Als je facturen gaat maken in SnelStart Polaris dan maak je gebruik van omzetgroepen In dit artikel lees je hier alles over.
Elk artikel is gekoppeld aan een (artikel)omzetgroep. Hierin staat op welke omzetrekening (grootboekrekening) de omzet moet worden geboekt als je dat artikel factureert. Die omzetrekening heeft weer een functie en die is bepalend voor de btw. Hierdoor is er voor elk btw-tarief een aparte omzetgroep nodig. Zo is er één voor alle artikelen met het hoge btw-tarief, één voor alle artikelen met het lage btw-tarief en één voor de artikelen zonder btw.
In dit artikel:
1. Een omzetgroep aanmaken
2. Een artikel koppelen aan een omzetgroep
3. Een omzetgroep verwijderen
4. Een omzetgroep wijzigen
5. Filters in venster omzetgroepen
1. Een omzetgroep aanmaken
In SnelStart Polaris kun je omzetgroepen aanmaken. Deze heb je nodig als je gaat factureren.
Als je een nieuwe administratie aanmaakt dan staan er standaard al een aantal omzetgroepen in die je kunt gebruiken. Als je meer omzetgroepen nodig hebt of je wilt andere aanmaken, dan kun je de volgende stappen volgen.
-
Open je administratie.
-
Klik rechtsboven op het tandwiel (icoon) → klik op Omzetgroepen.
-
Klik op Nieuw → Vul de velden Omschrijving, Omzet Nederland, Inkoop Nederland in.
-
Klik op + Nieuwe regel om Omzet Binnen EU aan te maken. In de kolom Land vul je Landen binnen EU in. En in de kolom Omzet de omzetrekening voor verkopen binnen de EU, bijvoorbeeld grootboekrekening 8070 Omzet binnen EU.
-
Klik op + Nieuwe regel om Omzet Buiten EU aan te maken. In de kolom Land vul je Landen buiten EU in. En in de kolom Omzet de omzetrekening voor verkopen buiten de EU, bijvoorbeeld grootboekrekening 8060 Omzet buiten EU.
-
Optioneel: als je gebruik maakt van het pakket inBalans of hoger dan kun je de vakken aanvinken bij Voorraad boeken en Marge artikelen ( Globalisatie regeling) en hier ook de velden invullen.
-
Klik op Opslaan.
2. Een artikel koppelen aan een omzetgroep
Een omzetgroep kun je koppelen aan een artikel.
Artikelen waarop het lage btw-tarief van toepassing is koppel je aan de omzetgroep Laag btw en artikelen waarop het hoge btw-tarief van toepassing is koppel je aan de omzetgroep Hoog btw. De artikelen waarop geen btw-tarief van toepassing is koppel je aan de omzetgroep Geen btw.
- Klik op Artikelen.
- Klik het gewenste artikel aan. De artikelkaart wordt nu geopend.
- Bij het veld Omzetgroep kun je de juiste omzetgroep invullen.
- Tot slot klik je op Opslaan.
3. Een omzetgroep verwijderen
- Open je administratie.
- Klik rechtsboven op het tandwiel (icoon) → Omzetgroepen.
- Klik op de drie puntjes achteraan op de regel van de omzetgroep die je wilt verwijderen en kies voor Verwijderen. De omzetgroep is nu verwijderd.
Let op:
Een omzetgroep die in gebruik is (waaraan artikelen zijn gekoppeld) kun je niet verwijderen.
4. Een omzetgroep wijzigen
- Open je administratie.
- Klik rechtsboven op het tandwiel (icoon) → Omzetgroepen.
- Klik op de drie puntjes achteraan op de regel van de omzetgroep die je wilt wijzigen en kies voor Wijzigen. Wijzig de gegevens en klik op Opslaan. De gegevens zijn nu gewijzigd.
5. Filters in venster omzetgroepen
In het venster met de lijst van de Omzetgroepen zijn verschillende filters mogelijk.
Onder + Voeg filter toe kun je verschillende filters toevoegen zoals Nummer, Omschrijving, Financieel voorraad boeken, Voorraad grootboek en Marge artikelen (globalisatieregeling).
Onder het kopje Sortering, kun je sortering op Nummer of Omschrijving of Nummer of Voorraad geboekt of Marge artikelen (globalisatie regeling) Oplopend of Aflopend sorteren.
Via het kader met daarin de tekst Zoek Omzetgroep kun je specifiek zoeken op een bepaalde omzetgroep.
Was dit artikel nuttig?