De opmaak voor periodiek factureren (abonnementen) in SnelStart 12

Vanaf het pakket inBalans kun je periodiek factureren (abonnementen). De factuurperiode kun je op de factuur zetten. In dit artikel leggen we hier meer over uit.

Het aanpassen en wijzigen van een factuuropmaak valt buiten de ondersteuning van onze klantenservice. Je kunt de factuuropmaak zelf aanpassen of hiervoor contact op met een SnelStart implementatiepartner.

Klik hier om te gaan naar het stappenplan over periodiek factureren.

In SnelStart Web is het niet mogelijk om periodiek te factureren.

1. De factuurperiode op de factuur

Standaard staat er op de factuuropmaak in SnelStart een formule waardoor de factuurperiode
van het abonnement wordt getoond op het moment dat je werkt met abonnementen.
Deze formule ziet er als volgt uit (rood omlijnd).

SF000002076_afbeelding_005

Staat deze formule niet meer op je factuuropmaak en wil je dit er wel graag op hebben dan kan dat door de formule handmatig toe te passen.

De formule handmatig in de opmaak zetten
Ga naar Facturen → Verkoopsjablonen. Selecteer je sjabloon en ga naar de tabel opmaak toe. Selecteer de regel verkoopfactuur en klik op Opmaak wijzigen. Je zit nu in de opmaak van je factuur. Open het gereedschapsvenster door bovenin te klikken op Gereedschap_b. Het gereedschapsventer wordt geopend. Klik op het veld Formule en sleep dit veld naar de locatie op je sjabloon waar je de factuurperiode wilt hebben. Zoals je hierboven in de afbeelding ziet moeten er 2 formulevelden naast elkaar komen te staan. Sleep dus nog een formuleveld naast het andere veld.

Formuleveld 1: Zet in het eerst veld de volgende formule:
IIf( [Hoofd].[fldAbonnementIntervalSoort] > 0, "Periode", "Leverdatum" )

Formuleveld 2: Zet in het tweede veld de volgende formule:
IIf( [Hoofd].[fldAbonnementIntervalSoort] > 0, Format([Hoofd].[fldAbonnementsPeriodeBegindatum], "dd-MM") & " t/m " & Format([Hoofd].[fldAbonnementsPeriodeEinddatum], "dd-MM"), Format([Hoofd].[fldLeverdatum], "dd-MM-yyyy") )

Wil je op de factuur ook weergeven hoe vaak het betreffende abonnement al is gefactureerd gebruik dan de onderstaande formule in een formule veld. Hiervoor moet je dus nog een formuleveld op je opmaak zetten.
"Abonnementsafrekeningnummer"&[Hoofd].[fldAbonnementGefactureerdAantal]&"."

Een nieuw sjabloon aanmaken
Het is ook mogelijk om een nieuwe sjabloon aan te maken speciaal voor je abonnementsfacturen. In dat geval moet je een nieuwe factuuropmaak toevoegen en wanneer je dan kiest voor Basisopmaak factuur dan staat de formule al standaard in de opmaak. Klik hier voor meer informatie over het toevoegen van een nieuw sjabloon en opmaak.

Het jaartal vermelden bij de factuurperiode
In de formules zoals hierboven beschreven staat het jaartal van de periode niet in de formule. Wil je het jaartal wel op de factuur dan kun je de formule aanpassen. Ga naar het formuleveld op je factuuropmaak waarin de tweede formule staat. Zie afbeelding hieronder.

SF000002471_afbeelding_003

De formule ziet er zo uit:

SF000002471_afbeelding_004

Wijzig in de formule dd-MM naar dd-MM-yy. De formule komt er dan zo uit te zien:

SF000002471_afbeelding_005

Wanneer je het jaartal in 4 cijfers wilt, wijzig de formule dan naar dd-MM-yyyy.

De uitgeschreven formule vind je hier:

IIf( [Hoofd].[fldAbonnementIntervalSoort] > 0, Format([Hoofd].[fldAbonnementsPeriodeBegindatum], "dd-MM-yy") & " t/m " & Format([Hoofd].[fldAbonnementsPeriodeEinddatum], "dd-MM-yy"), Format([Hoofd].[fldLeverdatum], "dd-MM-yyyy") )