Download en installatie

Installatie Microsoft SQL server 2014 Express

Omschrijving

U wilt met meerdere gebruikers tegelijkertijd in één administratie werken? Dat kan heel eenvoudig met de Online administratie van SnelStart. Geen ingewikkelde installatie en onderhoud nodig van servers en netwerk. Met SnelStart 12 en een online licentie (SnelStart inStap t/m inZicht en Accountant) bent u zo goed als klaar.

Wilt of kunt u niet online werken, maar is het noodzakelijk dat u met meerdere gebruikers op hetzelfde moment werkt in een administratie, dan zult u gebruik moeten maken van een netwerk en een SQL-dataserver. U kunt hiervoor gebruik maken van een fysieke dataserver, maar ook van Microsoft SQL server 2014 Express. Dit is een gratis softwarematige server die u installeert op één computer in uw netwerk. Deze computer dient dan vervolgens als server en kan via het netwerk door de overige computers als werkstation benaderd worden.

Het installeren van Microsoft SQL server 2014 Express vraagt een gedegen computerkennis en volledige rechten op het systeem waarop geïnstalleerd wordt. Wij adviseren dit door een systeembeheerder te laten doen.

Het onderstaande stappenplan is een handvat voor een 'schone' installatie, dus als er nog geen eerdere versie van Installatie Microsoft SQL server aanwezig is.

Uitroepteken

De helpdesk van SnelStart biedt geen ondersteuning op de installatie en inrichting van SQL-servers. Hiervoor verwijzen wij u graag naar onze SnelStart Implementatiepartners

Uitleg

Het downloaden

1. Open een internetbrowser en ga naar de downloadpagina op de website van Microsoft.
  2. Er is geen Nederlandstalige versie beschikbaar, dus kies voor English en klik op de knop 'Download';
SF000002064_afbeelding_001

3. Selecteer de versie die u wilt installeren. Kies altijd de variant With tools

• ExpressAndTools 32BIT\SQLEXPRWT_x86_ENU.exe (32-bit computer) en het bijbehorende LocalDB bestand: LocalDB 32BIT\SqlLocalDB.msi (32-bit computer
    • ExpressAndTools 64BIT\SQLEXPRWT_x64_ENU.exe (64-bit computer)en het bijbehorende LocalDB bestand: LocalDB 64BIT\SqlLocalDB.msi (64-bit computer

4. Klik op de blauwe knop 'Next' om te bestand te downloaden

5. De bestanden worden nu opgeslagen op uw computer waar u de bestanden kunt uitvoeren;

SF000002064_afbeelding_002

Start van de installatie

Nadat u het installatieprogramma heeft gedownload en opgeslagen op uw computer, voert u het programma uit.

1. Ga naar de map waar u het programma heeft opgeslagen;
  2. Dubbelklik op het installatieprogramma om het uit te voeren;
  3. Selecteer een map om de installatiebestanden uit te pakken of klik meteen op 'OK' om het voorstel te accepteren;
SF000002064_afbeelding_003

4. Klik vervolgens op de tekst 'New SQL server stand-alone installation or add features to an existing installation'.

SF000002064_afbeelding_004-1

Voorwaarden accepteren

5. Zet een vinkje voor 'I accept the license terms' om akkoord te gaan met de voorwaarden

6. Klik op de knop 'Next' om verder te gaan;

SF000002064_afbeelding_005

Feature selection

Voor de daadwerkelijke installatie begint, controleert het installatieprogramma of alle noodzakelijke onderdelen op uw computer aanwezig zijn. Eventuele problemen worden getoond. Vragen over eventuele problemen kunnen wij helaas niet voor u beantwoorden. Hiervoor neemt u het beste contact op met Microsoft, de leverancier van de software. Als er geen problemen zijn gevonden, gaat de installatie automatisch verder naar het volgende venster.

7. Selecteer in het venster 'Feature Selection' de opties 'Database Engine Services', 'Management Tools - Basic' en 'SQL Client Connectivity SDK';

8. Klik op de knop 'Next' om verder te gaan;

SF000002064_afbeelding_006

Instance configuration

9. Selecteer de optie 'Named instance';

10. Vul in het veld 'Named instance' een naam in, bijvoorbeeld 'SnelStart2014';

11. Het instance ID wordt automatisch ingevuld;

12. Klik op de knop 'Next' om verder te gaan;

SF000002064_afbeelding_007

Server configuration

13. Zet in het nieuwe venster voor beide services (SQL Server Database Engine en -Browser) het 'Startup Type' op 'Automatic';

14. Klik op de knop 'Next' om verder te gaan;

SF000002064_afbeelding_008

Database Engine configuration

15. Zet de 'Authentication Mode' op Mixed Mode;

16. Geef bij Enter Password een sterk wachtwoord in en doet dit nogmaals bij Confirm password;

17. Klik op de knop 'Add Current User' voor het toevoegen van de ingelogde Windows-gebruiker;

18. Klik op de knop 'Next' om verder te gaan;

SF000002064_afbeelding_009

Afronden installatie

19. Klik in het venster 'Error reporting' op de knop 'Next' om door te gaan;

20. De installatie zal nu verder gaan;

21. Klik in het venster 'Complete' op de knop 'Close' om de installatie af te ronden;

Verdere configuratie na installatie
Na de installatie dient u met de SQL-server configuration manager nog een aantal instellingen aan te passen.

Protocollen configureren

1. Start via het Windows startmenu de SQL Server Configuration Manager;
  2. Open de optie SQL Server Network Configuration in het menu links;
  3. Klik op de protocollen van de juiste instance (SNELSTART2014 of wat u daar anders voor heeft ingevuld);
  4. Zorg dat alle protocollen aan de rechterkant op 'Enabled' staan;
  5. klik op het item met de rechter muistoets;
  6. klik op 'Enabled' in het keuzemenu;
SF000002064_afbeelding_010

Server herstarten
Na de configuratie van de protocollen is het noodzakelijk dat de SQL Server Services herstart wordt om de wijzigingen door te voeren:

1. Klik in het menu links op 'SQL Server Services';
  2. Klik in het venster rechts met de rechter muistoets op de SQL Sever;
  3. Kies in het keuzemenu voor 'Restart';

SF000002064_afbeelding_012

Tips & Tricks

Uitroepteken

Na het installeren van de SQL-server is het noodzakelijk dat u uw administratie kopieert naar de SQL-server en daarin verder werkt.