Een verschil in het saldo op je bank en het saldo in je Dagboek bank in SnelStart

Heb je een verschil in het saldo op je bank en het Saldo in je Dagboek bank in SnelStart? In dit artikel leggen we uit hoe je kunt ontdekken waar dit verschil vandaan komt.

1. Het verschil zoeken

Stap 1: Controleer de beginbalans
Controleer het saldo wat op de beginbalans is geboekt. Ga naar het tabblad Boekhouden → Boekhouden en open je dagboek Tussenrekening Balans. Ga naar de beginbalans boeking en controleer het saldo van je Dagboek bank. Komt dit overeen met het eindbedrag op de kolommenbalans van vorig boekjaar? Als dat niet zo is, dan zijn er na het boeken van de beginbalans nog boekingen gemaakt in het vorige boekjaar. Je kunt dan een herberekening maken. Ons advies is om dit met de boekhouder te overleggen. Het kan zijn dat de boekhouder handmatig de beginbalans heeft ingeboekt.

Begin je dit boekjaar met SnelStart, en is er nog geen beginsaldo geboekt, dan moet je deze boeking nog maken. Lees hier hoe je dit kunt doen.

Stap 2: Uitzoeken vanaf wanneer het saldo niet meer klopt
Klopt het saldo op je beginbalans wel, dan moet je gaan kijken vanaf welke datum het saldo niet meer klopt.

1. Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankieren. Hier staan alle bankbestanden die zijn ingelezen middels handmatig inlezen of een bankkoppeling.
  2. Selecteer de rekening waar het om gaat en open de map Afschriften. Kies een datum die je wilt gebruiken als steekproef (bijv. eind van de maand of halverwege het jaar). Linksboven in het bestand staat het saldo vermeld. Dit is het saldo wat staat op je bank.
  3. Open de kolommenbalans, vul de de datum van het afschriftbestand in bij Datum vanaf en tot en met.
  4. Selecteer je Dagboek bank en kies voor zoeken. Op deze manier kan je zien of er op dat moment al een verschil in saldo was, of dat het saldo op dat moment nog klopte. Wanneer het saldo nog klopte dan kan je een nieuwe steekproef maken met een latere datum. Klopt het saldo niet, dan kan je een steekproef maken met een eerdere datum, tot je de precieze datum hebt gevonden.

Je kunt een overzichtsvenster verplaatsen en zo meerdere overzichten naast elkaar houden. Klik met je muis op het tabblad van het overzicht en houd dit ingedrukt. Sleep het bestand vervolgens naar een andere locatie.

Stap 3: Zoeken bij welke boeking het verschil is ontstaan
Als je weet vanaf welke datum het verschil is ontstaan dan kun je hierop verder zoeken. Ga naar het tabblad Boekhouden → Grootboekmutatiekaarten. Vul de betreffende datum in, selecteer je Dagboek bank en klik op Zoeken. Je ziet nu precies welke boekingen er zijn geboekt en deze kun je controleren met het afschriftbestand wat staat bij Bankieren.

- Staan alle boekingen van de bank ook op de grootboekmutatiekaarten?
- Staan in de mutatiekaarten ook andere boekingen of dubbele boekingen?
- Staan er mogelijk andere dagboeken vermeld in de grootboekmutatiekaarten?

Uitzondering
Je kunt nog inloggen bij je bank om te kijken of het afschrift bestand in SnelStart overeenkomt met de mutaties van die dag in de bank. Het kan bij handmatig inlezen voorkomen dat de mutaties van een bepaalde dag pas later zijn binnengekomen waardoor ze niet in het afschrift bestand stonden.