Tussentijdse suppletieaangifte berekenen en versturen in SnelStart 12

Vanaf inKaart is het in SnelStart 12 mogelijk om een tussentijdse suppletieaangifte te berekenen en direct te versturen. Hoe je dit doet, vind je in dit artikel.

1. Algemene informatie

Automatisch komt er in SnelStart aan het eind van het jaar een jaarsuppletie, maar in SnelStart is het ook mogelijk om tussentijds een suppletieaangifte te berekenen en versturen. Een suppletieaangifte is een correctie op eerdere gemaakte btw-aangifte. Een suppletieaangifte is verplicht als je een correctie maakt over een tijdvak waarover je al aangifte hebt gedaan en het te ontvangen of te betalen btw bedrag €1000 of hoger is.

2. Tussentijdse suppletieaangifte instellen

Het is mogelijk om de suppletieaangifte tussentijds te berekenen en te versturen. Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen →Basisgegevens en ga naar het tabblad Boekhouding. Hier zie je de optie Tussentijdse suppleties berekenen staan. Wanneer je daar een vinkje zet dan wordt de suppletie tussentijds berekend. Als je het vinkje uitlaat dan komt de suppletie niet tussentijds, maar jaarlijks. Een jaarsuppletie komt in SnelStart standaard naar voren. Ongeacht of het vinkje bij tussentijdse suppletie wel of niet aan staat.

Let erop dat een tussentijdse suppletie alleen naar voren komt als dit van toepassing is. Wanneer er dus geen correctie van €1000 of meer is zal SnelStart ook geen tussentijdse suppletie geven.

3. Tussentijdse suppletieaangifte bereken en versturen

Stap 1: Suppletieaangifte berekenen
Een suppletieaangifte komt pas naar voren na het berekenen van een normale btw-aangifte. Ga naar het tabblad Boekhouden → Btw-aangifte. Klik op de knop Bereken... om de aangifte van het afgelopen tijdvak te berekenen. Bevestig dat je de aangifte wilt berekenen met de knop Ja.
De btw-aangifte voor het gekozen tijdvak wordt nu berekend. Als er in een voorgaand tijdvak een correctie van €1000 of meer is geweest dan berekent SnelStart ook automatisch de suppletieaangifte. Hiervan krijg je een melding:

suppletiemelding_b

De suppletieaangifte vind je terug in de overzichtslijst aan de linkerkant. Deze staat onder de aangifte van het zojuist berekende tijdvak en moet eerst worden verstuurd voordat je de aangifte van het berekende tijdvak kunt versturen.

Stap 2: Suppletieaangifte versturen
Klik links in de lijst op de suppletieaangifte. In het scherm rechts komen nu de gegevens van deze suppletie te staan. Klik op de knop Versturen en bevestig dat je de suppletieaangifte wilt versturen. Vul in het volgende scherm je gegevens in om de aangifte te ondertekenen en klik op de knop Versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te versturen. Is je aangifte daarna geaccepteerd dan krijgt de suppletieaangifte deze status in de balk bovenin het venster van de btw-aangifte.

aangifteondertekenen_b

Buiten SnelStart om aangegeven
Als je de suppletieaangifte niet via SnelStart verstuurt dan kun je de aangifte handmatig de status Geaccepteerd buiten SnelStart om geven.

Meer weten over dit onderwerp?
Klik hier voor meer informatie over de btw-aangifte.