Een administratie online zetten in SnelStart 12

Vanaf het pakket inStap kun je je administratie online zetten. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

1. Een administratie online zetten

Staat je administratie lokaal of in een netwerk? Dan kun je deze administratie online in onze cloud zetten. Als je administratie online staat kun je ook in onze online omgeving werken. Dat is SnelStart Web (web.snelstart.nl). Daarnaast kun je ook onze SnelStart APP op je telefoon installeren en daarin werken. 

Vanaf het pakket inStap kun je een administratie online zetten. Heb je het pakket inOrde dan staat je administratie al online. Bij elk SnelStart abonnement is één online administratie inbegrepen. Wil je meerdere administraties online zetten? Dan betaal je €3,- per administratie per maand. Dit noemen we verbruikskosten

De administratie online zetten
Voordat je je administratie online gaat zetten is het volgende belangrijk: Werkte je met je accountant samen via een periode uitwisselingen? Zorg er dan eerst voor dat het laatste .ssa bestand van je accountant is geïmporteerd. Je kunt namelijk geen periode uitwisselingsbestanen inlezen in een administratie die online staat. Zorg er daarom voor dat je dit al hebt gedaan. 

In SnelStart Web is het niet mogelijk om een administratie online te zetten.

Belangrijk om te weten: Er zijn verschillende manieren om een administratie online te zetten. De snelste manier is via de knop Online zetten (zoals hieronder wordt beschreven). Maar als je een grote administratie hebt dan geven wij als tip om de administratie op een andere manier online te zetten. Maak eerst een back-up van je administratie via de knop Back-up maken. Zet daarna dit back-up bestand terug via de knop Back-up terugzetten. Kies er dan direct voor om de administratie online terug te zetten. Door het maken en terugzetten van een back-up wordt de administratie kleiner. Dit kan helpen om een grote administratie sneller online te zetten.

We kunnen niet precies zeggen hoelang het duurt voordat een administratie online staat. Dit kan heel wisselend zijn. Soms is dit binnen een paar minuten gebeurd, maar bij een andere administratie kan dit wel twee uur duren. Dat is afhankelijke van de grootte, de snelheid van de computer etc. 

Heb je een grote administratie en wil je deze opschonen? Lees dan dit artikel door voor de mogelijkheden. 

De administratie online zetten via de knop Online zetten

  1. Ga naar het tabblad Administratie → Administraties. Selecteert de administratie die je online wilt zetten en klik op de knop Online zetten. (zie afbeelding hieronder)

    SF000001856_afbeelding_004
  2. De administratie wordt nu gekopieerd naar online, dit kan even duren.
    De lokale of netwerkadministratie wordt uit de lijst verwijderd, maar blijft wel bewaard in de map waarin hij staat opgeslagen op de computer met in de bestandsnaam de toevoeging - verplaatst naar online.

Als je de online administratie wilt kopiëren naar een lokale administratie ( naar lokale map op je computer). Dan kun je dit doen via de volgende stappen:

Ga naar tabblad Administratie → Administraties → selecteer de online administratie die je wilt kopiëren en klik op de knop Kopiëren. Klik op Volgende en selecteer de optie Lokale administratie. Klik op Volgende en klik op Bladeren om de locatie aan te geven waarin je de lokale administratie wilt opslaan. Pas indien nodig de naam van je administratie aan en klik op Volgende. Klik op Voltooien.

Als je de online administratie hebt gekopieerd naar een lokale administratie (lokale map op je computer) dan kun je de online administratie het beste verwijderen.

2. De rechten in een online administratie

Het kan zijn dat je werkt met extra gebruikers of dat bepaalde rechten al stonden ingesteld in de lokale of netwerk administratie. Lees hieronder per gebruiker wat de gevolgen zij na het online zetten van de administratie:

Hoofdgebruiker: Het hoofdmailadres van het account heeft altijd toegang tot de online administratie. 
Extra gebruiker met beheerdersrechten: Heeft toegang tot de administratie als deze gebruiker dit ook in de lokale of netwerk administratie had. 
Extra gebruiker met standaardrechten: De toegang wordt voor deze gebruiker wordt geblokkeerd. Mag deze gebruiker wel in de administratie? Open de administratie en ga naar het tabblad Administratie → Rechten. Selecteer de gebruiker en haal het vinkje bij toegang blokkeren weg. 
Externe gebruikers en accountants: De toegang voor deze gebruikers wordt ook geblokkeerd. Om deze gebruiker weer opnieuw toegang te geven ga je naar het tabblad Administratie → Rechten. Selecteer de gebruiker en haal het vinkje bij toegang blokkeren weg.

SF000001856_afbeelding_003


Mijn accountant rechten geven
Nadat een administratie online is gezet kan een accountant die ook met SnelStart werkt kosteloos rechten krijgen. Hierdoor heeft de accountant altijd inzicht in jouw administratie.
Klik hier voor een stappenplan over het rechten geven aan de accountant.

Je kunt de accountant ook rechten in je online administratie via SnelStart Web


Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee