Het assembleren van samengevoegde artikelen in SnelStart 12. Wat is dat en hoe doe ik dat?

Vanaf het pakket inZicht kun je artikelen samenvoegen. De voorraad van deze artikelen kun je samenvoegen tot één hoofdartikel. In dit artikelen leggen we uit hoe dit werkt.

1. Wat is assembleren en hoe doe ik dat?

Om gebruik te maken van de optie assembleren moeten artikelen eerst zijn samengevoegd in één artikel (het hoofdartikel), dit wordt ook wel een recept genoemd. In dit artikel lees je hoe je dit kunt doen.

Het samenvoegen van artikelen, ook wel recepten genoemd houdt in dat je één hoofdartikel hebt en dat losse artikelen hieraan zijn gekoppeld (zijn samengevoegd). Je kunt dan het hoofdartikel factureren terwijl die losse artikelen daaronder hangen. Dat is bijvoorbeeld handig als je losse tuinartikelen verkoopt, maar deze als actie in één complete tuinset verkoopt.

Als je dat hoofdartikel verkoopt dan neemt de voorraad van de losse artikelen die daaronder hangen niet af. Wil je de voorraad wel kloppend houden dan kun je assembleren. 

Hiermee stel je bij het hoofdartikel in hoeveel aantallen je van de losse artikelen wilt toevoegen. De voorraad van het hoofdartikel wordt dan verhoogd en de voorraad van de losse artikelen verlaagd. Hierdoor weet je precies hoeveel voorraad je nog hebt om het artikel los te verkopen, en hoeveel voorraad je hebt om een bijvoorbeeld een complete tuinset te verkopen.

Kies je er bij het factureren voor dat de losse artikelen wel op de factuur moeten komen dan wordt de voorraad van de losse artikelen wel bijgehouden op dat moment. Je hoeft de voorraad dan niet te assembleren. 

Hoe kan ik de voorraad assembleren?

  1. Ga bovenin naar het tabblad Artikelen → Assembleren. 

  2. Zet in het veld recept de artikelcode van het hoofdartikel (in dit voorbeeld nemen we de tuinset)

    - In de tabel Receptlijst staan de artikelen waaruit het recept is samengesteld.

    - Als je in de artikelkaart van het samengevoegde artikel (hoofdartikel) het veld voorraadcontrole hebt aangevinkt verschijnt er ook een kolom voorraad in de tabel.

  3. Vul bij aantal te (de)assembleren het aantal in dat je wilt assembleren tot tuinset. Als je dus in het recept van het hoofdartikel bij de tuinstoel als aantal 4 hebt ingevuld, dan gaan er dus 4 stoelen in 1 tuinset. Als je dus 10 tuinsets wilt assembleren. Dan gaan er 4 x 10 = 40 tuinstoelen van je voorraad af. 

    SF000001266_afbeelding_001
  4. Als je dus kiest voor Assembleren neemt de voorraad van de losse artikelen af en neemt de voorraad van je tuinsets toe.

 
Was dit artikel nuttig?

Kcc-ja Kcc-nee