Starten met importeren van jaarstukken in Nextens

In SnelStart kun je geen jaarrekening maken. Wel kun je de gegevens importeren in Nextens. Er wordt dan automatisch een jaarrekening/winstaangifte aangemaakt in Nextens. In dit artikel vind je meer informatie.

1. Voorbereiding

Als je jaarstukken uit SnelStart wilt importeren dan moet je administratie in SnelStart RGS Ready zijn. Controleer in het administratieoverzicht of jouw administratie RGS Ready is.
Is je administratie nog niet RGS Ready? Klik dan hier om je administratie RGS Ready te maken.

2. Koppelen met Nextens

Ga in Nextens naar een reeds bestaande aangifte (IB17, IB18, VPB17, VPB18) en kies vervolgens voor Jaarstukken\Gegevens jaarstuk (VPB) of Jaarstukken\Bedrijfsgegevens (IB).
Bij VPB: als je een fiscale eenheid invult, selecteer je in dit scherm eerst de moedermaatschappij of één van de dochters.
Bij IB: als je meerdere jaarstukken hebt gekoppeld, selecteer dan eerst het juiste jaarstuk.

Klik op de knop Jaarstuk importeren, kies via SnelStart → Login bij SnelStart en log vervolgens in met je e-mailadres en wachtwoord van SnelStart. Kies je administratie en bevestig de koppeling door te kiezen voor Koppel. De koppeling is vervolgens actief.

3. Jaarstuk importeren in Nextens

De importfunctie is niet beveiligd tegen ‘dubbel gebruik’. Importeer dus maar één keer.

Er is nu een koppeling actief tussen het jaarstuk in Nextens en je gekoppelde SnelStart-administratie. Je kunt nu het jaarstuk importeren vanuit SnelStart. In het Nextens jaarstuk import scherm zie je welke administratie gekoppeld is en voor welk boekjaar je de gegevens uit SnelStart gaat importeren. Het getoonde boekjaar komt overeen met het ingestelde boekjaar op scherm Bedrijfsgegevens / soort onderneming en jaarstuk (IB) of scherm Bedrijfsgegevens (VPB).

Kies of je uit SnelStart de beginsaldi wilt importeren, of de beginsaldi van de aangifte wilt gebruiken. Als je de aangifte van vorig jaar met het jaarstuk geconverteerd hebt, zullen de beginsaldi al aanwezig zijn en kies je voor Alleen het eindsaldo. Als je kiest voor Eindsaldo en beginsaldo worden alle reeds in de jaarstukken aanwezige bedragen verwijderd!

Klik op de knop Volgende. Er verschijnt een overzicht van te importeren regels. Eventuele fouten worden met rood weergegeven in het overzicht. De keuze is aan jou om de fouten in SnelStart te herstellen (door bijvoorbeeld het aanpassen van de RGS-mapping) en opnieuw te importeren of door te gaan met importeren en na het importeren de betreffende regel(s) handmatig te herstellen. Klik op de knop Volgende om de gegevens daadwerkelijk in het jaarstuk op te nemen. De bedragen worden steeds als nieuwe regel toegevoegd in de rubrieken van het actieve jaarstuk. Klik op Voltooien om het scherm af te sluiten. Het overzichtsscherm van de jaarstukken verschijnt (je kunt dit scherm altijd oproepen via Alt+F7). Controleer of de gegevens goed zijn geïmporteerd.

• Je kunt de koppeling alleen gebruiken als de administratie online staat en als de administratie RGS Ready is.

• Lukt het niet om de koppeling te maken of krijg je een foutmelding? Klik hier om te zien of je voor dit probleem het beste contact met ons kunt opnemen of met Nextens.

• De meest gestelde vragen vind je hier.