SnelStart gebruiken als vereniging of stichting

Ben je een vereniging of stichting en ben je vrijgesteld van btw dan lees je in dit stappenplan hoe je dit kunt invullen in SnelStart.

1. Algemene informatie

Wanneer je geen btw-aangifte hoeft te doen en geen btw hoeft te berekenen bij het maken van een factuur dan moeten hiervoor een aantal instellingen worden ingevoerd in SnelStart.

2. Instellen dat er geen btw wordt berekend

Stap 1: Instellen dat er geen btw-aangifte hoeft te worden gedaan
In SnelStart 12 kun je instellen dat de btw-aangifte niet hoeft te worden gedaan.
Ga naar het tabblad Administratie → Instellingen. Klik links in het overzicht op Basisgegevens. Ga bij de basisgegevens naar het tabblad Boekhouden. Zet een vinkje bij Vrijstelling van btw. Het indienen van de btw-aangifte wordt dan geblokkeerd. Als je later in het jaar wel weer btw-plichtig bent dan kun je dit vinkje weghalen. Het is dan weer mogelijk om de btw-aangifte te berekenen en te versturen

Stap 2: Artikelomzetgroep Vrijgesteld btw maken en de grootboekrekening koppelen
In stap 1 heb je ingesteld dat de btw-aangifte wordt geblokkeerd. Om facturen te maken zonder dat er btw wordt berekend moeten de artikelen worden gekoppeld aan een omzetgroep die is Vrijgesteld van btw. In een nieuwe administratie staat de artikelomzetgroep Vrijgesteld btw al standaard ingevoerd bij artikelomzetgroepen.
Ga naar het tabblad Artikelen → Omzetgroepen. Klik links in het overzicht op de artikelomzetgroep Vrijgesteld btw. In een nieuwe administratie is de grootboekrekening 8199 met functie 0 hier al standaard aan gekoppeld. (zie afbeelding hieronder). Het is belangrijk dat er een grootboekrekening met functie 0 wordt gekoppeld. De functie 0 bepaalt namelijk dat er geen btw wordt berekend.

Artikelomzetgroep_b

Wanneer de artikelomzetgroep Vrijgesteld btw niet aanwezig is dan kun je deze zelf aanmaken. Klik bij omzetgroepen op nieuw en geef de omschrijving van de omzetgroep Vrijgesteld btw. Koppel vervolgens een grootboekrekening (met functie 0) aan deze artikelomzetgroep.
Het koppelen kun je doen bij het veld Omzet Nederland zoals hierboven in de afbeelding.
Meer informatie over het aanmaken van een grootboekrekening lees je hier

Stap 3: De artikelen koppelen aan de artikelomzetgroep Vrijgesteld
Nadat de artikelomzetgroep voor Vrijgestelde btw is aangemaakt moeten de artikelen die je factureert worden gekoppeld aan deze omzetgroep. Hierdoor wordt er geen btw berekend.
Ga naar het tabblad Artikelen → Artikelen. Maak een nieuw artikel aan via de knop Nieuw of ga je naar je al ingevoerde artikel. Vul bij een nieuw artikel de artikelcode en een omschrijving in. Ga op de artikelkaart naar het veld omzetgroep en koppel de omzetgroep Vrijgestelde btw (zie afbeelding hieronder). Klik bovenin het scherm op de knop Opslaan. Stel dit in bij al je artikelen die je factureert.

Artikelkaart_b

3. Een inkoop zonder btw

Naast je verkopen heb je natuurlijk ook te maken met je inkopen. Het advies is om voor je inkopen een grootboekrekening aan te maken met functie 30. Dit is een winst/verlies rekening. Op het moment dat je de inkoop boekt kun je in de kolom btw kiezen voor geen. Er wordt dan geen btw berekend.

Meer weten over dit onderwerp?
Klik hier om terug te gaan naar alles over boekhouden, of lees hier de veelgestelde vragen.