Fiscale eenheid in SnelStart 12

Vanaf inZicht kun je het btw-nummer van de fiscale eenheid invullen. Meer informatie hierover lees je in dit artikel.

1. Algemene informatie

Als je een bedrijfsvorm hebt met een moederbedrijf en één of meer dochterbedrijven dan kan er sprake zijn van een fiscale eenheid. Een fiscale eenheid heeft een eigen btw-nummer waarmee voor alle bedrijven, in de eenheid, in één keer de btw-aangifte kan worden gedaan.

Vanaf inZicht kun je in Snelstart 12 het btw-nummer van de fiscale eenheid invullen in de administratie. Het is niet mogelijk om automatisch vanuit SnelStart de aangifte voor alle fiscale eenheden in één keer te versturen. Dit kan wel alleen via het handmatig invullen van de btw bedragen. Lees verder in dit artikel hoe je dit kunt doen.

2. De fiscale eenheid in SnelStart

De btw-aangifte
Het invullen van het nummer van de Fiscale eenheid doe je door te gaan naar
Administratie → Instellingen. Selecteer links in het overzicht basisgegevens en ga naar het tabblad Boekhouding. Hier zie je een veld staan waarin je het Btw nummer van de fiscale eenheid kan invoeren.

Nadat dit nummer staat ingesteld is het mogelijk om vanuit deze administratie de btw-aangifte voor de gehele fiscale eenheid te versturen. Je moet hiervoor wel zelf de juiste bedragen invullen. Bereken de btw-aangifte en selecteer de optie Afwijkende bedragen invullen. Het is nu mogelijk om handmatig bedragen in te vullen. Door in de andere administraties, die bij de fiscale eenheid horen, ook de btw aangifte te berekenen kun je alle cijfers bij elkaar optellen en dat bedrag invullen in de btw-aangifte die verstuurd wordt als fiscale eenheid. Hierdoor is het toch mogelijk om vanuit SnelStart de btw-aangifte voor de fiscale eenheid in één keer te versturen.

ICP-aangifte
Doe je ook opgave ICP? Dan moet het btw-nummer van de fiscale eenheid in elke administratie die onder de fiscale eenheid vallen worden ingevuld. Bij Instellingen → Basisgegevens → Bedrijfsgegevens moet ook het btw-nummer van de losse maatschappij worden ingevuld.

3. Melding: Het btw-nummer van de fiscale eenheid is niet correct ingevuld

Als je een nieuwe factuurnummerreeks instelt en deze opslaat, dan kan het voorkomen dat je de onderstaande melding op je scherm krijgt. Deze melding komt alleen voor vanaf het pakket inZicht.

fiscaleeenheid_b

In het tabblad Boekhouding heb je een btw-nummer opgenomen dat niet voldoet aan de eisen van de belastingdienst. Het kan onjuist geschreven zijn of gewoon helemaal niet bestaan. In beide gevallen krijg je de melding. In deze bovenstaande situatie komt de melding naar voren omdat er in het tweede veld nogmaals "NL" wordt gebruikt, dit is onjuist. Vul in het tweede veld alleen de rest van het btw-nummer in. Vul het btw-nummer van de fiscale eenheid opnieuw in.

Meer weten over dit onderwerp?
Klik hier voor meer informatie over de btw-aangifte.