Verschil btw verlegd en verkopen in het buitenland binnen de EU

Wat is btw verlegd en hoe verwerk je het? En wat is het verschil tussen btw verlegd en verkopen in het buitenland binnen de EU? Lees hier de uitleg.

Als je btw in rekening brengt over je omzet dan betaal je die aan de Belastingdienst.
In sommige gevallen hoef jij als leverancier de btw niet te betalen, maar betaalt de afnemer de btw. Dit is de ondernemer aan of voor wie je de goederen of diensten levert. In dat geval verleg je de btw naar de ondernemer. Dit wordt ook wel de verleggingsregeling/btw verlegd genoemd. Ook als je zaken doet met buitenlandse ondernemers kan er sprake zijn van de verleggingsregeling. In SnelStart levert dit soms verwarring op.

1. Btw-verlegd in SnelStart

Als er in SnelStart sprake is van btw-verlegd, dan betreft het altijd de verlegging van btw van en naar Nederlandse ondernemers. Hierbij verstrek je je afnemer een factuur zonder btw. Op de factuur wordt dan vermeld 'Btw-verlegd' en het btw-nummer van de afnemer. Als je de juiste instellingen hebt gemaakt dan wordt bij het kiezen van een verkoopsjabloon voor btw-verlegd automatisch de verleggingsregeling toegepast. In de btw-aangifte is deze onbelaste omzet terug te vinden onder rubriek 1e. Bij verlegde btw naar jou als afnemer, vind je die terug in rubriek 2a.
Voor het instellen van en factureren met btw-verlegd gebruik je dit stappenplan.

2. Verkopen buiten Nederland in SnelStart

Wat vaak ook als verlegde btw wordt gezien is de verkoop van diensten of goederen aan afnemers in het buitenland. Hiervoor hoef je in SnelStart geen speciale instellingen te maken. Het belangrijkste is dat je in de klantenkaart het juiste land van de afnemer invult en het goede btw-nummer (bij klanten binnen EU). Maak je een verkoopfactuur voor een buitenlandse klant waarbij alle gegevens juist zijn ingevuld, dan zal SnelStart automatisch 0% btw berekenen op de factuur. Bij leveranciers uit het buitenland geldt hetzelfde. Daar dien je in de leverancierskaart ook het land en het btw-nummer (bij leveranciers binnen EU) in te vullen. In geval van zaken met het buitenland vind je die in de btw-aangifte terug onder rubriek 3, Prestaties naar/in het buitenland.


Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee