepaalde tijd de factuur betaalt. We leggen je stap voor stap uit hoe je dit kunt boeken. 

In SnelStart Web kun je deze boeking ook maken. Klik hier om naar dat stappenplan te gaan. 

1. Hoe boek ik een inkoopfactuur met betalingskorting?

Om dit goed te kunnen uitleggen maken we gebruik van een voorbeeld:
Je hebt een inkoopfactuur ontvangen van €121 (inclusief hoge btw). Als je deze factuur binnen 6 dagen betaalt mag je 3% betalingskorting van het bedrag afhalen. Dat is in dit geval €3,63 (121/100x3).

Als eerste boek je de inkoopfactuur in met het totaalbedrag van €121. Hierdoor wordt 100 euro op de kostenrekening geboekt en 21 euro op de btw-rekening. 

Je betaalt de factuur binnen 6 dagen, waardoor je 3% betalingskorting van het totale bedrag mag afhalen. Dat is in dit voorbeeld: €121 - €3,63 = €117,37. Het bedrag van €117,37 betaal je aan je leverancier.  

Op het moment dat je je bankafschriften inleest staat daar de betaling van €117,37. Aan deze betaling koppel je de volledige factuur. Klik hier om te lezen hoe je dat kunt doen. Er ontstaat dan een verschil van €3,63. Dat komt doordat de factuur €121 is, terwijl je €117,37 hebt betaald. Dit verschil boek je in een nieuwe boekingsregel op de grootboekrekening betalingsverschillen. Dat is een grootboekrekening met de functie 102. In ons standaardrekeningschema is dit rekeningnummer 7980. Staat deze rekening nog niet in je administratie? Voeg deze dan toe. Klik hier om te lezen hoe je dit kunt doen. De boeking ziet er dan zo uit:

betalingsverschillen_b

Aan de btw hoef je niets te veranderen; die blijft zoals je hem hebt ingeboekt. In dit voorbeeld was de btw €21. Dat is nog steeds het bedrag dat je mag terugvorderen bij de belasting. 

Betaal je de factuur via een betaalbestand uit SnelStart?

Betaal je de factuur aan deze leverancier vanuit een betaalbestand? Let er dan op dat je het bedrag van de factuur hierin handmatig aanpast. Doordat je de factuur met het totale bedrag inboekt is dat het bedrag dat in het betaalbestand komt. In dit artikel lees je meer over het werken met betaalbestanden. 

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee