Werken in SnelStart 12 op Windows 11

In dit artikel lees je meer over het werken in SnelStart 12 op Windows 11.

Werk je in SnelStart Web? Dan is dit artikel niet van toepassing. In Windows 11 kun je via je internetbrowser in SnelStart Web werken. Ga naar onze website, www.snelstart.nl, en klik bovenin op Inloggen.

Wil je SnelStart 12 installeren op Windows 11? Lees dan dit artikel.
Werk je in een online administratie? Dan kun je zonder problemen werken in SnelStart 12 op Windows 11 systeem. Werk je in een administratie die lokaal of in een netwerk staat? Dan kunnen wij helaas niet garanderen dat dit altijd goed werkt. Dit is afhankelijk van de hardware waarop de LocalDB wordt gedraaid. Hieronder leggen we dit verder uit.

1. Werken in een administratie die lokaal of in het netwerk staat in SnelStart 12 op Windows 11

Werk je in een administratie die lokaal of in een netwerk staat? Dan kunnen wij helaas niet garanderen dat dit altijd goed werkt. Dat is afhankelijk van de hardware waarop de LocalDB wordt gedraaid.

Wat houdt dat precies in?

Als je in een lokale- of netwerkadministratie wilt werken moet SQL LocalDB op de computer zijn geïnstalleerd. Dat programma is nodig om die administraties te kunnen openen. In Windows 11 lijkt het probleem te zijn dat sommige SSD-schijven een grotere sectorgrootte hebben dan 4kb en dat wordt door Microsoft niet ondersteund. Doordat dit een probleem bij Microsoft is kunnen wij dat helaas niet oplossen. Het is niet duidelijk op welke Windows versie dit probleem precies speelt. Wij kunnen hierdoor niet garanderen en ondersteunen dat werken in een lokale- of netwerkadministratie op Windows 11 goed werkt. Klik hier om meer informatie hierover te lezen op de site van Microsoft.

Work-arounds

Je kunt een mogelijke work-around proberen om de administratie toch te kunnen openen.

Let op:
Dit valt wel buiten de ondersteuning van SnelStart. Voordat je deze stappen gaat uitvoeren adviseren wij om een back-up van je administratie te maken. Voer deze stappen alleen uit met iemand die hier verstand van heeft.

Work-around 1

1. Maak een back up van je administratie.
  2. Zet je administratie online. Lees hier hoe je dat kunt doen.
  3. Installeer SQL2019 Express op een andere computer binnen het netwerk.
  4. Kopieer op die computer de online administratie naar het netwerk.
  5. Kijk of je de administratie nu wel kunt openen vanuit het netwerk.

Work-around 2
Een andere work-around is een oplossing van Microsoft. Meer informatie daarover lees je op de site van Microsoft. Klik hier om daar naar toe te gaan.