Een verkoopfactuur btw verlegd in SnelStart 12

Vanaf inStap kun je een verkoopboeking btw verlegd maken in het dagboek Verkoop. Vanaf inKaart kun je ook een factuur btw verlegd maken. Lees in dit artikel hoe dit werkt.

1. Algemene informatie

Wat is btw verlegd? De btw wordt door de leverancier verlegd naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die goederen of diensten van hem afneemt. De leverancier vermeldt de vergoeding waarover de btw is verlegd wel in zijn aangifte.
Bijvoorbeeld: In Snelstart maak je een factuur op met btw verlegd. In dat geval ben jij de leverancier die een factuur maakt voor de afnemer. De btw wordt in dat geval verlegd naar de afnemer. De afnemer maakt uiteindelijk een factuur voor de opdrachtgever (klant) waarin de btw wel wordt berekend.

In dit artikel lees je hoe een verkoopfactuur btw verlegd geboekt kan worden. Heb je een inkoopfactuur btw verlegd lees dan hier hoe je dit kunt boeken.

Een factuur met Btw verlegd is in SnelStart alleen mogelijk bij klanten met land Nederland en kan alleen met artikelen waarvoor het hoge btw tarief wordt berekend (functie 12).

2. Een factuur met btw verlegd maken (vanaf inKaart)

Om een verkoopfactuur met btw verlegd te maken moeten de volgende grootboekrekeningen in de administratie staan:

• 1673: Btw te af te dragen verlegd verkopen (functie 24) balans rekening.
  • 1674: Btw af te vorderen verlegd verkopen (functie 25) balans rekening.
  • 8000: Verkopen/omzet hoog (functie 12) verlies & winst rekening.

Stap 1: De factuuropmaak in de administratie zetten
Om een factuur met btw verlegd te maken moet er een aparte factuuropmaak in de administratie worden gezet. In het filmpje hieronder laten we zien hoe je dit kunt doen of volg de stappen onder het filmpje.

1. Ga naar het tabblad facturen → Verkoopsjablonen en klik op Nieuw om een nieuw sjabloon aan te maken.
  2. Vul in de tabel algemeen in het het veld omschrijving een omschrijving voor het sjabloon in en zet een vinkje bij de optie btw verlegd.
  3. Vul optioneel een percentage voor de G-rekening in. Klik hier voor meer informatie over de G-rekening in SnelStart.
  4. Rechts in het scherm zie je de tabel opmaak staan. Selecteer de regel verkoopfactuur en klik op Opmaak kopiëren.
  5. Kies voor de optie Basis-/voorbeeld en selecteer de optie Basis Factuur (BTW verlegd). Klik vervolgens op de knop Kopieer opmaak en sla het sjabloon op. De opmaak voor Btw verlegd is nu opgeslagen. Door te kikken op Opmaak wijzigen is het mogelijk om de opmaak te personaliseren, zoals een logo toevoegen. Klik hier voor meer informatie hierover.

Bestaande opmaak kopiëren?
Het is ook mogelijk om je al bestaande factuuropmaak te kopiëren en hierin de velden die voor btw verlegd van toepassing te zijn toe te voegen in de voet van de factuur. Dit zijn de volgende velden:
fldGrekeningPercentage
fldGeblokkeerdGedeelteGrekening
fldVrijgegevenGedeelteGrekening

Let erop dat bij het sjabloon altijd het vinkje btw verlegd moet zijn aangevinkt anders wordt de factuur niet met btw verlegd opgemaakt.

Stap 2: De factuur met btw verlegd maken
Nadat de factuuropmaak voor btw verlegd in de administratie staat kan de factuur worden gemaakt. In het filmpje hieronder laten we zien hoe je de factuur kunt maken of volg de stappen onder het filmpje.

1. Ga naar het tabblad facturen → Verkopen en klik op Nieuw om een nieuwe verkooporder te maken.
  2. Vul het klantnummer in en selecteer het juiste sjabloon (Btw verlegd sjabloon).
  3. Vul de basis gegevens in en plaats in de orderregel het artikel wat van toepassing is (kan alleen een artikel met hoog btw tarief zijn).
  4. Controleer de factuur eventueel door bij de knop Factuur te kiezen voor voorbeeld tonen.
  5. Klik op de knop Factuur afdrukken of mailen als de factuur klaar is.

Na het maken van de factuur is de omzet btw verlegd op de btw aangifte onder 1e terug te zien.

Factureren met Btw verlegd is alleen mogelijk met artikelen die zijn gekoppeld aan een omzetrekening voor het hoge Btw-percentage (Functie 12).

3. Een verkoopboeking btw verlegd in het dagboek verkoop boeken (vanaf inStap)

Mogelijkheid 1
De makkelijkste manier om een verkoopboeking met btw verlegd te maken is door de gehele boeking te boeken op een grootboekrekening met functie 10 (verkopen/omzet onbelast). Ga naar het Dagboek verkoop en maak de boeking. Boek het totale factuurbedrag op een grootboekrekening met functie 10.  Dit is in het standaardgrootboekrekeningschema grootboekrekening 8040. Er wordt dan geen btw berekend en op de btw aangifte wordt de omzet onder rubriek 1e als Btw verlegd getoond. De btw af te dragen of de btw te vorderen wordt niet op de btw aangifte getoond.

Mogelijkheid 2
De boeking kan ook op een andere manier worden gemaakt. Ook bij deze boeking komt de omzet op de btw aangifte onder 1e terecht. De btw af te dragen of de btw te vorderen wordt niet op de btw aangifte getoond.

• 1673: Btw te af te dragen verlegd verkopen (functie 24) balans rekening.
  • 1674: Btw af te vorderen verlegd verkopen (functie 25) balans rekening.
  • 8000: Verkopen/omzet hoog (functie 12) verlies & winst rekening.

De boeking maken

1. Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden. Open het dagboek Verkoop en klik op Nieuw om een nieuwe boeking te maken.
  2. Vul de basis gegevens in en vul in het veld bedrag het totale bedrag van de factuur in (dit bedrag is exclusief de btw).
  3. Vul in de eerste boekingsregel de grootboekrekening 1673 (Btw af te dragen verlegd verkopen) in en vul in het veld credit het btw bedrag van het totale factuurbedrag in. Dit moet 21 procent van het factuurbedrag zijn. Je moet dit bedrag zelf uitrekenen.  Dus wanneer je factuurbedrag bijvoorbeeld €200 is. Dan is de btw over dit bedrag  200 / 100 x 21 = €42.
  4. Vul in de tweede boekingsregel de grootboekrekening 1674 in (Btw te vorderen verlegd verkopen) in en vul in het veld credit het btw bedrag van de totale factuur in, maar nu negatief. Dus bijvoorbeeld, -€42. Dit is hetzelfde Btw bedrag als in de boekingsregel hierboven, maar nu met een -(min) teken ervoor.
  5. Vul in de derde boekingsregel de grootboekrekening 8000 in. Dit moet een grootboekrekening zijn met het hoge Btw tarief (functie 12). Je ziet dat er automatisch geen btw wordt berekend en dat in het kolom credit het totale factuurbedrag wordt gezet. De boeking is nu in balans en kan worden opgeslagen De boeking ziet er dan zo uit:

verkoopboekingverlegd_b