Een proforma factuur maken in SnelStart 12

In SnelStart 12 kun je niet standaard een Proforma factuur maken. Vanaf het pakket inBalans kun je dit wel via een work-around doen. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Een pro forma factuur is een voorlopig document dat naar een klant wordt verzonden. Het is geen officiële factuur, maar bevat wel dezelfde gegevens als een normale factuur.

Vanaf het pakket inBalans kun je de sjabloonopmaak van je offerte omzetten tot proforma factuur. Lees verder in hoofdstuk 1 hoe je dit doet.

In SnelStart Web kun je geen proforma factuur maken.

1. Een proforma factuur maken

Om een proforma factuur te maken adviseren wij hiervoor een apart verkoopsjabloon te maken. Een verkoopsjabloon bevat verschillende opmaken. De proforma factuur maak je in de opmaak voor je offerte. We helpen je hier stap voor stap doorheen.

Stap 1: De opmaak toevoegen

Ga naar het tabblad Facturen → Verkoopsjablonen en klik op Nieuw. Zet in het veld Omschrijving bijvoorbeeld: Proforma factuur. Ga naar de tabel Opmaak. Selecteer de regel waar offerte staat en klik op Opmaak kopiëren.
Proforma_bKies bovenin voor Basis-/voorbeeld en selecteer de regel Basis factuur. Klik op Kopieer opmaak. De opmaak van een basisfactuur wordt geplaatst. Deze opmaak kun je daarna aanpassen tot de proforma factuur zoals jij dat wilt hebben.

Stap 2: De opmaak aanpassen

Selecteer weer de regel van de offerte en klik op Opmaak wijzigen. Je komt nu in de opmaak van je proforma factuur. Deze opmaak kun je helemaal aanpassen naar wens. Je kunt de tekst aanpassen, velden toevoegen etc. Meer informatie over de opmaak van een factuur wijzigen lees je in dit artikel. Controleer goed of er bepaalde velden of teksten op een proforma factuur moeten staan. Hierop kunnen wij geen advies geven.

Let op: Het inrichten van een factuuropmaak is maatwerk. Hierop bieden wij geen ondersteuning.

Stap 3: De proforma factuur maken

Je kunt nu een proforma factuur versturen naar je klant. Dit doe je vanuit Verkopen zoals je normaal ook een offerte of factuur zou versturen. Selecteer je klant en kies het sjabloon voor je Proforma factuur. Vul de gegevens in en klik bovenin op de knop Offerte. Je kunt de offerte dan afdrukken of e-mailen naar je klant.

Je kunt de proforma factuur later omzetten tot definitieve factuur. Dit doe je door de offerte van de klant erbij te halen en bovenin te klikken op Factuur. De offerte wordt dan omgezet tot factuur.

Let op: Als je de proforma factuur gaat omzetten tot definitieve factuur moet er ook een opmaak voor je factuur zijn toegevoegd in het sjabloon voor je proforma factuur.