Ik heb een automatische bankkoppeling, maar er missen mutaties

Heb je een bankkoppeling en komen de mutaties niet binnen? In dit artikelen geven we een paar mogelijke oorzaken hiervan.

1. Algemene informatie - Saldo controleren

Het kan helaas voorkomen dat een mutatie niet wordt ingelezen. Daarom geven wij het advies om, bijvoorbeeld wekelijks, het saldo te controleren. Dit kun je het snelst doen, door in SnelStart 12 te gaan naar het onderdeel Bankieren. Klik op het tabblad Boekhouden → Bankieren. Selecteer het rekeningnummer en open de map Afschriften. Selecteer het meest recente afschrift en controleer het saldo. Dit is het saldo wat na die datum op de bank staat. Ga vervolgens naar de kolommenbalans, en vul bij de datum van en tot en met de datum van je recentste afschrift in. Op die manier kun je controleren of het saldo kloppend is.

2. Oplossingen

Oplossing 1: Fout in het bestand
Het kan zijn dat er een fout in het bestand zat bij het inlezen. Als dat is dan kun je dit terugvinden in SnelStart 12 en het bestand vanuit daar nogmaals inlezen. Dit kan alleen met een bankkoppeling bij de ABN, Knab en lokale administratie Rabobank.

Ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen en selecteer het rekeningnummer. Klik op het tabblad Afschriften. Hier zie je een overzicht van de laatste paar afschriften die SnelStart heeft ontvangen. Bij afschriften die niet verwerkt konden worden, staat in de kolom verwerkingsstatus een error/fout. Daarachter zie je Downloaden staan. Hierdoor kun je het bestand downloaden naar je computer en opslaan. Het bestand kun je daarna als nog inlezen.

is bovenstaande geen oplossing, of heb je geen koppeling met de ABN, Knab of lokale administratie van de Rabobank, dan kun je de missende mutaties alsnog inlezen door het bestand handmatig te downloaden bij de bank. Selecteer in dat geval alleen de van en tot en met datum van de missende mutaties. Vervolgens kun je dit bestand inlezen in SnelStart. Lees hier hoe je dat kan doen in SnelStart 12 en hier in SnelStart Web.

Oplossing 2: De mutaties handmatig inboeken
Gaat het bijvoorbeeld om mutaties van 1 dag dan kun je er ook voor kiezen om deze mutaties handmatig in te lezen. Dit kan alleen in SnelStart 12. Ga naar je dagboek bank en kies voor nieuwe boeking. Maak hier zelf handmatig de boeking van je mutatie.

Extra controles

- Controleer of de mutaties wel zijn door geboekt
Klik op het tabblad Boekhouden → Bankieren. Selecteer het rekeningnummer en open de map Afschriften. Hier zie je alle ingelezen bankbestanden staan. Staat daar het bankbestand van de missende datum wel? Dan zijn de mutaties niet door geboekt naar je Dagboek bank. Selecteer het bestand en klik op Afschrift boeken. De mutaties van dat bestanden worden dan door geboekt naar je Dagboek.

- Controleer op je bank of er wel mutaties zijn geweest op de missende dagen.

- Controleer de dag waarop de mutaties niet zijn ingelezen.
De bankmutaties van de Rabobank, ING en Triodos worden ook in het weekend ingelezen. Voor de ABN en KNAB geldt onderstaande overzicht:

- De feestdagen
Net zoals in de weekenden werkt de koppeling ook anders tijdens en rond de feestdagen, hieronder een overzicht daarvan.