Emballage of statiegeld berekenen aan klanten

Je bent een leverancier van frisdranken en naast de frisdrank die je verkoopt, moet je ook statiegeld of emballage in rekening brengen. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

1. Artikelen aanmaken

In dit voorbeeld gaat het om een krat met 24 flesjes vruchtensap. Voor elk flesje wordt een bedrag aan statiegeld berekent en ook voor de krat bereken je statiegeld.

De eerste stap die je doet is natuurlijk het aanmaken van de artikelen:

• 2400 - Vruchtensap krat a 24 flesjes - Algemeen hoog btw (21%)
  • 3000 - Statiegeld fles - Algemeen geen btw (onbelast)
  • 3001 - Statiegeld krat - Algemeen geen btw (onbelast)
SF000002342_afbeelding_001

2. De factuur maken

Als je een factuur zou maken voor één krat vruchtensap, dan plaats je dus drie regels op de factuur.

SF000002342_afbeelding_002

3. Nog makkelijker werken met een artikelrecept

Werkt je met inZicht of hoger, dan kun je gebruik maken van artikelrecepten. In dat geval koppel je door middel van een recept de twee statiegeld-artikelen aan het krat vruchtensap. Zodra je de krat vruchtensap in de orderregel zet, worden automatisch de twee regels statiegeld toegevoegd.

Voeg de artikelen toe, zoals boven omschreven. Selecteer het artikel Vruchtensap en klik op het tabblad Recept. Vul in het veld de twee statiegeldartikelen toe met het juiste aantal. Geef vervolgens aan dat je het hoofdartikel wilt plaatsen en klik op Opslaan.

SF000002342_afbeelding_003