Betalingskorting bij een inkoopfactuur

In dit stappenplan leggen we uit hoe je betalingskorting kan boeken over een inkoopfactuur.

1. Betalingskorting boeken bij een inkoopfactuur

In dit voorbeeld gaan we uit van een factuur met een totaalbedrag van €121 (incl.btw). Je krijgt 3% betalingskorting over het totaalbedrag als je de factuur binnen zoveel dagen betaalt. In dit geval hoef je dan maar €118 te betalen. 

Handmatig Inboeken van de factuur
Als eerst boek je de volledige inkoopfactuur in je dagboek in. Je boekt het totaalbedrag van de factuur. In dit geval €121. De btw en kosten worden dan automatisch goed geboekt. 

Doordat je binnen een bepaalde tijd de factuur betaalt heb je recht op betalingskorting. Je betaalt in werkelijkheid dus maar €118 aan je leverancier.

De betaling komt binnen
Vervolgens lees je je bankafschriften in en heb je een bankmutatie waarin je €118 hebt betaalt aan die leverancier. Dit gaat om de factuur van €121. Je koppelt de volledige factuur aan deze betaling. Er ontstaat rechtsonder een verschil bedrag van €3. Dit verschil boek je in een nieuwe boekingsregel op de grootboekrekening betalingskorting. Deze grootboekrekening kun je aanmaken bij je grootboekrekening en moet de functie 102 hebben. Dit is de functie betalingskorting.  

De btw blijft hetzelfde
Aan de btw hoef je verder niks te veranderen. Dit blijft de btw zoals je dit hebt ingeboekt. In dit geval was de btw €21 en dat is nog steeds het bedrag wat je mag terugvorderen bij de belasting.