In dit artikel lees je alles over het PKI-certificaat voor SnelStart fiscaal.
In dit artikel:
1. Het PKI-certificaat
2. Het PKI-certificaat instellen
1. Het PKI-certificaat
Voor communicatie met de Belastingdienst is een PKI-certificaat nodig. Een PKI (overheids)certificaat is een type digitaal certificaat dat deel uitmaakt van de Public Key Infrastructure (PKI) van de Nederlandse overheid. Deze certificaten worden gebruikt om de beveiliging van elektronische communicatie te waarborgen. Ze bieden functies zoals authenticatie, versleuteling, en digitale handtekeningen, die essentieel zijn voor veilige transacties en communicatie via het internet.
Om als kantoor (intermediar) een PKI-certificaat te uploaden selecteer je de locatie waar het certificaat op je eigen computer is opgeslagen. Tevens dien je het wachtwoord in te vullen. Dit is het wachtwoord dat bij het certificaat hoort en dat je bij de aanvraag van het certificaat hebt ontvangen.
Let op: het gebruiken van een eigen PKI-certificaat binnen SnelStart boekhouden (12, web of Polaris) betekent niet dat dit certificaat ook gebruikt wordt binnen SnelStart Fiscaal. Voor de fiscale aangiften en aanslagen dien je het certificaat in te voeren via de kantoorinstellingen in het klantenportaal.
2. Het PKI-certificaat instellen
- Het instellen van je PKI-certificaat doe je bij Kantoorinstellingen. Ga naar onze website. Klik rechtsboven op Inloggen → Accountants
- Je komt in het klantenportaal. Klik rechtsboven op Kantoorinstellingen.
- Bij het derde tabblad kun je de gegevens van het PKI-certificaat invullen. Het gaat om de volgende gegevens:
- PKI-certificaat (een bestand in P12-formaat)
- geldig wachtwoord
5. Klik op Opslaan.
De gegevens inzake het certificaat worden verstrekt door het bedrijf/de organisatie waar je het PKI-certificaat hebt aangeschaft.
Let op: Wij werken met een zgn. P12-certificaat. Er zijn twee typen PKIoverheid-certificaten beschikbaar: het P10-certificaat en het P12-certificaat (ook wel aangeduid als PKCS#10 en PKCS#12). Bij het aanvragen van een P10-certificaat moet je zelf enkele technische stappen ondernemen, zoals het aanmaken van een zogenaamd 'sleutelpaar' (een combinatie van een privé- en publieke sleutel). Voor een P12-certificaat doet de leverancier dit en maakt de privésleutel voor je. Hierdoor hoef je zelf geen sleutelpaar te creëren, de leverancier zorgt voor de veilige opslag van jouw sleutel. Het P12-certificaat biedt extra gemak omdat je zelf minder hoeft te regelen.
Op dit tabblad krijg je ook keuze voor het ophalen SBA’s/SBT’s bij Digipoort, zie het onderdeel ‘Machtigingen’.
Was dit artikel nuttig?