Boekjaar afsluiten

De resultaatboeking maken bij de jaarafsluiting

Omschrijving
Aan het eind van het boekjaar heeft u een resultaat bereikt. Het resultaat kan negatief zijn, een verlies, maar ook positief. In dat geval heeft u winst gemaakt. Voordat u het boekjaar gaat afsluiten, dient u het resultaat over te boeken naar een bepaalde balansrekening. Bijvoorbeeld het eigen vermogen. Uw accountant of boekhouder kan u hierover het beste informeren. Deze zogenoemde resultaatboeking maakt u als volgt:

Uitleg

Het resultaat bekijken in kolommenbalans
De eerste stap die u neemt is het bekijken wat het resultaat van uw bedrijfsjaar is. Dat doet u in de kolommenbalans.

1. Ga naar menu Boekhouden en kies voor de knop 'Kolommenbalans'
    Kies als boekjaar het af te sluiten boekjaar
    Vul bij de 'tot en met datum' de datum 31-12 van het boekjaar in
  2. Druk op de knop 'Afdrukken' om de kolommenbalans uit te printen
  3. Kijk onderin de kolommenbalans wat het resultaat is
image-1
  1. Ga naar het tabblad Boekhouden en klik op de knop 'Boekhouden'
  2. Open het dagboek memoriaal
  3. Klik op 'nieuw boeking'
  4. Vul als datum in 31-12-20XX (20XX is het af te sluiten boekjaar);
  5. Vul een duidelijke omschrijving in, bijvoorbeeld 'Resultaatboeking'
  6. Maak een eerste boekingsregel:
  7. Vul bij grootboekrekening het nummer van de winst/verlies-rekening in, dit is standaard nummer 9999
  8. Vul het resultaat in. Een positief resultaat zet u in de kolom 'Debet' en een negatief resultaat bij 'Credit'
  9. Maak een tweede boekingsregel:
  10. Vul bij grootboekrekening het nummer van de balansrekening in waarheen het resultaat moet

image-1