Een factuur zonder btw maken in SnelStart 12

Wil je factureren zonder btw? In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Vanaf het pakket inStap kun je een factuur maken zonder btw. In SnelStart Web kan dit ook. 

1. Factureren zonder btw

Als je factureert verkoop je een artikel. Dat artikel is gekoppeld aan een artikelomzetgroep. Dit zie je terug op de artikelkaart. In die artikelomzetgroep staat op welke grootboekrekening de omzet moet worden geboekt als je dat artikel verkoopt. Die grootboekrekening heeft een functie en die bepaalt wat het btw-tarief is. 

De functie waarbij geen btw wordt berekend is 0. Je ziet dan wel de omzet op je btw-aangifte, maar geen btw. Wil je de btw wel terugzien op je aangifte als onbelast? Gebruik dan functie 10.

In een nieuwe administratie staat bovenstaande al standaard ingesteld. Je hoeft dan alleen het artikel te koppelen aan de juiste omzetgroep waardoor SnelStart geen btw berekend. Dat is de omzetgroep Vrijgesteld van btw. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Hoe stel je dit in?

  1. Maak het artikel aan dat je wilt factureren.
  2. Op de artikelkaart zie je het veld Omzetgroep. Selecteer daar de omzetgroep Vrijgesteld van btw.
  3. Als je nu dat artikel factureert berekent SnelStart geen btw.
  4. In de omzetgroep Vrijgesteld van btw is de grootboekrekening 8199 gekoppeld. Die rekening heeft de functie 0. Hierdoor berekent SnelStart geen btw. De omzet zie je terug op je btw-aangifte.

De artikelomzetgroep
Wil je dat de omzet op een andere grootboekrekening dan 8199 komt? Of wil je liever functie 10 gebruiken? Dan moet je dit instellen in de artikelomzetgroep. 

  1. Klik bovenin op het tabblad Artikelen.
  2. Ga naar Omzetgroepen. 
  3. Selecteer links de omzetgroep Vrijgesteld van btw. Daar zie je dat de grootboekrekening 8199 staat ingesteld.
  4. Wil je daar een andere grootboekrekening instellen dan kun je dat hier wijzigen. Een grootboekrekening stel je in bij je grootboekrekeningen. Elk artikel dat je dus koppelt aan deze omzetgroep zal kijken naar de grootboekrekening dat daar staat ingesteld. En de functie die aan die grootboekrekening is gekoppeld bepaalt hoeveel btw er wordt berekend.

factuur-zonder-btw

 

Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee