Meerdere orders in één keer omzetten tot factuur in SnelStart 12 - Orderbeheer

Vanaf het pakket inZicht kun je in Orderbeheer meerdere orders tegelijk omzetten tot een factuur. Je kunt ook meerdere facturen tegelijk afdrukken. Vanaf het pakket inBalans kun je vanuit orderbeheer abonnementsorders versturen.

In SnelStart Web is het niet mogelijk om meerdere orders in één keer om te zetten tot factuur.

1. Abonnementsorders periodiek versturen

Vanaf het pakket inBalans kun je in het tabblad Orderbeheer abonnementsorders periodiek afdrukken en/of mailen tot factuur. Als eerst maak je in het tabblad Verkopen éénmalig per klant de order aan en daarna kunnen de orders op de gewenste tijd in Orderbeheer in één keer worden omgezet tot factuur en direct naar de klant worden gemaild. Lees hier meer informatie over het werken met abonnementsorders.

2. Meerdere orders tegelijk afdrukken

In het tabblad Orderbeheer kun je vanaf het pakket inZicht meerdere orders tegelijk ophalen en deze omzetten tot factuur. Heb je bijvoorbeeld in het tabblad Verkopen orders (zonder afdruk) staan dan kun je deze met één druk op de knop omzetten tot factuur. Dit kan bijvoorbeeld ook bij offertes en pakbonnen.

Ga naar Facturen → Orderbeheer. Als eerst moet je zelf de selectie maken van wat je wilt ophalen. Linksboven zie je de tabel Selectie staan. Hier kun je verschillende gegevens invoeren: Soort, klant, nummer. Bij soort kun je ook kiezen voor orders met betalingen. Dat zijn orders (order zonder afdruk, offertes, pakbon etc) welke al aan een betaling gekoppeld zijn.

Niet alle velden hoeven verplicht te worden ingevuld. Wanneer je een vinkje zet bij niet verstuurd dan worden de orders (zonder afdruk) getoond. Wil je je offertes naar voren halen, zet dan een vinkje bij offerte. Bij ordersjabloon kun je selecteren welke sjablonen er naar voren moeten komen. Als je alle selectievelden die van toepassing zijn hebt gevuld dan klik je op Vul de lijst.

De lijst met orders die horen bij de selectie die je hebt ingevuld worden getoond. Door op een regel te klikken kun je een regel(order) de-selecteren. Door onderin te klikken op het zwarte pijltje naast Factuur kunnen alle orders in één keer worden omgezet tot factuur. Je kunt dan ook de optie kiezen om ze direct te mailen naar de klant.

Datum op de factuur
De datum die je bovenin invoert is de peildatum. SnelStart vult de lijst met facturen die op die datum van toepassing zijn. Wil je de factuur voor die datum alvast afdrukken en wil je dan ook die datum op de factuur hebben dan dien je de datum die onderin in het kader afdrukken staat aan te passen. De datum in het kader afdrukken is de datum die de factuur krijgt.

datumafdrukken_b

Bij het afdrukken wordt er geen printerkeuzescherm getoond. Automatisch zal de standaard printer worden gekozen. Je kunt de e-mailtekst niet aanpassen bij het per mail versturen van de orders/facturen.

* Pakbonnen en werkbonnen kunnen vanuit SnelStart niet rechtstreeks naar klanten worden gemaild.

De knop Factuur is lichtgrijs
Het kan zijn dat de knop Factuur lichtgrijs is waardoor je hier niet op kan klikken. Dit kan komen doordat op het sjabloon staat ingesteld dat het niet is toegestaan om een abonnementsfactuur af te drukken. Ga naar Facturen → Verkoopsjablonen. Selecteer links in het overzicht het verkoopsjabloon wat je wilt factureren. In het veld Algemeen staat de optie Abonnementsfactuur afdrukken. Wijzig deze status naar Verplicht of Keuze en sla de wijziging op. Vul daarna de gegevens in Orderbeheer opnieuw in. Het zal nu wel mogelijk zijn om de knop Factuur te kunnen gebruiken.