Een back-up in SnelStart 12

In dit artikel lees je alle informatie m.b.t een back-up in SnelStart 12.

SnelStart maakt niet automatisch een back-up van je administratie. Daarom is ons advies om zelf een back up te maken. Je kunt een back-up maken van een lokale en online administratie. Een back-up is een verkleinde kopie van je administratie. In dit artikel geven we alle informatie over een back-up.

In SnelStart Web is het niet mogelijk om een back-up te maken.

1. Een back-up maken

Een back up kan alleen worden gemaakt in SnelStart 12, het formaat van een back-up is een .bacpac bestand.

Een back-up maken van een online administratie
Ga in SnelStart 12 naar het tabblad Administratie → Administraties.
Je komt in het beginscherm van SnelStart. Selecteer hier de online administratie en kies voor Back-up maken. Het back-up bestand wordt opgeslagen in je online overzicht.
Ga naar het tabblad Administratie → Overzicht Online back-up.
Vanuit dit overzicht kun je het back-up bestand ook downloaden naar lokaal. Hierdoor kun je het bestand lokaal opslaan op je computer, of andere locatie. Selecteer het bestand en klik op Downloaden. Je kunt het bestand dan opslaan. Je kunt het back-up bestand hier ook uit verwijderen door te klikken op de knop Verwijderen.

Als een online administratie wordt verwijderd, dan wordt er ook een back-up gemaakt. Deze vind je terug in het Overzicht.

Een back-up van een lokale- of netwerkadministratie maken

Je kunt ook een back-up van je lokale of netwerkadministratie maken.
Ga naar het tabblad Administratie → Administraties. Je komt in het beginscherm van SnelStart. Selecteer de administratie en kies voor back-up maken. Tijdens het aanmaken kun je aangeven waar je het bestand wilt opslaan op je computer. Je kunt dit bestand ook opslaan in je SnelStart omgeving. Ga naar het tabblad Administratie → Overzicht online back-up.
Klik op de knop Upload en selecteer het lokale back-up bestand wat je hebt opgeslagen op je computer. Het back up bestand staat nu opgeslagen in het ''Overzicht online back-up'' in SnelStart.

2. Een back-up terugzetten

Je kunt een back-up bestand terugzetten in SnelStart 12. Dit moet een .bacpac bestand zijn.
Bij het terugzetten ontstaat een nieuwe administratie. Er worden geen bestanden overschreven. Na het terugzetten staat de administratie in je lijst van administraties.
Met het pakket inOrde kun je geen back up terugzetten, dit omdat je dan geen toegang tot SnelStart 12 hebt.

Een back-up uit SnelStart 11 of ouder is een .ssb bestand. Je kunt dit bestand niet terugzetten in SnelStart 12. Je kunt wel het originele bestand (een .mdb bestand) terugzetten via de knop Toevoegen → Bestaande administratie

Een online back up terugzetten
Als je een back up hebt gemaakt van een online administratie dan staat deze in je Overzicht online back-up. Dit bestand kun je terugzetten in SnelStart 12, waardoor het weer een administratiebestand wordt.
Ga naar het tabblad Administratie → Administraties en klik op Back up terugzetten. Selecteer de optie Online back up.
Let op: als je een back up terugzet vervallen bepaalde rechten en koppelingen die stonden ingesteld. Lees hoofdstuk 3 van dit artikel door om te zien wat je opnieuw moet instellen.

Je kunt het bestand terugzetten als online, lokale of netwerk administratie.
Als je kiest voor lokaal dan kun je een locatie opgeven waarin het administratiebestand moet worden opgeslagen. Als je kiest voor online, dan wordt het administratiebestand in onze cloud opgeslagen. Dit wordt dan een online administratie. Bij elk abonnement is één online administratie inbegrepen. Als je meerdere online administraties hebt dan betaal je hier €3,- per administratie, per maand extra voor.

Je kunt het bestand ook terugzetten als netwerk administratie. Selecteer de SQL-servernaam en kies de gewenste inlogwijze.
Let op: Je moet als gebruiker zijn aangemaakt in de SQL-server.
Kies je voor Windows authenticatie dan maak je contact met je Windows inloggegevens. Kies je voor SQL-authenticatie dan moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren.

Een lokale back-up terugzetten
Je kunt ook een lokale back-up terugzetten. Ga naar het tabblad Administratie → Administraties en klik op Back up terugzetten. Selecteer de optie lokale back-up.

Je kunt het bestand lokaal, online of in een netwerk zetten. Als je kiest voor lokaal dan wordt het administratiebestand lokaal op je computer opgeslagen. Je kunt dan zelf de locatie aangeven. Als je kiest voor online dan wordt het bestand opgeslagen in onze Cloud omgeving.
Dit wordt dan een online administratie. Bij elk abonnement is één online administratie inbegrepen. Als je meerdere online administraties hebt dan betaal je hier €3,- per administratie, per maand extra voor.

Je kunt het bestand ook terugzetten als netwerkadministratie. Selecteer de SQL-servernaam en kies de gewenste inlogwijze.
Let op: Je moet als gebruiker zijn aangemaakt in de SQL-server.
Kies je voor Windows authenticatie dan maak je contact met je Windows inloggegevens. Kies je voor SQL-authenticatie dan moet je een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

3. Extra informatie over het terugzetten van een back up

Wanneer je een back-up bestand terugzet dan word dit bestand een nieuw administratiebestand. Dit houdt in dat wanneer je bepaalde rechten in je huidige administratie had staan, dat dit opnieuw moet worden ingesteld.

De rechten
Heb je een accountantskantoor, een externe gebruiker of een extra gebruiker toegevoegd bij rechten? Dan is het belangrijk dat je in de administratie die is teruggezet als back-up, de rechten naloopt. Het kan namelijk zijn dat het vinkje van toegang blokkeren bij de gebruiker is aangezet. Open de administratie, ga naar het tabblad Administratie → Rechten.

API koppeling
Was je administratie via een API koppeling gekoppeld met een andere software partner, dan moet de API koppeling opnieuw worden gemaakt. Dit komt omdat de koppeling gekoppeld is aan je online administratie en na het terugzetten van een herstelpunt werk je verder in een nieuwe online administratie. Geneer opnieuw de sleutel bij koppeling in SnelStart Web en voer de nieuwe sleutel in bij de andere software partner waarmee je een koppeling hebt.

Bankkoppeling
Heb je een bankkoppeling met de ABN AMRO of  de Knab bank dan hoeft de koppeling niet opnieuw te worden aangevraagd, maar moet de koppeling wel opnieuw worden gekoppeld aan je nieuwe online administratie.
Ga in SnelStart 12 en ga naar het tabblad Boekhouden → Bankrekeningen. Selecteer het bankrekeningnummer en klik op de link Beheer uw bankkoppeling. Selecteer het bankrekeningnummer en koppel in het veld administratie de betreffende administratie.

Heb je een bankkoppeling met de ING, Triodos of Rabobank dan moet de bankkoppeling opnieuw worden aangevraagd. Ga naar de website van je bank en vraag de koppeling opnieuw aan.

De mailbox
Heb je een mailbox ingesteld staan en maak je daarna een back up en zet je die terug, dan vervalt de mailbox. Deze moet je dan weer opnieuw instellen.