De beginbalans is niet aanwezig of er ontbreken grootboekrekeningen

In dit artikel vind je de oorzaak wanneer de beginbalans niet is aangemaakt of als niet alle grootboekrekeningen zijn ingevuld in de beginbalans in SnelStart 12.

Overleg het afsluiten van het boekjaar altijd met je Accountant.

Het kan zijn dat je bent gestart met het nieuwe jaar maar dat er geen beginbalans in het dagboek tussenrekening balans naar voren komt of dat niet alle rekeningen in de beginbalans zijn meegenomen. Hieronder vind je de oorzaken.

In SnelStart Web is het ook mogelijk om de beginbalans in de voeren. Klik hier om naar het stappenplan te gaan.

1. Er is geen beginbalans aangemaakt

Wanneer er geen beginbalans aanwezig is in het nieuwe boekjaar in het dagboek tussenrekening balans dan is de oorzaak dat je het vorige jaar nog niet hebt afgesloten. Je kunt het boekjaar afsluiten via de knoppen Boekhouden → Boekjaar afsluiten. Hoe je het boekjaar kunt afsluiten vind je hier.

2. Niet alle grootboekrekeningen zijn aanwezig in de beginbalans

Bij het afsluiten van het boekjaar heb je de mogelijkheid om te kiezen voor Alleen dagboekrekeningen, Alle balansrekeningen of Alleen dagboek-en geldladesaldi. SnelStart kijkt naar de keuze die je hebt gemaakt en op basis daarvan maakt het programma de beginbalans aan in het volgende jaar.

Het kan dus zijn dat niet alle grootboekrekeningen in de beginbalans staan.
Het advies is om te controleren welke keuze je hebt gemaakt bij het afsluiten van het boekjaar, dit doe je via het tabblad Boekhouden → Boekjaar afsluiten.
Als je de verkeerde keuze hebt gemaakt, kies dan de juiste optie en klik op de knop Openingsbalans herberekenen of Jaar afsluiten (beide opties zorgen ervoor dat de beginbalans opnieuw wordt berekend).

• Bij de optie Alleen dagboekrekeningen worden alleen de grootboekrekeningen in de beginbalans geplaatst die een dagboekfunctie hebben. Meer informatie over functies vind je hier.
  • Bij de optie Alle balansrekeningen worden alle (balans)grootboekrekeningen ingevuld, behalve grootboekrekeningen met een btw functie.
  • Bij deze optie Alleen dagboek-en geldsaldi worden de saldo's van de dagboeken overgenomen en het saldo van de geldladen. Deze optie gebruik je wanneer je de Add on Kassa hebt.